Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

[Through The Flux Capacitor: 'Ariwo']

by lkrory21
Πάμε πίσω 41 χρόνια όταν η rock, η jazz fusion και το σπάργανα ακόμα afro-beat του Fela Kuti συναντήθηκαν σε ένα ξεχασμένο πια άλμπουμ διαμαντάκι. Ο λόγος γιια το Stratavarious (1972) του σπουδαίου βρετανού drummer Ginger Baker (Cream, Blind Faith, κλπ) που είναι ηχογραφημένο στο Lagos το 1972 (πλην ενός παλαιότερου κομματιού) όπου ο Ginger Baker βρέθηκε τις αρχές των 70s βοηθώντας την EMI να φτιάξει το πρώτο μοντέρνο (16κάναλο) στούντιο στην Αφρική και έμεινε εκεί για περίπου πέντε χρόνια.

Το Stratavarious περιλαμβάνει τον Fela Kuti στα φωνητικά και τα πλήκτρα στα περισσότερα κομμάτια -έχει γράψει επίσης το δεύτερο κομμάτι του δίσκου 'Tiwa (It's Our Own)'- αλλά και την αμερικανίδα Sandra Smith Isadore (που επηρρέασε όσο κανείς άλλος τον Fela όσον αφορά τις πολιτικές ιδέες του) στα φωνητικά. Ακούμε την εξαιρετική μετεγγραφή του 'Ariwo', παραδοσιακό τραγούδι της φυλής των Yoruba, που ανοίγει τον δίσκο.

Ginger Baker - 'Ariwo' [Stratavarious, 1972]

H φωτογραφία των Fela Kuti και Ginger Baker είναι από το εσώφυλλο του δίσκου Live! (1971) των Fela Ransome-Kuti And The Africa '70 With Ginger Baker.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου