Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2005

As Seen On DVD - 2 Films

by lkrory21
Δύο τελείως διαφορετικά μεταξύ τους έργα που είδαμε σε DVD πρόσφατα θα παρουσιάσουμε στο σημερινό As Seen On DVD. Ένα δράμα και ένα "σκοτεινό παραμύθι. "Million Dollar Baby" και "Lemony Snicket's Α Series Of Unfortunate Events".


1. Million Dollar Baby
(2004, 132')

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood
Παίζουν: Clint Eastwood, Hillary Swank, Morgan Freeman.

Δυστυχώς δεν είχαμε καταφέρει να το δούμε το έργο (αν και θέλαμε) όταν είχε βγει στο σινέμα, το είδαμε πρόσφατα σε DVD όμως. Φυσικά το έργο είναι πασίγνωστο, έχει βραβευθεί με 4 Όσκαρ και έχουν γραφτεί άπειρα πράγματα για αυτό. Ένα έργο βαθύτατα δραματικό (αν και στο πρώτο μισάωρο υπάρχουν ακόμα και χιουμοριστικά στοιχεία), πολύ "δυνατό" που σε αφήνει με πολλές σκέψεις. Πέρα από την πλοκή που είναι πλέον γνωστή όπως και το πικρό της διφορούμενο τέλος, το μεγάλο ατού του "Million Dollar Baby" είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες πάνω στους
χαρακτήρες.

Ο Clint Eastwood αποδίδει υποδειγματικά το ρόλο του "τσακισμένου" πλεόν από τη ζωή προπονητή πυγμαχίας - ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, που δεν έχει και πολλά να δείξει στον αθλητικό τομέα και που είναι σε διάσταση με την οικογενειά του, το θεό (οι σκηνές με την εκκλησία είναι ενδεικτικές μέσα στο χιούμορ τους) αλλά και την ίδια τη ζωή. H Hillary Swank σε μια ρεαλιστικότατη απόδοση μιας 30χρονής γκαρσόνας που το βάζει σε πείσμα και το καταφέρνει να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος. Ο Morgan Freeman στο ρόλο του επιστάτη του γυμναστηρίου, πρώην πυγμάχου, ο αφηγητής της ιστορίας και η φωνή της λογικής είτε στο θριάμβο είτε στην ήττα εντός και εκτός του ρινγκ. Η αλληλεπίδραση δε και η χημεία μεταξύ τους αγγίζει τα όρια του τέλειου.

Το έργο θα μπορουσε να χαρακτηριστεί "αθλητικό δράμα" αλλά δεν είναι. Είναι ένα έργο πάνω στη θέληση, στη δύναμη, στο κουράγιο και το ταλέντο, στη ζωή και στο τι αφήνει κανείς πίσω του. Η ταινία συνολικά είναι χαμηλών τόνων αλλά δρα καταλυτικά στον θεατή και έχει χαλαρή αλλά συνεχόμενη ροή χωρίς να χάνεται το ενδιαφέρον χάρη στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Clint Eastwood. Αν δεν το έχετε δει, τσεκαρετέ το οπωσδήποτε.

Links:
Official Site
IMDB
AMG

...και για να αλλάξουμε λίγο κλίμα και διάθεση...

2.Lemony Snicket's Series Of Unfortunate Events
(2004, 108')

Σκηνοθεσία: Brad Silberling
Παίζουν: Jim Carrey, Emily Browning, Liam Aiken.

Ένα ακόμα "γοτθικό" παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Με πολλές ομοιότητες και επιρροές από τον μέγα "παραμυθά" Tim Burton, ο σκηνοθέτης Brad Silberling (γνωστός από το "City Of Angels") ζωντανεύει στην οθόνη μια επιλογή από τα τρία πρώτα βιβλια της παιδικής σειράς "Α Series Of Unfortunate Events" γραμμένα από τον Lemony Snicket (ψευδώνυμο. Το πραγματικό όνομα του συγγραφέα είναι Daniel Handler).

Τρία αδέρφια, ο "βιβλιοφάγος" Klaus (
Liam Aiken), η εφευρετική και πολυμήχανη Violet(Emily Browning) και η μικρή Sunny μένουν ορφανά άλλα έχοντας και μια μεγάλη περιουσία ως κληρονομιά όταν οι γονείς τους χάνονται σε μια πυρκαγιά. Την κηδεμονία τους αναλαμβάνει ο θείος τους κόμης Όλαφ(Jim Carrey). Η ζωή των παιδιών μετατρέπεται σε μια ...σειρά από ατυχή γεγονότα.

Κάποιος reviewer στο ΙMDB έγραψε ότι "η ταινία θα μπορούσε να είναι κάποιο παραμύθι του Κάρολου Ντίκενς σκηνοθετημενο από τον Τιμ Μπάρτον" και ειλικρινά δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερη περιγραφή από αυτή. Το όλο στήσιμο του έργου και όλη η παραμυθένια αλλά σκοτεινή ατμόσφαιρα είναι πολύ καλο. Πιο σκοτεινό από τα "Χάρι Πόττερ" ας πούμε, σε βάζει εύστοχα και έξυπνα στο παραμύθι και σε αφήνει να περιπλανηθείς εκεί. Μεγάλο ατού φυσικά ο Jim Carrey, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι όταν αποφεύγει τις μανιέρες του και τις "over the top" ερμηνείες του και με σωστούς ρόλους μπορεί και αποδίδει πολλά. Η μικρή Emily Browning επίσης δυνατή στο ρόλο της μικρής Violet. Στο έργο θα βρείτε πολλούς άλλους πολύ γνωστούς ηθοποιούς σε μικρούς και μεγάλους ρόλους με προεξάχουσα την Meryl Streep στο ρόλο της θείας των παιδιών. Στο ρόλο του αφηγητή ο πολύς Jude Law.

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να ακολουθήσει την μοίρα των Χάρι Πότερ και να υπάρξουν sequels αλλά ως πρώτη προσπάθεια είναι πολύ καλό.


Links:
Official Site
AMG
IMDB


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου