Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

[Goats]

by lkrory21

Την συνεργασία μεταξύ του κρητικού δεξιοτέχνη του λαούτου Γιώργου Ξυλούρη (γιος του Ψαραντώνη και ανιψιός του Νίκου Ξυλούρη) και του αυστραλού drummer Jim White (ιδρυτικό μέλος των Dirty Three και με ένα πλήθος συνεργασιών στο ενεργητικό του) ως Xylouris White δεν την είχα πάρει καν χαμπάρι πριν τους δω ζωντάνα σε πολύ πολύ ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς πετσοκομμένο λόγω μιας ξαφνικής καλοκαιρινής μπόρας (που εντέλει ακύρωσε και την μετέπειτα εμφάνιση των τούρκων psych rockers Baba Zula) σετ στο Resistance 2014 στην Γεωπονική.

Η γνωριμία μεταξύ των μουσικών ξεκινά από τα τέλη των 80s στην Μελβούρνη (και μια ανεπίσημη μουσική συνεργασία στις αρχές των 90s όταν ο Γ. Ξυλούρης μετακόμισε στην Αυστραλία), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην συνέντευξη τους στο Wondering Sound, ενώ έπαιξαν επίσημα μαζί για πρώτη φορά στο ATP Festival του 2007 που έκαναν curate οι Dirty Three και είχαν καλέσει και τον Ψαραντώντη (είχε κάνει αρκετό ντόρο αυτή η μετάκληση στα εγχώρια μουσικά sites όπως ίσως θα θυμάστε).

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Xylouris White έχει τον τίτλο Goats, κυκλοφορεί ήδη από την Other Music (ακούστε το ολόκληρο παρακάτω μέσω Spotify), είναι σε παραγωγή του Guy Picciotto (βλ. Fugazi, στο άρθρο Post-Punk Lute για τον New Yorker προσθέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα σχόλια για την εν λόγω συνεργασία) και ηχογραφημένο στο home studio του στην Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει δύο σύνθέσεις των Xylouris White, μία του Ψαραντώνη και έξι παραδοσιακά και σε συνεχεια των πολυ καλών εντυπώσεων που είχα αποκομίσει από την προαναφερθείσα ζωντανή εμφάνιση με κέρδισε κατευθείαν από το πρώτο άκουσμα. Πραγματικά είναι μια πανέμορφη κυκλοφορία που αξίζει της προσοχής σας.


Δες επίσης
 Xylouris White - 'Psarandonis Syrto' (A Film by Jem Cohen)

Xylouris White - 'Darvish Two'
Various Artists - The Bad Seed Jukebox, 2014, Mojo Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου