Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2006

(Un)Known Pleasures: Gypsy Punks(2005)

by lkrory21
Gogol Bordello
'Gypsy Punks Underdog World Strike'
(2005, Sideonedummy Records)


Αν αναρωτιόσασταν πως θα ήταν ο ήχος μιας αμερικάνικης ska-punk μπάντας που παίζει σε σαλούν που δεν βρίσκεται κάπου στην ...Νεμπράσκα αλλά στο Κίεβο της Ουκρανίας με ακροατήριο τσιγγάνους.... μπορείτε πλέον να το βρείτε στο cd αυτό (που μας ήρθε εκ Βιέννης χάρη στην Uma!) από τους Gogol Bordello.

'Ηγέτης' των o G.B. o τραγουδιστής / κιθαρίστας / κύριος συνθέτης / fire bucket player(!) / body percussionist(!!) αλλά και πρόσφατα ηθοποιός Eugene Hutz που γεννήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας, έφυγε πρόσφυγας από την τότε Ε.Σ.Σ.Δ. το 1986, περιπλανήθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης πριν καταλήξει στο 'μεγάλο χωνευτήρι' της Νέας Υόρκης όπου από το 1999 έχει συγκροτήσει τους Gogol Bordello οι οποίοι είναι 'πολυεθνικοί' σαν την μουσική τους Ισραηλινοί, Ουκρανοί, Αμερικάνοι και ένας εκ Σαχαλίνης(!!!) και έχουν κυκλοφορήσει άλλους τρεις δίσκους αν μετρήσουμε και το side project Gogol Bordello Vs Tamir Muskat.


Τώρα το Gypsy Punk Underdog World Strike μπορεί να περιγραφεί ηχητικά χρησιμοποιόντας τις δύο πρώτες λέξεις του τίτλου. Δεκαπέντε κομάτια γεμάτα ακκορντεόν, βιολί αλλά και ηλεκτρικές κιθάρες, τσιγγάνικες μελωδίες, ουκρανική folk, polka αλλά και ska / punk /reggae... μέχρι και latin rap θα βρείτε εδώ μέσα. Οι στίχοι είναι στα αγγλικά αλλά δεν λείπουν και τα ουκρανικά από εδώ και από εκεί! To cd ή καλύτερα το ethnik/gupsy/slavic /ska / punk πανηγύρι ξεκινά με το 'Sally' ("Sally was a fifteen year from Nebraska...") και τερματίζει με το mid-tempo - τρόπος του λέγειν- folk 'Mishto' στα ουκρανικά! Δύσκολα ξεχωρίζεις το καλύτερο τραγούδι από αυτόν τον αχταρμά (με την καλή έννοια!) αλλά το βαλσάκι 'Start Wearing Purple' might do the trick όχι όμως ότι κάποιο από τα υπόλοιπα ...υπολείπεται!

Μέσα στο cd πάντως ξεχωρίσαμε έναν από τους εξυπνότερους τίτλους τραγουδιών εδώ και καιρό ('Think Locally Fuck Globally') και μερικούς για την τωρινή μουσική βιομηχανία:

"I 'm gathering new generation
That's gonna stand up to it
To this karaoke dictatorship
Where posers and models with guitars
Boogie to the shit for beats
I make a better rock revolution
Alone with my dick!"
Από το '60 Revolutions'.

...Now dub it tovarisch, like tovarisch would...!

Track List:

01. Sally
02. Never Young
03. Not A Crime
04. Immigrant Punk
05. 60 Revolutions
06. Avenue B
07. Dogs Were Barking
08. Oh No
09. Start Wearing Purple
10. Think Locally, Fuck Globally
11. Underdog World Strike
12. Illumination
13. Santa Marinella
14. Undestructable
15. Mishto


Links:
Official Site
Allmusic Biography




Υ.Γ. Λόγω των πρόσφατων προβλημάτων στο site του Blogger η φώτο του εξώφυλλο αρνιόταν να 'ανέβει' οπότε επιφυλασσόμεθα για αυτό όπως και για mp3 δείγμα!



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/3/07 3:23 μ.μ.

    Φίλε μου πολλά συγχαρητήρια για το blog σου και τα θέματά σου..!
    Θέλω να σου πω πως μ' έχει εντυπωσιάσει πάρα πολύ το συγκρότημα και ο ήχος των Gogol !
    Ομολογώ πως μου ήταν εντελώς άγνωστοι...
    Επίσης θά'θελα να σε παρακαλέσω, αν μπορείς και αν σου είναι εύκολο φυσικά, να παραχωρήσεις το δισκάκι τους για όλους τους φίλους στο blog που έχω φτιάξει και που μπορεί πολύ ευκολα ο καθένας να κατεβάσει εντελώς free (μέσω του rapishare) όποιο δισκάκι του αρέσει..!
    Με εκτίμηση,
    Oedipus

    ΑπάντησηΔιαγραφή