Τετάρτη 11 Μαΐου 2005

KRAFTWERK (Μέρος 7o και ..τελευταίο)

by lkrory21
(για τα προηγούμενα 6 μέρη δείτε δεξιά (παλαιότερες δημοσιευσεις ή αρχείο)

Επιδραστικότητα- Γενικότερη συνεισφορά των Kraftwerk στη σύγχρονη μουσική

Οι Kraftwerk, όπως αναφέραμε σε πολλά σημεία της εργασίας μας αποτελούν τους πρωτεργάτες της ενσωμάτωσης του ηλεκτρονικού ήχου στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, οι καλλιτέχνες που πειραματίσθηκαν με τον ηλεκτρονικό ήχο και τις νέες [για κάθε εποχή] τεχνολογίες ήταν πολλοί και η συνεισφορά τους σημαντικότατη. Κανείς όμως δε συνετέλεσε στην αποδοχή του ήχου αυτού από την mainstream ποπ σκηνή, όσο οι Κraftwerk την εποχή της μεγάλης δημοφιλίας τους, δηλ. από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Οι Kraftwerk επηρέασαν ιδιαίτερα, κατά την δεκαετία του ΄80 την αγγλική new wave σκηνή, ιδιαίτερα τους New Order, τους Tubeaway Army (Gary Newman), τους Depache Mode και τους ΟMD. Επίσης μεγάλος θαυμαστής των Kraftwerk είναι ο David Bowie, (αυτό αντανακλάται στο album του «Low»)- που ζήτησε να συνεργαστεί με τους Kraftwerk αλλά αυτοί (κατά την πάγια τακτική τους) αρνήθηκαν, όπως και ο Michael Jackson (φαίνεται ιδιαίτερα στο album του “BAD”). Μια άλλη καθαρά mainstream pop τραγουδίστρια, η Madonna έχει επίσης επηρεαστεί από την δουλειά των Kraftwerk(υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες του κομματιού της «Music» με το «Numbers» από το «Computer World»).
Φυσικά, πολύ πιο ουσιαστική είναι η επίδραση των Kraftwerk σ’ όλο το φάσμα της σύγχρονής ηλεκτρονικής μουσικής (house, techo, ambient, και λοιπά). Οι πρωτοπόροι των μουσικών αυτών ρευμάτων είχαν σαν μία από τις κυριότερες αναφορές τους, τους Kraftwerk και φυσικά έχουν χρησιμοποιηθεί samples τους ή έχουν γίνει remixes των κομματιών τους από ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Africa Bambaataa και ο παραγωγός Arthur Baker, o Aphex Twin, οι Orbital και πολλοί άλλοι. Όπως έχει πει εξάλλου ο Phill Hartholl των Orbital «Τι είναι η house μουσική? Αμερικανοί DJ’s που έκαναν remix στους Kraftwerk». Ειδικά η techno μουσική και η house σκηνή του Detroit είναι οι πιο άμεσα συνδεδεμένες με τους Kraftwerk σκηνές. Πέρα από την αμιγώς μουσική επιρροή των Kraftwerk βέβαια, ήταν εξίσου σημαντική η αίσθηση που έκαναν εξαιτίας του τρόπου που αντιμετώπιζαν τους εαυτούς τους και την τεχνολογία σε σχέση με τη μουσική. Καταρχήν το ότι θεωρούσαν τον άνθρωπο και την τεχνολογία ισάξιους «υπηρέτες» της μουσικής και δεν έδιναν στο ανθρώπινο στοιχείο τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στην τεχνολογία δευτερεύοντα ρόλο ήταν κάτι πρωτοφανές για την εποχή τους. Έθεσαν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της μουσικής, χρησιμοποιώντας τον όρο Musik-Arbeiter, ενώ την περίοδο εκείνη μεσουρανούσαν οι star της glam-rock σκηνής όπως ο David Bowie ή οι punk καλλιτέχνες, όπως οι Sex Pistols. Από τη μία πλευρά υπήρχαν δηλαδή, οι εκθαμβωτικοί performer, ενώ από την άλλη οι απόλυτα απείθαρχοι, οργισμένοι βρετανική νεολαία. Οι Kraftwerk δεν επηρεάστηκαν ουσιαστικά από κανέναν από τους δύο αυτούς πόλους, διαμορφώνοντας με την βοήθεια του Emil Schult το δικό τους τεχνο-φουτουριστικό image. Ακριβώς εξαιτίας της σύλληψης της ιδέας του Music arbater οι Kraftwerk εξαιρετικά σπάνια εμφανίζονται στα Μ.Μ.Ε. και κάνουν δημόσιες εμφανίσεις γενικότερα ή κυκλοφορούν τόσο σπάνια υλικό, μόνο δηλαδή όταν θεωρούν ότι έχουν να καταθέσουν.
Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη συμβολή της do-it-your-self προσέγγισης των Kraftwerk στη μουσική. Ήταν από τα πρώτα γκρουπ που παρήγαγαν μόνοι τους τη μουσική τους, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας και άνοιξαν το δρόμο για την παραγωγή μουσικής έξω από τα studio των δισκογραφικών εταιριών.


Ευχαριστούμε πολύ την φοιτητρια (θέλει να παραμείνει ανώνυμη) του τμήματος Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παραχώρηση προς δημοσίευση της πλήρεστατης πραγματικά εργασίας της

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(Σημείωση: Τα Links δεν είναι ελεγμένα)
www.kraftwerk.com, (τελευταία ανανέωση:2-09-2004), ημερομηνία επίσκεψης:2-09-2004
www.kraftwerk.technopop.br, (τελευταία ανανέωση:30-08-2004), ημερομηνία επίσκεψης:2-09-2004
www.alt.music.kraftwerk.com, (τελευταία ανανέωση:16-05-2004), ημερομηνία επίσκεψης:4-09-2004
http://www.angelfire.com/nj/groovethang (τελευταία ανανέωση: Ιανουάριος 2004), ημερομηνία επίσκεψης:5-09-2004
http://www.electronicshawdows.com (τελευταία ανανέωση: Μάρτιος 2004), ημερομηνία επίσκεψης:3-09-2004
http://www.kraftwerk.hu/faq (τελευταία ανανέωση:5-08-2004), ημερομηνία επίσκεψης:7-09-2004
http://www.astralwerks.com/kraftwerk (τελευταία ανανέωση:15-08-2004), ημερομηνία επίσκεψης:6-09-2004
http://www.cuugab.ca./kraftwerk (τελευταία ανανέωση:1-09-2004), ημερομηνία επίσκεψης:5-09-2004
http://www.hem.fyristorg.com/kraftwerk (τελευταία ανανέωση: Μάιος 2004), ημερομηνία επίσκεψης:4-09-2004
www.vintagesynth.org, (τελευταία ανανέωση:2-09-2004), ημερομηνία επίσκεψης:3-09-2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου