Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007

Sandinista! Redux

by lkrory21
The Clash - Sandinista! (CBS, 1980)

Το Sandinista!, τέταρτο στη σειρά άλμπουμ των The Clash, πρωτοκυκλοφόρησε το 1980 ως specially priced τριπλό βινύλιο (τωρά πια ως διπλό CD remastered) και συμπεριλάμβανε 36(!) τραγούδια που περιδιαβαίνανε σχεδόν όποιο μουσικό είδος μπορείτε να φανταστείτε: κλασικά (ή μήπως clash-ικά;!) rock anthems, reggae, dub versions, folk, soul, rap (το 'The Magnificent Seven' ίσως είναι το πρώτο βρετανικό rap τραγούδι και το πρώτο rap τραγούδι τραγουδισμένο από λευκό!), spoken word περάσματα, gospel, πρωτο - electronica μέχρι και τραγούδια του
πρώτου δίσκου τραγουδισμένα από παιδιά (το punk 'Career Opportunities' τραγουδισμένο από τα πιτσιρίκια του Μ.Gallagher που ήταν στα keyboards για το άλμπουμ)! (ουφ!)


Τεράστιο σε διάρκεια (ειδικά για τα δεδομένα του punk αν και οι The Clash έφυγαν γρήγορα από τα στεγανά του είδους έτσι και αλλιώς!) και ελαφρώς ασύνδετο λόγω της αλλοπρόσαλης σειράς των τραγουδιών, με έντονη σοσιαλιστική κριτική ματιά στους στίχους, πολλούς guest μουσικούς (μεταξύ των οποίων και ο Tymon Dogg που θα βρούμε αργότερα στους Mescaleros), το Sandinista! θάφτηκε από τους κριτικούς τότε και γενικά αγνοήθηκε από το κοινό ειδικά στην Βρετανία. Το Sandinista! ήταν το πρώτο άλμπουμ των The Clash που πούλησε περισσότερα αντίτυπα στις Η.Π.Α. απ' ότι στην Μ.Βρετανία! Η ρήση πάντως που ασπαζόμαστε απόλυτα για το Sandinista! είναι αυτή του αμερικάνικου κριτικού Robert Christgau:

"....Ιf this is their worst -which it is, I think- they must be the world's greatest rock and roll band!" *


Παρ' όλα αυτά, ο θρύλος λέει ότι μέσα στο Sandinista! κρύβεται ένα σπουδαίο album αν διαλέξεις συγκεκριμένα τραγούδια. (Θα μπορούσε να φτιάξει κανείς και ένα καθαρόαιμο reggae άλμπουμ αν διαλέξει τα σωστά τραγούδια αλλά τελος πάντων!) Anyway, παρακάτω παραθέτουμε τo δικό μας υποθετικό tracklist από το υποθετικά "μονό" LP και θεωρητικά άψογο Sandinista! (και φυσικά περιμένουμε στα comments και την δική σας version!):

Sandinista! (lkrory21's Redux Version):
01. The Magnificent Seven
02. Hitsville UK
03. Somebody Got Murdered
04. One More Time
05. One More Dub
06. Up In Heaven (Not only here)
07. Police On My Back
08. The Equalizer
09. The Call Up
10. Washington Bullets
11. Charlie Don't Surf
12. Version City
13. Career Opportunities (Children Choir Version)

Και εδώ (προσφορά του Youtube!) μια live version του 'The Magnificent Seven':



Links:
TheClashOnline (off.site από την Epic Legacy)
Sandinista! (Wikipedia)
Sandinista! (All Music Guide)
Sandinista! (review από το Rolling Stone)
Sandinista! (Ink Blot Magazine)

Και για τους Sandinistas στην Νικαράγουα (πλήρες όνομα: Frente Sandinista de Liberación Nacional) από τους οποίους πήρε το όνομα του το άλμπουμ, δες εδώ!

* = Δεν είναι το χειρότερο άλμπουμ των Clash φυσικά! Υπάρχει και το (τι ταιριαστός τίτλος) Cut The Crap του 1985, αν και πολλοί φανατικοί δεν το θεωρούν καν μέρος της δισκογραφίας ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Joe Strummer το αποκύρηξε αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου