Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2006

(White Man In) Dub Palais

by lkrory21
Από τα instrumental b-sides των 7" singles στην ...Ιαμαϊκή (βλ. Τζαμάικα!) και τα πειράματα των πατέρων του remix Lee 'Scratch' Perry και King Tubby στην δεκαετία του 70 και μέχρι σήμερα η dub έχει διανύσει πολύ δρόμο στην σύγχρονη μουσική ως ύφος, ως είδος και ως ιδέα. Μπορείτε να την βρείτε εκτός reggae σε είδη από την ηλεκτρονική μουσική ή soundtracks μέχρι rock ή ακόμα και στα διάφορα πειράματα που συμβαίνουν εν Ελλάδι όπως το απίστευτο 'Που Θα Πας Χαρά μου´ του Γ.Μαργαρίτη (από τον δίσκο με τους 667 του Θ.Μανίκα), τους Dubient ή το πολύ προσφατο dub-vs-μπαγλαμαδάκι σούπερ "Σιγά μην κλάψω(Dub Mix)" από τον Γιάννη Αγγελάκα και τους Επισκέπτες.

Δείτε παρακάτω το tracklisting μιας αυτοσχέδιας προσωπικής συλλογής με τίτλο '(White Man In) Dub Palais' προ 2 και βάλε ετών. Ο τίτλος εμπνευσμένος από το '(White Man In) Hammersmith Palais' και αναφέρεται στο περιστατικό μιας reggae συναυλίας στο Hammersmith Palais του Λονδίνου όπου ο μοναδικός λευκός θεατής είναι o Joe Strummer των The Clash. Tο concept της: dub περιπλανήσεις ή dub remixes original τραγουδιών από μη-τζαμαϊκανούς / μη reggae καλλιτέχνες.

Πέρα όμως από τον τίτλο που έχει σχέση με The Clash θα βρείτε και δύο dub εξορμήσεις των ιδίων εντός της συλλογής... γιατί; Γιατί πολύ απλά οι The Clash ήταν το πρώτο 'λευκό' συγκρότημα (εξ όσων γνωρίζουμε) που βούτηξε στην θάλασσα με τη reggae... και έβγαλε λαβράκι, έχει κάνει παραγωγή σε κάποια τραγούδια τους (όχι τα συγκεκριμένα της συλλογής) ο ίδιος ο αρχιερέας της Dub Lee 'Scratch' Perry ενώ ακόμα και ό ίδιος ο B.Marley είχε εκφράσει την εκτίμηση του για αυτούς όχι μόνο σε συνεντεύξεις του αλλά και αναφέροντας τους στους στίχους του 'Punky Reggae Party"!

Ένα άλλο στοιχείο που μπορείτε εντός της συλλογής να βρέιτε είναι η παρουσία του Adrian Sherwood γνωστότατου βρεττανού dub παραγωγού και ιδρυτή της On U Records* σε
πολλά από τα tracks της συλλογής ως παραγωγού πέρα από την δική του συμμετοχή. Αυτό συνέβη μάλλον τυχαία και αποδεικνύει την συμβολή του εν λόγω παραγωγού στην μετεξέλιξη του είδους...

Dub B Good 2 Me!


Tracklist:
01 Placebo - Taste In Men (Adrian Sherwood Go Go Dub Mix)
02 Asian Dub Foundation - Naxalite Dub
03 The Clash - Robber Dub
04 Thievery Corporation - The Richest Man In Babylon (G Corp Remix)
05 Dubient - Sverkati Poulika
06 Placebo - Dub Psychosis
07 A.Badalamenti/D.Lynch - Dub Driving (From OST "Lost Highway")
08 Primal Scream - Ju 87
09 Zion Train - First Power
10 Adrian Sherwood - Hari Up Hari
11 AudioActive - Wanna-na-dub
12 St.Germain - Dub Experience II
13 The Clash - Justice Tonight/Kick It Over


* Ρίξτε μια ματιά εδω: http://www.skysaw.org/onu/ αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα πέρι On-U / Adrian Sherwood.

1 σχόλιο: