Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2006

At The Movies: Wolf Creek

by lkrory21
"Wolf Creek will do for backpacking what 'Jaws' did for swimming" (The Sun-Herald)


Wolf Creek (2005, 99')
Σκηνοθεσία: Greg McLean
Παίζουν: John Jarrat, Cassandra Magrath, Kestie Morassi, Nathan Philips.

Φρέσκο αυστραλέζικο thriller και πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Greg McLean, κάπου μεταξύ "The Texas Chainsaw Massacre"(του 1974) και "Deliverance" με ολίγον από ..."Κροκοδειλάκια"(!!!) στο ανάποδο! Έχει εκθειαστεί από τους Q.Tarantino και R.Rodriguez αλλά οι κριτικές εν γένει είναι αντιφατικές (τόσο από κοινό όσο και από κριτικούς)καθώς έχει χαρακτηριστεί ως έργο από "σκουπίδι" έως ..."αριστούργηματικό θρίλλερ".

Πλοκή:
Ο αυστραλιανός Ben και οι βρεττανίδες φίλες του Kristy και Liz ξεκινάνε ένα ταξίδι στην αυστραλιανή ενδοχώρα με σκοπό να επισκεφτούν την τοποθεσία Wolf Creek (πραγματική τοποθεσία) όπου βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κρατήρας από μετεωρίτη στον κόσμο. Όταν αποφασίζουν να επιστρέψουν ανακαλύπτουν ότι το αυτοκίνητο δεν λειτουργεί και πλέον έχουν ξεμείνει σε μια απο τις πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου. Ένας ντόπιος εμφανίζεται και προσφέρεται να τους βοηθήσει ρυμουλκώντας τους στο σπίτι του...

Σχόλια:
Βασισμένο στην πραγματικότητα σε δύο αληθινά, διαφορετικά μεταξύ τους (οι υποθέσεις
'Bradley John Murdoch' και 'Snowtown Murders' δείτε εδώ), περιστατικά που έχουν συμβεί στην Αυστραλία, το Wolf Creek είναι ένα καλό θριλλεράκι που ξεφεύγει από τα πρότυπα των αμερικάνικων new horror films και επιστρέφει στον ωμό βίαιο ρεαλισμό των ταινιών τρόμου της δεκαετίας του 70. Αν και απο τα trailers περιμένει κανείς λουτρά αίματος και κλισέ τύπου "Φρέντυ Κρούγκερ" στην πραγματικότητα το φιλμ στηρίζεται στην δημιουργία ατμόσφαιρας και συναισθημάτων. Στα πρώτα σχεδόν 3/4 του φιλμ παρακολουθούμε μια αργή (υπερβολικά αργή όμως, δυστυχώς) εξέλιξη και ανάπτυξη χαρακτήρων που 'δένει' πραγματικά τον θεατή με τους τρεις κύριους πρωταγωνιστές, κάτι που συνήθως λείπει από τα αμερικάνικα ξαδερφάκια του Wolf Creek. Σχεδόν όλοι οι διάλογοι στο πρώτο μέρος είναι προϊόντα αυτοσχεδιασμού κάτι που δίνει αληθοφάνεια και ρεαλισμό. Η σκηνοθεσία του Greg McLean βοηθά σε αυτό μιας και στιγμές-στιγμές νομίζεις ότι ταξιδεύεις μαζί τους στην αυστραλιανή ενδοχώρα. Παρόλη την laidback ατμόσφαιρα ενός απλού φαινομενικά ταξίδιου φίλων νοιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Στο τελευταίο μέρος, τα πράγματα παίρνουν μια άλλη τροπή και το έργο γίνεται πραγματικά φρικιαστικό με μηδενιστικές σκηνές σαδιστικής βίας, λιγες στον αριθμό μεν αλλά εξαιρετικά καλογυρισμένες. Επιπλέον, το έργο κερδίζει έξτρα πόντους από τα απίστευτα open-space τοπία της Αυστραλίας. Δυστυχώς όμως δεν αποφεύγονται λάθη όπως κενά στην πλοκή, μη αληθοφανής συμπεριφορά των πρωταγωνιστών σε ορισμένα σημεία και χρηση ενός δύο 'πολυφορεμένων' κλισέ των ταινιών τρόμου.

Συνοπτικά, ούτε 'σκουπίδι' ούτε 'αριστούργημα ' κατα την γνώμη μας, το Wolf Creek είναι μια αξιόλογη, καλογυρισμένη, φρέσκια προσπάθεια στον χώρο των θρίλλερ / ταινιών τρόμου. Όμως, το marketing της ώς καθαρόαιμη ταινία τρόμου με κουβάδες αίματος κλπ, την αδικεί και πιθανώς να απογοητεύσει τους θεατές που θα προσέλθουν στις αίθουσες για να παρακολουθήσουν μια αμερικάνικου τύπου 'σπλαττεριά'(!!!).

Links:
Official Site
IMDB
All Movie Guide


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου