Δευτέρα 4 Ιουλίου 2005

(Wanted Dead Or A)Live: SYNCH FESTIVAL 2005

by lkrory21
I went to Lavrio for three days to watch Synch Festival and all I got was to write this lousy post!

Ένα πραγματικά μόντερνο, σύγχρονο και "φρέσκο" σε ιδέες φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 1-2-3/7 εκεί στην άκρη της νοτιοανατολικής Αττικής και όποιος δεν το έζησε, έχασε(πολυφορεμένο αλλά ισχύει!).

Πολλά και καλά ονόματα από διαφορετικούς μουσικούς χώρους σε 4 σκηνές, ενδιαφέρουσες παράπλευρες δραστηριότητες, ένας άψογος και ιδιαίτερα ταιριαστός χώρος και άλλα πολλά(όπως η ικανοποιητική προσέλευση κόσμου σε σχέση με το περσινό και τους "300 του Λεωνίδα"!!!) μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και μια ελπίδα για το συναυλιακό - φεστιβαλικό μέλλον στη χώρα μας... Συγκεκριμένα όσον αφορά την προσέλευση και κατα δική μας εκτίμηση, την πρώτη μέρα πρέπει να είχε 1000-1200 άτομα, την δεύτερη την ώρα των Tuxedomoon ίσως και 4500 άτομα και την τρίτη ίσως λίγο παραπάνω από 600-700 άτομα. Το ύφος της μουσικής, τα λίγα ονόματα σε σχέση με τις άλλες μέρες και ο καιρός "χαντάκωσαν" κυριολεκτικά την τρίτη ημέρα.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι έλειψαν βέβαια και οι ατέλειες αλλά τα καλά στοιχεία μας αποζημίωσαν και με το παραπάνω. H πιο σημαντική αβλεψία εκ μέρους των διοργανωτών ήταν η έλλειψη κλιματισμού/εξαερισμού στους τρεις κλειστούς χώρους συναυλιών με αποτέλεσμα να έχουν μεταβληθεί σε σάουνα απο νωρίς. Οι τεράστιες ουρές στα μπαρ του Σαββάτου μάλλον προκλήθηκαν από την απρόσμενη κοσμοσυρροή αλλά αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες των διοργανωτών μιας και σε ορισμένες στιγμές η αναμονή για μια μπύρα ξεπέρναγε την μισή ώρα(!!!).

Στο χώρο υπήρχαν οι εξής χώροι: Open Theater (Εδώ έπαιζαν τα μεγάλα ονόματα), Machinery 1 (Εδώ έπαιζαν μεσαίου βεληνεκούς ονόματα), Tent (κυρίως DJ Sets και λίγα Live Acts σε Dance ύφος), Archive (εδώ εμφανίζονταν τα πιο μικρά "πειραματικά" σχήματα). Στις αίθουσες Machinery 2 και Museum υπήρχαν εκθέσεις/installations/internet art/κλπ ενώ στο χώρο είχαν στηθεί δύο Cinema (1 & 2) για τις προβολές.
Μιας και αναφέρθήκαμε στα installations να κάνουμε μια ιδιαίτερη μνεία στην οπτικοακουστική εγκατάσταση Tone_Home V.03 rmx των Coti K/Δ.Χαρίτου και άλλων και στην έκθεση εξώφυλλων δίσκων της σχεδιάστριας Tina Frank για την αυστριακή εταιρείας MEGO (Fennesz, Coh, κλπ)

Στο μουσικό τομέα είδαμε παρα πολλά σχήματα άλλα λίγο και άλλα ολόληρες τις εμφανίσεις τους. Ειδικά το Σάββατο ήταν δύσκολο να επιλέξει κανείς που να πάει μιας και συνέβαιναν πολλά και καλά σε όλες τις σκηνές. Ας δούμε περιληπτικά ορισμένα από αυτά:

Plaid - Πολύ καλοί, πολύ καλό πειραματικό techno set, όχι άδικα ο "κράχτης" της πρώτης βραδιάς.
Akufen - Πολύ καλό DJ set.
Monochrome - πολύ καλό ελληνικό ambient/minimal σχήμα.
Peekay Taylor - Σταθερή αξία.
Coh(προφέρεται "Σον" και όχι "Κοχ" μιας και είναι ρώσσικο) - Έξοχο πειραματικό/"συχνοτικό" πειραματικό noise/techno! Η αποκάλυψη της πρώτης μέρας.
Tortoise - Όχι άδικα στην κορυφη του post rock. Συνεχείς εναλλαγές οργάνων μεταξύ τους και πολύ καλές εκτελέσεις των ..."τραγουδιών" τους.
Τuxedomoon - Το έτερο πιο "rock" σχήμα του Σαββάτου σε ένα καλοπαιγμένο σύνολο παλαιών και νέων τραγουδιών. Στο τέλος εμφανίστηκε μαζί τους(μέσα σε γενική αποθέωση!) ο ...Γιώργος Μάγγας και το κλαρίνο του σε μια από τις πιο ετερόκλητες συνεργασίες επι σκηνής που έχουμε ζήσει. Να σημειώσουμε ότι σχεδόν με το ζόρι κατέβηκε από τη σκηνή αφού αποχωρήσαν οι Tuxedomoon κλεβοντας την παράσταση.
Fennesz - Αν και έπαιξε μόλις μισή ώρα, το mix πειραγμενης κιθάρας και glitch/laptop techno του Αυστριακού ήταν πολύ καλό.
Pan Sonic - Σταθερή αξία μιας και απέδωσαν περίφημα live.
Wolf Eyes - Μικρό σετ και πολύ τσαντίλα μιας και ο μισός εξοπλισμός λέγεται ότι κατέληξε στο... Μιλάνο. Πρέπει να ξανάρθουν διότι πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον όνομα.
The Liars - Χαοτική punk/electronic εμφάνιση! Το τι έγινε επί σκηνης (και κάτω από αυτή) είναι ...δύσκολο να περιγραφεί. Από τις καλύτερες στγμές του Synch.
Jamie Lidell - Απίστευτη one man show performance σε μια ιδιότυπη μείξη ηλεκτρονικής μουσικής και soul. Επίσης από τις καλύτερες στιγμές του Synch.
(Να σημειώσουμε εδώ ότι Pan sonic/ The Liars/Jamie Lidell παίξανε διαδοχικά στο Machinery)
Ρόδες - Καλή μπάντα μεν αλλά το "εντεχνίζον" ska/rap τους μάλλον αδιάφορο.
De La Soul - Με πολλά προβλήματα στον ήχο. Προσπάθησαν αλλά πέρα από ένα φανατικό πυρήνα hip hop οπαδών δεν κατάφεραν να κερδίσουν τον κόσμο. Αδιάφοροι και ολίγον κουραστικοί.
Info - Είδαμε λίγο αλλά δεν ενθουσιαστήκαμε κιόλας.
Neon - To νέο ambient/post rock σχήμα της Poeta Negra. Mε τρακ και λάθη το σετ τους αλλά αφήνουν ελπίδες για το μέλλον.
Direct Connecton - Ηλεκτρονικά πειραγμένο dub με πολλές αξιώσεις. Ίσως το καλύτερο σχήμα της 3ης ημέρας και το πιο κατάλληλο κλείσιμο για όλο το φεστιβάλ.

Αυτά εν ολίγοις συνέβησαν στο Λαύριο. To μονο που μπορούμε να προσθέσουμε;
"Και του χρόνου!!!"

See Ya In The Pit!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου