Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Aaah! Those large black plastic discs with a hole in the middle...

by lkrory21
Πολύ καιρό είχε να δουλέψει το πικάπ (ένα απλό Technics SL-BD22 για όποιον ενδιαφέρεται)...


Τουλάχιστον 2 χρόνια (και τότε μόλις για καμιά - δυό ωρίτσες) και ποίος ξέρει πόσο περισσότερο ακόμα πριν αλλά τελευταία έχει πάρει φωτιά. Ευτυχώς η βελόνα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση αλλά υπάρχει και ανταλλακτική διαθέσιμη. Καλά όμως όλα αυτά αλλά τι παίζει;

Δίσκος βινυλίου είχε να αγοραστεί τουλάχιστον 10 - 12 χρόνια, αν εξαιρέσεις κανείς το Rainbow Dome Musick (1979, Virgin Records) του Steve Hillage (σε διάφανο βινύλιο παρακαλώ!) πριν 2 χρόνια (από κάποιο παζάρι δίσκων ή κάποιο φεστιβάλ ΒΑΒΕΛ) και ένα δώρο από την Polythene Pam πριν 3(?) χρόνια, το ηχογραφημένο ζωντανά στην Αθήνα Live At Praxis '84 Vol.1 (1984, Sound Wave Limited) των Sun Ra Arkestra (με απίστευτη φώτο στο οπισθόφυλλο, o Sun Ra πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης!).

Η υπόλοιπη συλλογή δίσκων βινυλίου (200 - 250 κομμάτια + καμιά 20αριά 7") αποτελείται ως επί το πλείστον από Heavy Metal / Hard Rock και Classic Rock. Ένα περίπου 30% - 35% είναι indie / alternative / industrial και λοιπές δυνάμεις εποχής 1990 - 1994, επιπλεόν υπάρχουν λίγα hip hop, μερικά soundtracks και άλλα περίεργα (όπως π.χ. Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες σε αφήγηση Βύρωνα Πάλλη και στους ρόλους Στ. Ληναίος, Γ.Μαλούχος, Σταύρος Ξενίδης, EMI 1976). Άρα κάτι πιο φρέσκο έπρεπε να βρεθεί...

Έτσι 3 LPs προστέθηκαν στην συλλογή μέσα σε μια διάστημα δύο εβδομάδων - ρεκόρ 10ετίας!

1.Of Montreal - Hissing Fauna, Are You The Destroyer? (2007, Polyvinyl Records).
Σε διπλό βαρύ βινύλιο και έξοχο artwork, 4 επιπλεόν τραγούδια σε σχέση με το cd και κουπόνι με κωδικό για δωρεάν mp3 download όλων των τραγουδιών από το site της Polyvinyl Records. Ότι μιλάμε ήδη αν όχι για τον δίσκο της χρονιάς τουλάχιστον για μέσα στο Τοπ-5, νομίζω ότι είναι προφανές για όποιον-α το έχει ακούσει προσεκτικά. Διαβάστε εδώ μια κριτική από το Mic με την οποία που συμφωνούμε μέχρι τελείας.

2.Comets On Fire - Avatar (2006, Sub Pop).
Απίστευτα καλοπαιγμένο ψυχεδελικό prog rock που όμως κρυφοκοιτα και άλλα είδη. Ακούγοντας το θα "ταξιδέψετε" σε τέτοιο βαθμό που θα κοιτάξετε πολλές φορές το ημερολόγιο για να σιγουρευτείτε για το έτος και από το παράθυρο για το που βρίσκεστε.

3.Sufjan Stevens - Sevens Swans (2004 - 2007, Sounds Familyre).
Ολοκαίνουργια remastered επανέκδοση μόνο σε βινύλιο φροντισμένη από τον Daniel Smith (βλ. Danielson). Περιλαμβάνει και δώρο 7" με δύο ακυκλοφόρητα tracks (και μη διαθέσιμα σε άλλη μορφή) από τα sessions του δίσκου που σημειωτέον είχε ηχογραφηθεί πριν το Michigan (αλλά κυκλοφόρησε αργότερα). Όμορφο, εσωστρεφές, χαμηλών τόνων (ακόμα και για τα δεδομένα του συμπαθέστατου Sufjan) άλμπουμ με χριστιανική θεματολογία στους στίχους και με την συμμετοχή μελών των Danielson Famile στα δεύτερα φωνητικά, κλπ.

Άξιζε τον κόπο ως τώρα; Απόλυτα. Πέρα από την γνωστή μανούρα και μη - ευκολία της ακρόασης δίσκων (καθάρισμα, αλλαγή πλευράς, την απαραίτητη προσοχή, κλπ) είναι ωραία φάση και σίγουρα λιγότερο απρόσωπη από την ακρόαση mp3 από το PC, χώρια η αίσθηση του artwork, κλπ, κλπ, κλπ. Ας ξεκαθαρίσουμε βέβαια ότι δεν διακατεχόμαστε από κανενός είδους 'φετιχισμό'. Πέρα και πάνω από κάθε είδους φορματ (βινύλια, cds, mp3s, κλπ) μεγαλύτερη σημασία έχει φυσικά η ίδια η μουσική, έτσι;

Α! Και παρά τις "κασσάνδρες" που προβλέπουν εδώ και 10+ χρόνια την πλήρη εξαφάνιση του, το βινύλιο όχι μόνο ζει και βασιλεύει αλλά εδώ και 5 χρόνια άρχισαν να αυξάνονται οι πωλήσεις μετά από χρόνια κάθετης πτώσης. Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι εντός της μουσικής βιομηχανίας που υποστηρίζουν ότι η αύξηση των downloads (νόμιμων ή παράνομων) πιθανόν να εξαφανίσει τα cd αλλά οι δίσκοι βινυλίου θα επιβιώσουν και από αυτό. Και μιλάμε για format ουσιαστικά ηλικίας 100 χρόνων, ε; Διαβάστε περί του θέματος εδώ ένα εκτενές αλλά ενδιαφέρον άρθρο από το The Business Online.

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου