Τετάρτη 13 Ιουλίου 2005

(Un)Known Pleasures: "Emit Ecaps"(1996)

by lkrory21
Οι Spacetime Continuum αποτελούν το προσωπικό όχημα του πολυτάλαντου Jonah Sharp. O Jonah ξεκίνησε την καριέρα του ως Jazz drummer στο Λονδίνο πριν μετακομίσει στο San Franscisco και απορροφηθεί από τα samplers, τα drum machines και την ανερχόμενη τότε ambient house σκηνή. Την περίοδο 93 - 95 κυκλοφόρησε ως Spacetime Continuum το EP "Flurescence" και το LP "Sea Biscuit" τα οποία πλέον θεωρούνται αναπόσπαστα κομμάτια της ambient house.

Εκεί όμως γύρω στα τέλη του 1995, αρχές 1996 η ambient / chill out μουσική άρχιζε αργά αλλά σταθερά να μεταλλάσεται στην IDM και να βαδίζει σε πιο πειραματικά - ρυθμικά μονοπάτια. Ένα από τα πιο σημαντικά αλμπουμ που σηματοδότησαν αυτήν την αλλαγή ήταν και το "Emit Ecaps" το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1996. Κάτι σαν πιο προσιτός Aphex Twin και με πολλές επιρροές από techno, electro, drum and bass αλλά και jazz το "Emit Ecaps" είναι ένα από τα πιο όμορφα ηλεκτρονικά αλμπουμ των 90s. Οι ρυθμοί έχουν ανέβει σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες των S.C. χωρίς όμως να υπερτερούν. Τα samples και οι synth lines καλοδουλεμένα και καλά ταιριασμένα μεταξύ τους. Είναι ένα αλμπουμ με διττή προσωπικότητα μιας και δουλεύει περίφημα είτε σε κάποιο club ή στο σαλόνι του σπιτίου σας.

Το πρώτο track του δίσκου "Iform" ξεκινά με μια απαλή chill out synth μελωδία μέχρι να μπει ο ρυθμός και να γίνει ένα άψογο deep house κομμάτι. To "Kairo" που ακολουθεί είναι το κορυφάιο τραγούδι του δίσκου. Μετά από μια μακροσκελέστατη εισαγωγή όπου ρυθμός και μελωδία "χτίζονται" σιγά σιγά καταληγεί ως ένας απίστευτος συνδυασμός electronica με jazz περάσματα. Όπως είναι γνωστό πολλά από τα samples που χρησιμοποιεί ο Jonah Sharp είναι παιγμένα ζωντανά από τον ίδιο ή φίλους του jazz μουσικούς. Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου είναι επίσης από πολύ καλά έως άριστα(ειδικά τα "Funkyar" , "Pod" και "String of Pearl") αλλά κανένα δεν φτάνει το εντεκάλεπτο αριστούργημα που ακούει στο όνομα "Kairo".

Λίγο μετά το "Emit Ecaps" κυκλοφόρησε το "Remit Recaps" το οποίο περιλαμβάνει remixes στα τραγούδια του πρώτου από Carl Craig, Autechre, Higher Intelligence Agency και άλλους. Το 1999 ο Jonah αφήνει λίγο στην άκρη τα samplers, πιάνει το Fender rhodes και τα κανονικά drums και μαζί με άλλους μουσικούς κυκλοφορεί το πολύ καλό πειραματικό jazz "Double Fine Zone" σηματοδοτώντας μια νέα μουσική κατεύθυνση (τρίτη μέσα σε 6 χρόνια!!!) για το όχημα των Spacetime Continuum. To "Emit Ecaps" όμως παραμένει ως το αριστούργημα τους και αξίζει να το ανακαλύψετε.

Track list:
01. Iform 06:42

02. Kairo 11:49
03. Simm City 02:52
04. Funkyar 05:36
05. Swing fantasy 06:58
06. Out here 04:40
07. Vertigo 07:29
08. Twister 04:19
09. Pod 06:27
10. String of pearls 06:42

Δείτε και εδώ (official site)


Σημείωση η βρεττανική έκδοση του LP έχει μια λίγο διαφορετική version του "Iform" και περιλαμβάνει το "Movement #2" αντί του "Out Here".

1 σχόλιο: