Τετάρτη 10 Μαΐου 2006

(Wanted Dead Or A)Live: Donau Festival 4/5/2006

by lkrory21
Donau Festival 4/5/2006
Die Werft, Korneuburg (Wien)


Architecture In Helsinki
Gang Gang Dance
The Battles
Wolf Eyes
Μπορεί ο The Drude και το Avopolis να συμφωνούν απόλυτα ως το ποια ήταν η καλύτερη φετεινή συναυλία (και πιθανότατα ήταν) αλλά για εμάς η εμφάνιση των αυστραλών Architecture In Helsinki σε μια μικρή αυστριακή πολή (ειρωνία ε;) ήταν μια συναυλιακή εμπειρία που δύσκολα θα ξεπεραστεί φέτος εντός ή εκτός Ελλάδος (από αυτές που είδαμε ή θα δούμε βεβαίως!). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

To Korneuburg είναι ένα μικρό παραδουνάβιο χωριό στα περίχωρα της Βιέννης όπου έλαβε χώρα το τρίτο μέρος του Donau Festival 2006 από 4 έως 6/5/2006. Εκεί φθάσαμε με τραίνο εύκολα και γρήγορα μιας και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Βιέννης είναι άριστα οργανωμένες. Στον χώρο (που θύμισε λίγο από Synch) φτάσαμε την ώρα που ξεκινούσαν το show τους οι Wolf Eyes. Τους είχαμε δει και πέρυσι στο Synch Festival σε μια 'μισή' συναυλία μιας και τα περισσότερα οργανά τους είχαν καταλήξει ...Ουγγαρία λόγω ττης αεροπορικής εταιρείας. Αυτή την φορά στο Donau Fest, οι Wolf Eyes ήταν σε πλήρη σύνθεση, με όλο τον εξοπλισμό τους και σαφώς σε καλύτερα "κέφια". Για 45 περίπου λεπτά παρέδωσαν ένα δυνατό, σκοτεινό και θορυβώδες post electronica show με κανονικά και αυτοσχέδια μουσικά όργανα, εφφέ και "φωνητικά" (πολλά εισαγωγικά εδώ) που δεν περιγράφεται εύκολα αλλά ήταν καλό!

Στην συνέχεια η νέα ελπίδα της Warp Records που ακούει στο όνομα The Battles παίρνουν την θέση τους σκηνή για ένα οργανικό σετ γεμάτο ρυθμό κάπου μεταξύ electronica, funk και άλλες επιρροές. Πολύ καλοί μουσικοί, ειδικά ο drummer που, από ότι διαβάσαμε στο site της Warp είχε παίξει με τους Helmet (τους θυμάστε?) και παίζει και με τους Tomahawk του Mike Patton. Δεν τους είχαμε ξανακούσει πριν από την συναυλία αλλά μας άρεσαν! Αν τύχει να παίξουν πουθενά και είστε εκεί κοντά, τσεκάρετε τους!

Στην σκηνή θα παραλάβουν οι Gang Gang Dance εκ της Νέας Υόρκης που για να πούμε την αλήθεια, μας ήταν τελείως άγνωστοι (τουλάχιστον τους Battles τους ξέραμε σαν όνομα!). Τελικά το σετ των G.G.D. ήταν (ή πιο σωστά μας φάνηκε) κάπως αδιάφορο και ολίγον ανούσιο. Θεωρούνται καλοί και συνδυάζουν rock, electronica και κάποια λιτά έθνικ στοιχεία αλλά εμάς δεν μας τράβηξαν.. Ίσως μια άλλη φορά ή αν πέσουν στα χέρια μας τα άλπουμ τους να αποκτήσουμε μια θετικότερη άποψη. Πάντως και το αυστριακό κοινό έδειξε να τους βαριέται λιγάκι.

Όταν όμως ανέβηκαν τα οκτώ μέλη των Architecture In Helsinki και άρχισαν την ανακατεμένη με δεκάδες άλλα είδη sunshine pop τους το σκηνικό στο Korneuburg άλλαξε δραματικά. Με ένα ωριαίο σετ βασισμένο κυρίως στο τελευταίο τους πόνημα In Case We Die ξύπνησαν τους πάντες με την διαβολεμένη ενέργεια και κέφι τους που μεταδόθηκε αυτοστιγμή στο κοινό. Αντάλλασαν όργανα μεταξύ τους, σε κάθε τραγούδι άλλο μέλος αναλάμβανε τα φωνητικά και πραγματικά ηταν δύσκολο τόσο να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από τα τεκταινόμενα στην σκηνή όσο και να βάλεις τα πόδια σου στο έδαφος μιας και ήταν συνεχώς στον αέρα από τον χορό! Απίστευτο show, χρόνια να δούμε κάτι τέτοιο και ελπίζουμε σαφώς και σε μια εμφανισή τους επί ελληνικού εδάφους για να καταλάβετε και εσείς τι ακριβώς εννοούμε! Η συναυλία έκλεισε τέλεια στο encore με μια δυνατή εκτέλεση του κλασικού soul funk "Soulfinger" των Bar Kays. Περιττή συμπλήρωση αλλά το In Case We Die πούλαγε σαν ζεστο κέικ (και βάλε!) μετά το πέρας της συναυλίας στα stands με τα cd των συγκροτημάτων που εμφανίζονταν.

Τέλος πάντων αυτά από το Korneuburg και το Donau Festival....

See Ya In The Pit!

P.S. 1 Εδώ ή δεξιά στο τμήμα Mp3 Of The Week μπορείτε να βρείτε το "It's 5" των Architecture In Helsinki από το άλμπουμ In Case We Die ως ένα μικρό δείγμα προς ακρόαση.

P.S. 2 Η τιμή του εισιτηρίου για εκείνη την βραδιά ήταν 22€ κανονικό / 19€ Φοιτητικό.

Φώτογραφίες: 1.Wolf Eyes 2.The Battles 3. Gang Gang Dance 4 Architecture In Helsinki.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου