Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2005

Avant Premiere: "ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

by lkrory21
ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ(2005, 120')
Σκηνοθεσία: Ν.Περάκης
Παίζουν: Β.Χαραλαμπόπουλος , Ι.Παπαζήσης , Γ.Τσιμιτσέλης , Ρ.Χαραλαμπίδης , Β.Καγιά, κλπ

Βρεθήκαμε χθες στην avant premiere της νέας ταινίας του Ν.Περάκη στον κινηματογράφο Odeon Opera. 20+ χρόνια μετά την θρυλική πρώτη "Λούφα και Παραλλαγή" ("Ο πατέρας μου έχει ζώα κυριε λοχαγέ -το βλέπω...") με τις περιπέτειες μια ομάδας φαντάρων στην τότε ΥΕΝΕΔ, η νέα ταινία του Ν.Περάκη ασχολείται με τις περιπέτειες μιας ομάδας φαντάρων σε μια βραχονησίδα κοντά στην Κω όταν ένα τούρκικο σκάφος με μοντέλλα αλλά και λαθρομετανάστες πλησιάζει κοντά.

Πλοκή:
Η ιστορία ξεκινά το πρωί της 14ης Αυγούστου , με τον στρατιώτη Αλέξανδρο Τζιμπιζίδη, ο οποίος υπηρετεί στην Κω και έχει πάρει άδεια για να περάσει με την αγαπημένη του που έρχεται από Αθήνα το εορταστικό τετραήμερο. Η κάπως "βυσματική" άδεια του και το αναμενόμενο "χώσιμο" άλλων στη θέση του, προκαλεί τους υπόλοιπους φαντάρους που επινοούν μια δήθεν "επιφυλακή και ανάκληση αδειών" λόγω τουρκικών προκλήσεων και τον στέλνουν υπηρεσία για εκδίκηση στο φυλάκιο της βραχονησίδας Πίττα. Το πρωί όμως της 15ης Αυγούστου, η τουρκική θαλαμηγός «Ege Guzeli» επιχειρεί να αποβιβάσει στη βραχονησίδα Πίττα τρεις λαθρομετανάστες, δύο ταλαιπωρημένους άνδρες και μια μικρή έξι χρόνων. Όταν οι στρατιώτες και ο λοχίας του φυλακίου κάνουν έλεγχο στο σκάφος βρίσκουν μέσα εκτός από τον καπετάνιο του σκάφους, υποψήφιες καλλιστείων (εκ των οποίων η μία είναι κόρη Τούρκου ναυάρχου!!!), έναν δημοσιογράφο και έναν καμεραμάν τουρκικού καναλιού και τα ευτράπελα αρχίζουν.

Σχόλια:
Η ταινία ...βλέπεται και αυτό είναι το μόνο σχόλιο που μπορούμε ίσως να πούμε αλλά τουλάχιστον γελάσαμε. Αλλωστε πηγαίνοντας στο "Όπερα" δεν περιμέναμε να δούμε και... Ταρκόφσκι! Φαρσοκωμωδία καταστάσεων, το σενάριο μπάζει από λίγο έως πολύ (ανάλογα με την ανοχή σας), αρκετές ασυνέχειες αλλά τουλάχιστον βγάζει γέλιο και παρακολουθείται ευχάριστα ειδικά αν κάποιος έχει υπηρετήσει σε νησί ως παραμεθόριο οπότε έχει εικόνες του παραλόγου εντυπωμένες στην μνήμη του όπως πολυβολεία ανάμεσα σε ξαπλώστρες στην παραλία και ΡΕΟ με φαντάρους σε δρόμους γεμάτους τουρίστες και κόσμο. Καλή ταινία αλλά δεν φθάνει στο ύψος της πρώτης και θρυλικής "Λούφας και Παραλλαγής" με Κιμούλη και Καλογερόπουλο.

Μετά την προβολή της ταινίας -για να το γυρίσουμε και λίγο στα "κοσμικά", μπαφιάσαμε με τέχνη σε αυτό το μπλογκ!- ακολούθησε δεξίωση με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της ταινίας, κάμερες, δημοσιογράφους, άλλους "(τριτο)κοσμικούς" όπου παρευρεθήκαμε ένεκα της δωρεάν σαμπάνιας και ποτών αλλά μας γεννήθηκε η εξής απορία: Γιατί όλοι οι "(τριτο)κοσμικοί" χαιρετιούνται με φιλιά στον αέρα και εκφράσεις τύπου "τι κάνεις κουκλάρα"/"στις ομορφιές σου είσαι"/κλπ και τα μάτια τους λένε: "Τι θέλει αυτό το κνόδαλο εδω μέσα;"

Η ταινία "βγαίνει" στις αίθουσες την Πέμπτη 8/12



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/12/05 3:24 μ.μ.

    sxolio:oi fantaroi tou peraki,sto pro 20aetias loufa kai paralagi ekanan tin θητεια τοus stin ΥΚΣ (ypiresia kinimatografisis stratoy) stin eyelpidon pou systegazete me tin ΓΥΣ και ΤΟΜΣ.ΥΕΝΕΔ itan to kanali ton enopleon dynameon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή