Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

[Devotional Songs/Sferic Ghost Transmits]

by lkrory21

Shackleton with Ernersto TomasiniDevotional Songs
20/7/2016, Honest's Jon
Shackleton & Vengeance Tenfold ‎– Sferic Ghost Transmits
18/1/2017, Honest's Jon

Ο βρετανός παραγωγός (και μόνιμος κάτοικος Βερολίνου εδώ και πολλά χρόνια) Shackleton συνέχιζει ακάθεκτος την δική του ιδίορρυθμη πορεία στα μουσικά δρώμενα της ηλεκτρονικής μουσικής και έχει επανέλθει 4 και κάτι χρόνια μετά το magnum opus Music For The Quiet Hour/The Drawbar EPs του 2012 (και μια σειρά από 12" και EPs) με δύο "κανονικές" κυκλοφορίες που βγήκαν με διαφορά έξι μηνών και τον βρίσκουν να συνεργάζεται αντίστοιχα με δύο διαφορετικούς "τραγουδιστές". 

Κανονικά χρειάζεται πιο πολλά εισαγωγικά η λέξη "τραγουδιστές" καθώς o Vengeance Tenfold είναι πιο κοντά σε αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε Dub poetry (και έχει ξανασυνεργαστεί με τον Shackleton στο παρελθόν, ακόμα και επι εποχής Skull Disco όταν ακόμα ήταν πιο "περιχαρακωμένος" στον dubstep/post-dubstep ήχο) ενώ ο Ernesto Tomasini από το Παλέρμο της Ιταλίας, με άνοιγμα φωνής 4 οκτάβες, έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία που ξεκινά από τα 80s και πιο θεατρικές φόρμες (καμπαρέ, όπερα, κλπ) μέχρι συνεργασίες με Current 92, Peter Christopherson (βλ. Coil, Throbbing Gristle, κλπ), κ.α.

Οι δύο δίσκοι του Shackleton περιλαμβάνουν αντίστοιχα τέσσερις και έξι εκτεταμένες -μόλις τρεις φορές η διάρκεια κάποιας σύνδθεσης είναι κάτω από 10 λεπτά-, απόκοσμες και δαιδαλώδεις αλλά περίτεχνα δομημένες συνθέσεις που απαιτούν την προσοχή του ακροατή, αν "απομακρυνθείς", τον χάνεις. Αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να προσμετρηθεί στα προτερήματα ή τα μειονεκτήματα των εν λόγω κυκλοφοριών σίγουρα όμως η εμβάνθυνση αναδεικνύει ξεχωριστές λεπτομέρειες.

Και στους δύο δίσκους αυτό που είναι άμεσα έμφανες είναι η περαιτέρω απομάκρυνση του Shackleton από τις dubstep/post dubstep φόρμες (παρόλο που στοιχεία τους παρεισφρύουν ύπουλα και στους δύο) προς έναν ήχο με επιρροές από τον ήχο σχημάτων όπως οι Coil και άλλα 80s post punk/early industrial σχήματα (το Pitchfork αναφέρει εύστοχα επίσης τους This Heat) πάντα όμως με ευανάγνωστη την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού τους.

Και μπορεί αυτή η ηχητική συνέχεια και συνάφεια να είναι παραπάνω από ευκρινής αλλά υπάρχουν επίσης και διαφορές που δεν έρχονται μόνο από το διαφορετικό υπόβαθρο των αντίστοιχων συνεργατών του σε κάθε μια από τις δύο κυκλοφορίες που προσδίδει σε πρώτο επίπεδο ξεχωριστές ταυτότητες. Στο Sferic Ghost Transmits βρίσκουμε πιο πολλά από τα γνώριμα ρυθμικά στοιχεία του ήχου του Shackleton ενώ στο Devotional Songs η εισαγωγή οργάνων όπως ξυλόφωνο, μαρίμπα, ακορντέον το εκτρέπουν προς έναν τρόπο τινά πιο αναλογικό ήχο που δεν μας είχε συνηθίσει ως τώρα ο βρετανός παραγωγός.

Καμία από τις δύο κυκλοφορίες δεν θα "κερδίσει" νέα ακροατήρια για τον βρετανό παραγωγό, δεν νομίζω ότι υπήρχε ποτέ καν τέτοιο ζητούμενο, αλλά για τους πιστούς ακροατές και ακόλουθους του ήχου του όπως η αφεντιά μου και τα δύο αποτελούν εξαιρετικές προσθήκες σε έναν ήδη εξαιρετικό κατάλογο κυκλοφοριών.

Devotional Songs (stream via Spotify)


Sferic Ghost Transmits (stream via Spotify)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου