Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Y2K Bug στα.... Ιαπωνικά!

by lkrory21
Year 2000 Computer Bug... Αυτό σημαίνει στα ιαπωνικά η λέξη Nisennemondai. Αλλά δεν θα μιλήσουμε για αυτό το υποτιθέμενο bug που τόσο είχε τρομοκρατήσει τους πάντες πριν 10 χρόνια περίπου (γουάου, πως περνά ο καιρός) αλλά για τρεις γιαπωνεζούλες, τις Yuri Zaikawa(μπάσο), Sayaka Himeno(drums) και Masako Takada(κιθάρα) που έχουν μια απίθανη instrumental post punk / krautrock / και άλλα τέτοια ωραία(!!!) μπάντα από το 1999 που πρωτοσυναντηθήκανε σε κάποιο club.

Τις ανακαλύψαμε μέσω της συλλογής - sampler με τίτλο On Fire της Smalltown Supersound που ερχότανε με το προηγούμενο τεύχος του αγγλικού μουσικού περιοδικού Plan B. Αν το βρείτε πουθενά (διανέμεται Ελλάδα; Ξέρει κανείς;), τσιμπήστε το μόνο και μόνο γιαυτό το CD που είναι τόσο καλό που θα κυκλοφορήσει και κανονικά σε βινύλιο το καλοκαιράκι (via FACT). Να 'ναι καλά η ... που είναι συνδρομήτρια στο εν λόγω περιοδικό και έπεσε και στα δικά μας χέρια (χερ, χερ, χερ, τρίψιμο χεριών αλά Αρτέμης Μάτσας) το On Fire.

Αν και έχουν ένα σκασμό κυκλοφορίες στην πατρίδα τους (EPs, κασσέτες, CDRs, κλπ), η μοναδική επίσημη κυκλοφορία του γκρουπ εκτός Ιαπωνίας είναι το Neji/Tori (2008, Smalltown Supersound) που μαζεύει δύο παλαιότερα EPs τους. Με τίτλους τραγουδιών όπως 'Pop Group', 'This Heat' και 'Sonic Youth' μεταξύ άλλων πολύ πιο ...δυσπρόφερτων ('Kyuukohan' κανείς;) καταλαβαίνετε από που κρατάει η (μουσική) σκούφια των Nisennenmondai. Αν είχαν και κανενα - δύο ακόμα με τίτλο Neu! ή/και Can θα έκλεινε ο κύκλος των επιρροών τους.

Πότε θορυβώδεις και τεχνηέντως "άτεχνες" και πότε ρυθμικές / "υπνωτικές ενώ παρ' όλο που είναι τρεις κανουν θόρυβο για ...δεκατρείς! Έτσι! Έχουμε την εντύπωση ότι βάζουν τα γυαλια σε πολλά από τα avant rock / noise γκρουπς που μας έρχονται από Brooklyn και Αμέρικα γενικώς πλευρά. Σε κάθε περίπτωση το Neji/Tori συστήνεται ανεπιφύλακτα αν σας ακούστηκαν θελκτικά όλα τα παραπάνω ενώ οσονούπω (Ιούνιος) έρχεται και το EP Destination Tokyo εκτός Ιαπωνίας (εκεί κυκλοφόρησε το 2008) από την Smalltown Supersound. Οι πιο ...ανυπόμονοι ξέρετε ...που θα τα βρείτε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα (κλείσιμο ματιού).

Ορίστε 2 τραγούδια - δείγματα για να αντιληφθειτε για τι μιλάμε περίπου...

Nisennenmondai - 'Destination Tokyo' (mp3)
Various Artists, On Fire (2009, Smalltown Supersound)

Nisennenmondai - 'Pop Group' (mp3)
Neji/Tori (2008, Smalltown Supersound)

...και εδώ ένα δείγμα το τι είναι ικανές να κάνουν live μέσω Youtube βεβαίως, βεβαίως:


Hint προς τους διοργανωτές του Synch: Σύμφωνα με την σελίδα τους στο Myspace θα βρίσκονται Ευρώπη τέλη Μαϊου / αρχές Ιουνίου! Φερτε τις! Δεν είναι δυνατόν να έχουν παίξει στο ...Zagreb πέρυσι και να μην μπορείτε να τις φέρετε εδώ!

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Links:
Nisennenmondai (Off.site)
Nisennenmondai (Myspace)

Φώτος: 1. Σκίτσο / λογότυπο από το site τους. 2. Nisennenmondai 3. To εξώφυλλο του Neji/Tori.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου