Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2005

(Un)Known Pleasures:"Laika Come Home"

by lkrory21
Spacemonkeyz vs Gorillaz - "Laika Come Home"(2002, EMI)

Οι διαστημικοί πίθηκοι - πίθηκοι που στάλθηκαν πειραματικά στο διάστημα, επέζησαν, μεταλλάχθηκαν και αναπαράχθηκαν - συναντούν το διάσημο συγκρότημα των Gorillaz και καλούν λοιπόν την φημισμένη σκυλίτσα Λάικα (που στάλθηκε από τους Σοβιετικούς στο διάστημα με το Sputnik II το 1957) να γυρίσει σπίτι. Μια virtual ιστορία από το πιο διάσημο virtual συγκρότημα, πρόιον του Damon Albarn των Blur. Πρόσφατα μάλλιστα κυκλοφόρησε το νέο αλμπουμ των Gorillaz με τίτλο "Demon Days".

Το "Laika Come Home" είναι ένα καθαρόαιμο, "παραδοσιακό" στο στυλ αλλά απόλυτα μοντέρνο και σύγχρονο ως δημιουργία dub αλμπουμ του ομώνυμου ντεμπούτου των Gorillaz από το 2001. Με την βοήθεια των Spacemonkeyz, απογυμνώνονται όλα τα τραγούδια και τονίζονται τα ιδιαίτερα dub/reggae στοιχεία τους. Εχουν προστεθεί πολλά μέρη πνευστών, αρκετά μέρη μπάσσου και ντραμς έχουν επανηχογραφηθεί ενώ συμμετέχουν ο "αθάνατος" U-Brown, ο Earl 16 (τσεκάρετε το πολύ καλό reggae album "Babylon Walls") και ο Terry Hall ( The Specials ). Σε αρκετά τραγούδια δε η χρήση της μελλόντικας είναι εξαίσια και δίνει ένα τελείως Augustus Pablo feeling στο όλο project.

To αλμπουμ λειτουργεί και αυτόνομα ως καθαρόαιμο dub αλμπουμ αλλά αν έχετε ήδη ακούσει ή έχετε στην κατοχή σας το αρχικό αλμπουμ είναι ακόμα πιο απολαυστικό. Αν μπορείτε, βρείτε την limited edition (μέχρι πρόσφατα υπήρχε σε αφθονία σε κεντρικό δισκάδικο της Αθήνας και σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή - περίπου 6€) που κυκλοφορεί σε digipak και περιλαμβάνει δύο hidden tracks και poster με το εκπληκτικό artwork.

Tracklist:
(Σε παρένθεση το αρχικό τραγούδι από το CD "Gorillaz")
01. Jungle Fresh (19-2000)
02. Strictly Rubbadub (Slow Country)
03. Banana Baby (Tomorrow Comes Today)
04. Monkey Racket (Man Research)
05. De-Punked (Punk)
06. P45 (5/4)
07. Dub O 9 (Starshine)
08. Crooked Dub (Sound Check)
09. Mutant Genious (New Genious)
10. Come Again (Re-Hash)
11. A Fistful Of Peanuts (Clint Eastwood)
12. Lil' Dub Chefin' (M1 A1)

Links:
Gorillaz Official Site
Gorillaz Official Fan Site
Laika Come Home Reviews:
All Music Guide / NME

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου