Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2006

At The Movies: Children Of Men

by lkrory21
Children Of Men (2006, 109')

Σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron
Παίζουν: Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Claire-Hope Ashitey, κλπ.


Γενικά:
Το Children Of Men (ελλ. Τα Παιδιά Των Ανθρώπων) είναι η τελευταία ταινία του Alfonso Cuaron (Y Tu Mama Tambien, Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban) που συνδυάζει στοιχεία από διάφορα είδη Ε.Φ., ταινίες δράσης, θρίλλερς και απεικονίζει ένα κοντινό ζοφερό μελλόν.

Πλοκή:
Βρισκόμαστε στο 2027. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Από άγνωστη αιτία (μόλυνση; γεννετικά πειράματα;) οι άνθρωποι έχουν πάψει να αναπαράγονται από το 2009 και η ανθρωπότητα ζει την τελευταία της γενιά. Αναρχία, βία, πόλεμοι (και με πυρηνικά), οικολογικές καταστροφές, πλήρης κατάρρευση οποιασδήποτε είδους ευνομούμενης κοινωνίας ή συνεκτικού δεσμού και τους ανθρώπους να βρίσκουν καταφύγιο σε θρηκευτικές, χιλιαστικές ή άλλες σέκτες και εναλλακτικές θεωρήσεις είναι τα στοιχεία που συμπληρώνουν την εικόνα. Μόνο η Βρεττανία, αν και στα όρια του χάους, έχει διατηρηθεί ως κράτος και έχει μετατραπεί σε ένα φασιστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να εξαλείψει τα κύματα των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της.

Ο Theo Faron (Clive Owen), ένας πρώην πολιτικός ακτιβιστής και πλέον γραφειοκράτης που έχει χάσει πια τον εαυτό του και βρίσκεται στα όρια του αλκοολισμού, έρχεται σε επαφή με κάπως ανορθόδοξο τρόπο με την πρώην γυναίκα του (Juliane Moore) που είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Του προτείνει αντί ένος σημαντικού ποσού να βγάλει πλαστά χαρτιά και να συνοδεύσει ως τις ακτές της Βρεττανίας μια νεαρή αφρικάνα μετανάστρια που ακούει στο όνομα Kee (Claire-Hope Ashitey) και η οποία κρύβει ένα σημαντικό μυστικό για το μέλλον της ανθρωπότητας στα σπλάχνα της...

Σχόλια:
Ο Alfonso Cuaron και η Universal μας παραδίδουν μια εντυπωσιακή ταινία δυστοπίας και θρησκευτικής αλληγορίας, από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, κάπου μεταξύ των Code 46 (link), 28 Days Later (link), V From Vendetta (link) και... Escape From New York (link) που θα σας βγάλει από το σινεμά αμίλητους! Έξοχη και απελπιστικά αληθοφανής (δώστε μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες όπως τίτλοι εφημερίδων, κλπ) απεικόνιση του κοντινού μέλλοντος που μπορεί κανείς να συμπεράνει πολύ εύκολα πως φτάσαμε από το "τώρα" στο "τότε".

Η πλοκή, αξιοπρεπής και χωρίς σημαντικά κενά και τρύπες, γεμάτη ανατροπές θα σας κρατήσει κυριολεκτικά στην τσίτα χωρίς να κάνει κοιλιά σε κανέναν σημείο. Βοηθά φυσικα και η ντοκυμαντεριστική σκηνοθετική ματιά του A.C. (ειδικά στις σκηνές δράσης) της ταινίας με εκτεταμένα μονόπλανα και σεκάνς από steadicam που βάζουν τον θεατή όχι απλά μέσα στην δράση και στην ατμόσφαιρα... είναι σαν να την ζεις!

Οι ηθοποίοι αποδίδουν έξοχα τους ρόλους τους. Ο Clive Owen ίσως στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του ως αντι-ήρωας, ο Michael Caιne και η Juliane Moore έχουν σχετικά μικρούς αλλά αξιομνημόνευτους ρόλους (ειδικά ο πρώτος είναι έξοχος στον ρόλο του πρώην σκιτσογράφου και νυν γερο-χίπυ / εμπόρου μαριχουάνας που έχει βυθιστεί στον μικροκοσμό του) ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει τόσο για την Claire-Hope Ashitey (Kee) όσο και για τον Peter Mullan στον μικρό αλλά απίστευτο ρόλο του ψυχωτικού διεφθαρμένου αστυνομικού.

Ο πρωταγωνιστής όμως της ταινίας στην πραγματικότητα είναι η στοιχειωτική, απελπιστική, σχεδόν μηδενιστική, απεικόνιση, με τρομακτική επιμονή όπως προείπαμε στην λεπτομέρεια (και χωρίς φουτουριστικά στοιχεία τύπου ιπτάμενα οχήματα, κλπ), του μέλλοντος μας το οποίο όμως μοιάζει τόσο πολύ με το σήμερα! Σκηνές και εικόνες που κόβουν την μιλιά, δένουν κόμπο το στομάχι και θα σας φέρουν στο μυαλό το σήμερα: το Guantanamo, την Βυρηττό ή το Βελιγράδι (οι σκηνές στο Bexhill) υπό πολιορκία, τις τρομοκρατικές επιθέσεις ανα τον κόσμο και άλλα πολλά...

Συμπερασματικά... όχι προτείνουμε απλά να την δείτε, κατά την γνώμη μας, επιβάλλεται καθώς είναι από τις καλυτερες ταινίες της χρονιάς ήδη! Ο Peter Bradshaw της Guardian χαρακτηρίζει την ταινία ως "ταινία δράσης για σκεπτόμενους ανθρώπους" (link). Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη σύνοψη. Δείτε εδώ το trailer:


Links:

Children Of Men (off.site)

Children Of Men (IMDB)

1 σχόλιο:

  1. Είδα το trailer στον κινηματογράφο προχθές και ήταν καταπληκτικό ελπίζω να μην ήταν οι καλύτερες στιγμές της ταινίας μόνο αυτές που είδα… το στομάχι μου πάντως έγινε κόμπος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή