Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2006

(Un)Known Pleasures: Tales Of Ephidrina

by lkrory21
Amorphous Androgynous - "Tales Of Ephidrina"(1993, EBV)

Το κλασσικό ambient / house ντεμπούτο - κομψοτέχνημα του alter ego των Future Sound Of London.

Ανάμεσα στο πειραματικό "ISDN" και το κλασσικό "Lifeforms" οι Garry Cobain and Brian Dougans, οι βασικοί συντελεστές των Future Sound Of London, ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν το παρόν άλμπουμ 8 κομματιών χρησιμοποιώντας το όνομα Amorphous Androgynous. Οι G.Cobain και Β.Dougans στο άλμπουμ όμως αυτό βάζουν σε νέες βάσεις τον ήχο του βασικού σχηματός τους (oi F.S.O.L ντε!) που εκείνη την εποχή ήταν προσανατολισμένος σε πιο dance σχήματα. Το παρόν άλμπουμ είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα ήχων από ambient και house μέχρι digital funk αλλά και εκτεταμένα "οργανικά" περάσματα.

Το άλμπουμ ξεκινά το "Liquid Insects". Σκοτεινά samples και ήχοι από την ταινία "Predator" (Ο "Κυνηγός" με τον Σβαρτσενέγκερ!!!) δίνουν την θέση τους σε καθαρόαιμο techno της εποχής. Το "Swab" που ακολουθεί πιο πειραματικό και underground με σχεδόν hip hop ρυθμό, tribal percussions και διάφορα περιέργα samples. Στην συνέχεια, το καλύτερο ίσως track του δίσκου, το "Mountain Goat" ρίχνει τελείως τους ρυθμούς και τα μπι-πι-εμ-ια(!!!) και μας μεταφέρει σε χαλαρά ambient τοπία με ακουστική κιθάρα στο προσκήνιο και ατάκτως ερριμένα synthies στο παρασκήνιο. To "In Mind" συνεχίζει σε ambient ύφος με διάσπαρτα samples ενώ προς το τέλος ένα φλάουτο "σολάρει" πάνω από ηλεκτρονικά effects. Tα "Ephidrena", "Autopimp" και "Fat Cat" ανεβάζουν πάλι (εντός των ορίων βέβαια!) τα bpms ενώ και τα τρία είναι πολυ καλά ambient house τραγούδια με το πρώτο όμως να ξεχωρίζει και το τρίτο να κινείται σε πιο funk δρόμους με το ωραίο στριφογυριστό μπασάκι του. Το άλμπουμ κλείνει με το "Pod Room" που ξεκινά με ambient ήχους, κλιμακώνεται σε αργόσυρτο techno της εποχής του και επιστρέφει τελικά στα σκοτεινά τοπία της εισαγωγής του άλμπουμ.

Το άλμπουμ αν και δωδεκαετίας(και βάλε) έχει αντέξει το τεστ του χρόνου. Ξέρετε άλλωστε πόσο γρήγορα παλιώνει ένα άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής. Ακουγωντάς το "Tales Of Ephidrina" κανείς καταλαβαίνει εύκολα ότι είναι των αρχών-μέσων της δεκαετίας του 90 αλλά παραμένει απολαυστικό. Έπιδραστικό και σημαντικό στην εποχή του έδειξε τις κατευθυντήριες γραμμές της σκηνής ambient house ενώ οι F.S.O.L. προχώρησαν ακόμα περισσότερο σε αυτά τα ηχοτοπία με το "Lifeforms" (εντυπωσιακό άλμπουμ επίσης!). Σαν Amorphous Androgynous κυκλοφόρησαν το 2002 το "The Isness"(τσεκατετε και αυτό) που ακολουθεί τελειώς άλλους δρόμους στα όρια του 60s ψυχεδελικού ήχου μπολιασμένου με πινελιές ηλεκτρονικής μουσικής ενώ το 2005 κυκλοφόρησαν το "Alice In Ultraland" που συνεχίζει εκεί που σταμάτησε το "The Isness".

Tracklist:
1. Liquid Insects
2. Swab
3. Mountain Goat
4. In Mind
5. Ephidrena
6. Auto Pimp
7. Fat Cat
8. Pod Room


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου