Πέμπτη 6 Απριλίου 2006

As Seen On DVD: Sympathy For Lady Vengeance

by lkrory21
Sympathy For Lady Vengeance (2005, 112')
Σκηνοθεσία: Chan-wook Park
Παίζουν: Yeong-ae Lee, Min-sik Choi, Il-woo Nam, κλπ

Γενικά:
"Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται όχι απλά κρύο αλλά κατευθείαν από την κατάψυξη" έλεγε ένας φίλος μας παλαιότερα και ως φράση ταιριάζει απόλυτα στην θεματολογία της τριλογίας εκδίκησης του Chan-Wook Park, του οποίου πιο γνωστή δημιουργία είναι το Old Boy. Το τελευταίο μέρος αυτής της τριλογίας για την εκδίκηση είναι το Sympathy For Lady Vengeance. Αν περιμένετε πάντως να δείτε το ...Old Girl(!) θα απογοητευτείτε. Αν την δείτε "ανοιχτοί", μια πολύ καλή ταινία με πολλά μυνήματα σας περιμένει...


Πλοκή:

Η Lee Geum-Ja (την οποία παίζει η πανέμορφη Yeong-ae Lee) αποφυλακίζεται μετά από 13 έτη κάθειρξης για την απαγωγή και τον φόνο ενός πεντάχρονου αγοριού. Με την βοήθεια των πρώην συγκρατουμενων της βάζει εμπρός το επί δεκατρία χρόνια ετοιμαζόμενο "σχέδιο" εκδίκησης...

Σχόλια:

Η τελευταία ταινία του Chan-Wook Park ξεφεύγει από το στυλ των δύο προηγούμενων ταινιών του. Ξεφεύγουμε πλέον από τα έξυπνα τρικ που αλλάζουν την πορεία της πλοκής εντυπωσιάζοντας τον θεατή ή τις σοκαριστικές σκηνές που "γυρνάνε" το στομάχι. Δεν λείπουν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία αλλά σαφώς είναι δοσμένα σε πιο χαλαρή βάση και ενσωματωνονται πλήρως στο ύφος της ταινίας. Οι βίαιες σκηνές επίσης αυτή τη φορά περισσότερο εννοούνται παρά απεικονίζονται.

Η ταινία στέκεται περισσότερο στα συναισθήματα, άλλλωστε η ιστορία αυτή την φορά είναι μια απλή ιστορία εκδίκησης και λείπουν οι περιέργες "επιπλοκές" των δύο προηγούμενων. Η Lee Geum-Ja θα ολοκληρώσει τελικά το σχέδιο της εκδικησής της με έναν τρόπο που σε βάζει να αναλογιστείς έαν η δικαιοσύνη όντως αποδόθηκε και επήλθε η λύτρωση ή τελικά τα θύματα μετατράπηκαν σε θύτες. Κατα τα άλλα η αισθητική των πλάνων, η όμορφη χρήση της μουσικής και η απόδοση των ηθοποιών στους ρόλους τους παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα των δύο προηγούμενων ταινιών.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Α! Και ένα σχόλιο για το τέλος:
Οι συγκρίσεις με το Kill Bill που λίγο πολύ στέκεται στο ίδιο θέμα, μια όμορφη γυναίκα παίρνει την εκδικησή της, αποβαίνουν μάλλον μοιραίες για το πόνημα του πολυδιαφημισμένου "κλεφτοκοτά αλλά με στυλ" αμερικάνου. Εδώ έχουμε μια πραγματικά όμορφη ταινία γεμάτη συναίσθημα και όχι μια καλογυρισμένη συρραφή κινηματογραφικών ειδών προς χάριν εντυπωσιασμού.

Links:
Official Site
All Movie Guide
IMDB

1 σχόλιο: