Κυριακή, 9 Απριλίου 2006

Blaggers In The Area!

by lkrory21
Σκαλίζοντας λίγο τους δίσκους βινυλίου, κάτι που γίνεται όλο και πιο σπάνια (ας όψεται η τεχνολογία), πέσαμε πάνω στο Bad Karma των Blaggers I.T.A. Το άλμπουμ αυτό του 1994 που ίσως να έφτανε ψηλά τους Blaggers Ι.Τ.Α. αν δεν τους χτυπούσε το ...κακό πεπρωμένο! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Ο Matty Blag (1964 - 2000) δημιούργησε τους Blaggers I.T.A. εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '80 με σκοπό να διαδώσει και μουσικά τα μυνήματα των ακροαριστερών οργανώσεων Anti-Fascist Action και Red Action των οποίων ήταν μέλος και οι οποίες μάχονταν κάπως δυναμικά το ...αντίπαλο δέος BNP (Brittish Nationalist Party) και τους ακροδεξίους σκινχεντς. Ο Matty Blag ήξερε καλά τι πολεμούσε καθώς και ο ίδιος ήταν εθνικιστικών - ακροδεξιών πεποιθήσεων, όμως στην φυλακή ένας συγκρατουμενός του τον προσυλητισε στα σοσιαλιστικά ιδεώδη και τον μαρξισμό. Βγαίνοντας από την φυλακή έγινε ο μεγαλύτερος πολέμιος των ακροδεξιών πεποιθήσεων τόσο λεκτικά όσο και ..."φυσικά".

Οι Blaggers I.T.A. ξεκίνησαν μουσικά την καριέρα τους παίζοντας ένα μάλλον άτεχνο και μέτριων επιδόσεων Oi! - punk - hardcore υβρίδιο. Ο πρώτος δίσκος τους On Yer Toez του 1989 είναι ένας μετριότατος τυπικός punk δίσκος. Όμως με τον καιρό, μέσα από αλλεπάληλες αλλαγές και προσθαφαιρέσεις μελών, και άλλα μουσικά είδη άρχισαν να βρίσκουν το δρόμο τους στον ήχο των Blaggers. Κομβικό σημείο είναι η ενσωμάτωση στο group του Christie, house DJ/MC, ο οποίος τους ακολούθησε σε κάποια τουρ στην Γερμανία (μόνη χώρα που απέκτησαν κάποια fan base πλην της Αγγλίας) ως roadie και σε κάποιες συναυλίες σχεδόν απρόσκλητος ανέβαινε επι σκηνής και ράπαρε πάνω στα κομμάτια.

Ακολούθησε ένας ακόμα δίσκος, με τον εύγλωττο τίτλο Fuck Fascism, Fuck Capitalism, Society's Fucked, που τυπώθηκε σε μόλις 200 αντίτυπα από την εταιρεία τους η οποία στην συνέχεια τους έδιωξε κακήν-κακώς. Η αλλαγή στον ήχο τους άρχισε να γίνεται ορατή στο ep Blaggamuffin' του 1991 το οποίο περιλαμβάνει και μια εκπληκτική indie - dance διασκευή του Guns Of Brixton. Εκεινό που δεν άλλαξε ποτέ ήταν η στρατευμένη στα αριστερά οπτική γωνία των δυνατών στίχων του Matty. Τα δυνατά live τους και μια σειρά από EP's και singles, μεταξύ των οποίων και το Here's Johnny για την επερχόμενη εκλογή του John Major, βοήθησαν στο να αποκτήσουν μια δυνατή βάση οπαδών στην Αγγλία. Το 1992 ακολούθησε το παρα πολύ καλό LP United Colours of Blaggers I.T.A. Δυνατό indie - ska - punk παραγεμισμένο με μπολικές λούπες, samples (από πολιτικές ομιλίες και news clips μέχρι Madonna και Public Enemy), σκεφτείτε κάτι μεταξύ EMF και των πιο πρώιμων punk στιγμών των The Clash.

Η φήμη των Blaggers πλέον ήταν μεγάλη και οι μεγάλες δισκογραφικές αρχιζαν να τους περιτριγυρίζουν για κάποιο συμβόλαιο. Τελικώς υπέγραψαν στην EMI κάτι που θεωρήθηκε περίπου ως προδοσία στον σκληρό αριστερίστικο πυρήνα των οπαδών τους. Ακολούθησε μια τριάδα από εντυπωσιακά singles (Stresss, Oxygen και
Abandon Ship) στο ύφος του United Colours...αλλά ακόμα πιο βελτιωμένα από άποψη σύνθεσης αλλά και εκτέλεσης. Όλα έδειχναν ότι οι Blaggers ήταν το next big thing της βρεττανικής σκηνής. Όμως εδώ ακριβώς θα χτυπήσει το ...κακό κάρμα.


Κατά την διάρκεια περιοδείας των Blaggers I.T.A. με τους Manic Street Preachers το 1993 , θα δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο που έφτασε μέχρι την χειροδικία με τον Dave Simpson του Melody Maker. Φυσικά επακολουθήσαν μύνησεις, κλπ. Δύο χρόνια αργότερα η δίκη θα ακυρωθεί για τεχνικούς λόγους ενώ τελικά ο Matty και ο D.Simpson θα δώσουν τα χέρια.

Από αυτήν την στιγμή και έπειτα, ο βρεττανικός μουσικός τύπος φαίνεται να έχει κυρήξει εμπάργκο εναντίον των Blaggers I.T.A. Οι φήμες λένε ότι διοργανωτές του Reading Festival πείστηκαν παρασκηνιακά να τους αποσύρουν από το line-up του 1994. H ΕΜΙ πάντως θα κυκλοφορησει εκείνη την χρονιά το Bad Karma το οποίο περιλαμβάνει τα 3 προαναφερθέντα τραγούδια μαζί με άλλα 9 καινούργια δυναμίτες μεταξύ των οποίων το single Mantrap και το καλύτερο ίσως τραγούδι τους Hate Generator. Εμπορικά πήγαν "άπατοι" όμως (ίσως και για τους παραπάνω λόγους) με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από την εταιρεία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αυξανόμενη εξάρτηση του Matty Blag στην ηρωίνη οδήγησε στην έκδιωξη του από το γκρουπ. Τελικώς, μετά από ένα-δυο ακόμα singles σε μικρές punk εταιρείες και μια περιόδεια στην Γερμανία με τον Christie να αναλαμβάνει όλα τα φωνητικά, οι Blaggers I.T.A. οδηγήθηκαν άδοξα στην διάλυση το 1995 και την λήθη. Το 2000 ο Matty Blag θα βρεθεί νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Τα υπόλοιπα μέλη των Blaggers θα επανασυσταθούν ως Blaggers AKA και θα παίξουν κάποιες συναυλίες στη μνήμη του. Οι Blaggers AKA δίνουν ακόμα σποραδικα κάποιες συναυλίες στην Αγγλία και την Γερμανία κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις αριστερού ή αντιφασιστικού χαρακτήρα.

Το σύνολο του καταλόγου των Blaggers I.T.A. είναι πλέον κατηργημένο αλλά μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένα αντίτυπα σε sites τύπου Ebay ή σε δισκάδικα στην Αγγλία/Γερμανία.
Εδώ μπορείτε να βρείτε σε mp3 το Abandon Ship στην single version από το ομώνυμο ep του 1993.


Links:
Dementlieu Punk Archive(Blaggers I.T.A.)
Wikipedia1 σχόλιο:

  1. Μπορεί να πήγα να το χτυπήσω (linkblog) επειδή στο scanning της οθόνης "διάβασα" bloggers (party) αλλά τελικά το χτυπάω για να το διαβάσω αύριο..cheers..

    ΑπάντησηΔιαγραφή