Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

[Αποκαλύπτωντας το μυστικό: Οι ρίζες της Trance]

by lkrory21
Να σας παραπέμψω στο εξαιρετικό και συνάμα απολαυστικό άρθρο του Dave Mothersole (και στο συνοδευτικό χορταστικότατο tribute mix του ίδιου διάρκειας σχεδόν δύο ωρών!) με τίτλο Unveiling the Secret - The Roots of Trance για το Bleep43.
Καθηλωτικό ανάγνωσμα με τις αναμνήσεις από τα πρώτα ταξίδια του Mothersole εκεί στο ινδικό κρατίδιο Goa (πορτογαλλική αποικία μέχρι το 1961) κατά την δεκαετία του 1980, τα αυτοσχέδια proto-rave πάρτυ που στήνονταν στις παραλίες της από ξεχασμένους χίππηδες των 70s, φρικιά, ταξιδιώτες, κλπ που άρχισαν να ανακατεύονται με τους πρώιμους ηλεκτρονικούς ήχους των 80s, τους θρυλικούς πρώτους dj του είδους όπως ο Goa Gill, o γάλλος Laurent, κλπ που μίξαραν με κασσέτες (η ζέστη και η σκόνη δεν ήταν ότι καλύτερο για την χρήση βινυλίων) και το όλο κλίμα πριν η περιοχή τουριστικοποιηθεί αλλά και η εν λόγω μουσική πάρει την φορμαλιστική μορφή που πήρε στα early / mid 90s ως psychedelic trance / goa trance.

(σπάνιο video footage από πάρτυ του 1992 στην Maharastra. Είναι το μόνο γνωστό video με τον Laurent ως dj)

Εκτός από το συνοδευτικό mix / podcast που αναφέρεται παραπάνω (και το οποίο συστήνω να κατεβάσετε και να ακούσετε παράλληλα με την ανάγνωσή του άρθρου) τσεκάρετε και τα παράκατω mix μέσω soundcloud από το 1987 και 1989 αντίστοιχα:

Goa vibe 87 by genkigroove

Goa vibe 89 by genkigroove

I so wish I was there!

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!


Links:
Podcast 165 - The Roots Of Trance (via Bleep43)

2 σχόλια:

  1. Μολις χθες διαβαζα αυτο το αρθρο και εβλεπα τα βιντεο στο youtube. Πολυ διαφορετικη απο την εικονα που ειχα στο μυαλο μου για αυτη τη μουσικη. Θα ελεγε κανεις βλεποντας τα κλιπς οτι αυτα τα παρτι ειχαν πολλα κοινα στοιχεια με τα acid house rave στην αγγλια στα τελη των 80ς, εκτος της παραλιακης τοποθεσιας φυσικα. Ακομα και η μουσικη ειναι πολυ πιο κοντα στο πρωιμο acid house/ techno trance στυλ παρα σε αυτο που καθιερωθηκε μετεπειτα σαν goa/psychedelic (μπλιαχ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια από τα ίδια...

    Είχα υπ' όψιν μου την "καγκουριστικη" 90s psychedelic / goa αλλά όχι το πριν όπως περιγράφεται στο άρθρο και το πως ξεκίνησαν τα πάρτι εκεί ή τις μουσικές που έπαιζαν...

    Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή