Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

(Un)Known Pleasures: Pacific Ocean Blue

by lkrory21
Dennis Wilson
Pacific Ocean Blue
(2008, Legacy Recordings)

Χα! Θα ήταν μέγιστο ψέμμα να ισχυριστούμε ότι πχ ότι γνωρίζαμε εκ των προτέρων αυτό το εν λόγω σόλο άλμπουμ του Dennis Wilson (βλέπε Beach Boys) ή ότι το ψάχναμε τόσα χρόνια που ήταν 'out of print', είχαμε τα bootlegs, κλπ, κλπ. Αλλά πρόσφατα επανεκδόθηκε σε διπλό cd / τριπλό (μπλε) βινύλιο από την Legacy μαζί με ένα σωρό ακυκλοφόρητα tracks + τα sessions για ένα δεύτερο σόλο άλμπουμ με τίτλο Bambu που δεν ευοδώθηκε ποτέ και οι κριτικές ήταν υπέρ του δέοντος θετικές οπότε μας κίνησε πολύ το ενδιαφέρον.

Και οι ακροάσεις αποκάλυψαν όντως ένα πανέμορφο άλμπουμ με πολύ ενδιαφέρον ήχο -το All Music Guide το χαρακτηρίζει 'California Gospel Soul'- που μπορεί να πρωτοκυκλοφόρησε το 1977 (και με σχετικά καλές πωλήσεις, γύρω στις 300.000 αντίτυπα) και μπορεί να ήταν "χαμένo" επί τόσα χρόνια (minus μια ανατύπωση σε cd το 1991 που επίσης ήταν 'out of print') αλλά πρώτον "κρατάει η μπογιά του" (αν και ομολογουμένως φαίνεται η ηλικία του) και δεύτερον περιλαμβάνει πραγματικά ωραία τραγούδια γεμάτα περ
ιέργες αλλαγές (ακούστε και τα δείγματα παρακάτω) περιτυλιγμένα σε μια εντυπωσιακά καλή παραγωγή και ενορχήστρωση και στο προσκήνιο φυσικά η ίσως όχι τεχνικά άρτια αλλά σε κάθε περίπτωση αισθαντική, σπασμένη από τις καταχρήσεις, φωνή του Dennis Wilson.

Και μεν το Pacific Ocean Blue είναι άψογο πραγματικά, το Bambu καθώς είναι "μισοτελειωμένο" δεν έχει την ίδια αίσθηση αλλά παρ' όλα αυτά περιλαμβάνει τραγούδια που αποδεικνύουν τις δυνατότητες του Dennis Wilson και το τι στέρησε ο θανατός του το 1983 απο την μουσική πέρα από την συνεισφορά του φυσικά στους Beach Boys.

Πάντως, γενικά μιλώντας εκτός από το πολύ εύστοχο σχόλιο του Another Day Full Of Dread για το Pacific Ocean Blue που συνοψίζει περίφημα: "Προσωπικά μου θύμισε και το On The Beach του Neil Young - το τέλος του California dreamin' και τον ωκεανό ως σύμβολο αποξένωσης ..." θα προσθέταμε και ότι ως ένα βαθμό φέρνει στον νου η ατμόσφαιρα του άλμπουμ και την κοκαϊνάτη pop / rock late 70s περίοδο των Fleetwood Mac (Fleetwood Mac, Rumours, Tusk) - ας μην παραλείψουμε εδώ ότι η Cristine McVie είχε συνδεθεί με τον Dennis Wilson ενώ συμμετέχει στα sessions του Bambu- με τις περίπλοκες υπερπροσεγμένες παραγωγές που μπορεί από την μια να ήταν ότι ακριβώς στάθηκε το punk απέναντι αλλά από την άλλη στέκεται άψογα ως καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Anyway, παρακάτω μπορείτε να βρείτε δύο δείγματα (ένα από το Pacific Ocean Blue και ένα από τα Bambu Sessions) ώστε να πάρετε μια ιδέα για του τι μιλάμε:

Dennis Wilson - 'Time' (mp3)
Dennis Wilson - 'Are You Real' (mp3)

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Links:
Dennis Wilson (All Music Guide)
Dennis Wilson (Wikipedia)
Pacific Ocean Blue (All Music Guide)
Pacific Ocean Blue (Off. Site for reissue)

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την αναφορά,γενικά εκείνη την εποχή στην Καλιφόρνια το είχαν ρίξει στις καταχρήσεις-πρέπει κάποια στιγμή να ακούσω το Tusk ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό το Tusk. Λίγο πιο "δύσκολο" από τα άλλα 2 (καλά, μην φανταστείς και τίποτα πολύ περίεργο) αλλά εξισου ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή