Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2005

Ambient Manoeuvres In The Dark

by lkrory21



Ξεκινώντας από το "Adagietto" με την ιδιαίτερη ενορχήστρωση (άρπα και έγχορδα μόνο) από την 5η Συμφωνία του Gustav Mahler και φτάνοντας μέχρι τα τελευταία πονήματα στο χώρο της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικης, ένας ολόκληρος μουσικός κόσμος περικλείεται κάτω από το όνομα Ambient. Η Ambient μουσική , όπως την φαντάστηκε ο Brian Eno, πρέπει να είναι μέρος του περιβάλλοντος, μέρος του υπόβαθρου αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να μπορεί να είναι και επίκεντρο. Κάπου είχαμε διαβάσει ότι ένα ambient "κομμάτι" είναι επιτυχημένο όταν δεν μπορείς ξεχωρίσεις αν οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούς προέρχονται από τα ηχεία ή από το γύρω περιβάλλον.

Δεν θα σταθούμε άλλο στην ανάλυση / ιστορική καταγραφή αλλά θα σας προτείνουμε μερικούς ενδεικτικούς αλλά ιδιαίτερα σημαντικούς δίσκους, δέκα τον αριθμό, από το δεύτερο κύμα Ambient που ξεκίνησε στα τέλη του 89 / αρχές 90. Το όλο κίνημα και τα παρακλάδια του (ambient house, ambient dub, κλπ) ξεκίνησε από τα chill out rooms των βρεττανικών rave clubs όπου διάφοροι DJ (όπως ο dr.Alex Patterson των ORB) μίξαραν ambient δίσκους των 70s, παλιά dub κομμάτια, ήχους από τη φύση, ομιλίες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μετά το "Space" και το "Chill Out" (έχουμε αναφερθεί παλαιότερα σε αυτά τα δύο LP) καθώς και κάποια singles των Orb μια ολόκληρη σκηνή ξεκίνησε.

Ελπίζουμε οι δίσκοι αυτοί να αποτελέσουν την απαρχή μιας ανάζητησης σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά ρεύματα της δεκαετίας του 90 και παράλληλα να σας ωθήσουν και στην αναζήτηση των προγόνων αυτών στην δεκαετία του 70.

01. Autechre - Amber
02. Biosphere - Substrata 2
03. Aphex Twin - Selected Ambient Work Vol.II
04. Global Communications - 76:14
05. The Orb: The Orb's Adventures Beyond the Ultraworld
06. Higher Intelligence Agency & Biosphere - Polar Sequences
07. KLF - Chill out
08. Space - Space
09. Future Sound Of London - Lifeforms
10. Suns Of Arqa - Solar Activity 1979 - 2001

Δείτε περισσότερα για την ambient εδώ και εδώ.

8 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον.

    Θα έλεγα πάντως ότι οι Autechre δεν σχετίζονται άμεσα με την 'ταμπέλα' ambient, όπως έχει δοθεί μέσω μουσικών και μη εντύπων, μάλλον προς experimental/techno δρόμους κινούνται, αλλά το ασαφές του ήχου τους έμμεσα ίσως τους κατατάσσει κοντά στο ambient.

    Συμφωνώ με τη λίστα, ίσως θα μπορούσαν να μπουν και κάποιοι δίσκοι του Pete Namlook, είτε όσους έχει κάνει μόνος του, είτε με τη συνδρομή του Richie Hawtin.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!

    Για τους Autechre συμφωνούμε (Δεν έχω ακόμα πάρει το τελευταίο, το έχεις? είναι καλό?) απλώς το Amber πιστεύω ότι κατατάσσεται στην ambient κατηγορία. Σίγουρα πάντως θα μπορουσε να μπει και κάτι απο Namlook/Hawtin απλώς προτίμησα λίγο πιο αναγνωρίσιμα ονόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλάς για το Untilted ή αυτό με Hafler Trio;
    Πολλά θα μπορούσαν να μπουν, ειδικά από παλιά, από Tangerine Dream μέχρι και Neu!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το Untilted. Δεν το έχω ή έχω ακούσει. Καλά, άσε που αν πάμε στα "παλιά" (και καλά δεν θα έχει τελειωμό η λίστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα, ειδικά από τη δεκαετία του 70 δε θα προλαβαίνεις να αναφέρεις δίσκους.

    Οι Autechre για μένα αποτελούν μια ειδική υποκατηγορία της ηλεκτρονικής μουσικής(μαζί θα έβαζα ας πούμε τους Pansonic), οπότε λίγο άχαρο να τους κρεμάσουμε την ταμπέλα της ambient.

    Δυστυχώς κάτω από τον όρο έχουν μπει πολλά βαρετά πράγματα τα τελευταία χρόνια, κι ειδικά η μίξη με το chill out(που στην αγνή του μορφή δεν είναι καθόλου κακό-ίσα ίσα) δημιούργησε πολλή hypnostedon music.

    Και ίσως το είδος έχει μπει σε ένα μικρό τέλμα. Πάντως από τα ονόματα που αναφέρεις νομίζω ότι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ambient μουσικού/group είναι οι Biosphere.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν 'σκηνή' δεν νομίζω πως υπήρξε ποτέ, όσοι ξεχώριζαν στον χώρο πιστεύω πως ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις μουσικών.

    Αν το δούμε ως 'hype', ναι πιθανόν να μην υφίσταται-όμως το ίδιο δε συμβαίνει και με την britpop; ή με το trip hop;

    Όπως είπα και πιο πάνω, είναι λίγο ασαφές να ορίσεις τι είναι ambient και τι όχι, ειδικά για ένα μουσικό είδος που κινείται μεταξύ τόσων άλλων (από techno έως jazz). Επομένως αν δεχτούμε ως παραδοχή κάτι τέτοιο, μια λίστα άνετα θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόσφατους εξαιρετικούς δίσκους από Blue States, το τελευταίο των FSOL (ως Amorphous Androgynous), τους Boards of Canada...έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το να αναλύσουμε το μουσικό προφίλ των γκρουπς που ανήκουν στον ambient χώρο νομίζω είναι μεγάλη κουβέντα και σηκώνει πολλή συζήτηση.
    Γενικά συμφωνούμε πάντως.
    Ναι οι Blue States μέχρι και σε ποπ/ροκ επίπεδο παίζουν, αλλά αν δεις τους πρώτους τους δίσκους, άνετα τους κατατάσσεις σε chill out/downtempo/ambient κατηγορία.
    Οι FSOL ίσως κι αυτοί είναι κατηγορία μόνοι τους, αν σκεφτούμε την καριέρα τους ως Stakkanoid, ως Future Sound of London, ως Amorphous Androgynous(τι ψυχεδελικό κομμάτι το Lovers ε; ).
    Οι Boards of Canada νομίζω πλησιάζουν σήμερα πιο πολύ το προφίλ της ambient όπως την όρισε ο Brian Eno, τότε στα 70s.
    Είναι λίγο θολά όλα αυτά, ακόμα κι ο Aphex Twin θα 'λεγα ότι μπορεί να αμφιταλαντεύεται στην κατηγορία, καθότι το Selected Ambient Works(το πρώτο) έχει πολλές επιρροές από Detroit techno, από Chicago house, electro των 80s και δε συμμαζεύεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορούμε να ορίσουμε την ambient ως προκαθορισμένο μουσικό είδος με συγκεκριμένους κανόνες και "κουτάκια" όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε συγκεκριμένα συγκροτήματα ή ως κάτι πιο αφηρημένο, κάτι σαν συναίσθηση, κάτι σαν ένδειξη κάτι σαν ύφος... Ο σκοπός της λίστας ήταν να δείξει 10 δίσκους από την δεύτερη γενιά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο για μουσικές αναζητήσεις και λοξοδρομήσεις από το πρώτο κύμα 70's ambient ή to krautrock μέχρι τους... Pan Sonic, ίσως περισσότερο pop rock (όπως οι Blue States ή οι Piano Magic ή το τελευταίο πόνημα των Amorphous Androgynous), αλμπουμς της constellation records, μια συλλογή με παλιά αργόσυρτα dubs από Jamaica, κάποιον δίσκο με φλάουτα από Ινδονησία and everything between!!! Σημασία λοιπόν δεν έχει τόσο αν υπήρξε "σκηνή" ή δεν υπήρξε (κατα την γνώμη μου υπήρξε αλλά όχι με την έννοια πχ της σκηνής του Seattle αλλά με την έννοια της "τάσης"). Κατα τα άλλα συμφωνούμε και με τους δύο σε πολλά και κυρίως στο ότι η μίξη με chillout/downtempo/new age κλπ έχει παράγει και τόνους βαρετής μουσικής(hypnostedon music). Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή