Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

blogοΠαιχνίδια χωρίς Σύνορα!

by lkrory21
Gene Leahy Mall
Referee (2008)

Οι Gene Leahy Mall είναι ένα τετραμελές αμερικάνικο indie / folk σχήμα από την Nebraska. Πήραν το όνομα τους από το τοπικό εμπορικό κέντρο όπου σύχναζαν ως έφηβοι. To άλμπουμ Referee που μόλις κυκλοφόρησε είναι ουσιαστικά το ντεμπούτο τους, αν εξαιρέσεις κάποια demos και ένα self released live EP που είχε κάνει αίσθηση στην τοπική σκηνή της Omaha και όχι μονο μιας και χαρη στο οποίο είχαν πληθώρα προσφορών από πλήθος "μεγάλων" ανεξάρτητων δισκογραφικών (Merge, Matador, Sub Pop, κλπ).

To Referee λοιπόν περιλαμβάνει 11 τραγούδια και έχει 51 λεπτά διάρκεια και κινείται με αξίωσεις στον χώρο της indie σκηνής έχοντας αρκετές επιρροές από "90s & 00s US Indie stalwarts" (όπως έγραψε το Pitchfork!) πχ Sufjan Stevens, Decemberists, Neutral Milk Hotel, Shins, κλπ. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν την κλασική δίαταξη τετραμελούς συγκροτήματος ('μπάσο-κιθάρα-ντραμς-φωνή') στον ήχο τους και στις ενορχηστρώσεις βρίσκουν επιτυχημένα θέση και άλλα όργανα (όλα παιγμένα από την μπάντα: μαντολίνο, πλήκτρα, βιολί, κλπ). Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα πολύ όμορφα τοποθετημένα έγχορδα που τόνιζουν τις μελωδίες σε διαφορα tracks του δίσκου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την μελαγολική μπαλάντα του τέλους 'Coed-y-Brenin' όπου μετασχηματίζουν όμορφα μια παραδοσιακή μελωδία από την Ουαλία.

Κεντρικό τραγούδι του δίσκου (και ίσως το καλύτερο) είναι το οκτάλεπτο αυτοβιογραφικό ψυχεδελικό / folk έπος
'1985-86 Edmonton Oilers Season' που οι στίχοι μπορούν να ερμηνευθούν διπλά μιας και απεικονίζονται οι χρονιές όπου γεννήθηκαν τα μέλη των Gene Leahy Mall μέσα από τις αναφορές σε μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές της ομώνυμης καναδέζικης ομάδας hockey. Αλλά τραγούδια που αξίζουν αναφορας είναι το εναρκτήριο rocker 'New Haven Township, Michigan', το χιουμοριστικό 'Boston-area streetcar lines/old' (που αναφέρεται στις περιπετειες της μπάντας στην Βοστώνη) αλλά και ο φόρος τιμής που αποδίδουν σε δύο τελείως διαφορετικές μπάντες με τα 'The Absence' (για την ομώνυμη death metal μπάντα εκ Φλόριντας) και 'Kids In The Way' (για την post hardcore christian rock μπάντα από την Indianapolis) μια και όπως αναφέρουν σε συνεντευξή τους στο Drowned In Sound: " ..both bands have influenced us in a major way, though not in terms of direct musical influences, and we are all big fans of them. Let's just say that GLM owe a lot to these two bands.". Εν κατακλείδι το Referee αξίζει της προσοχής σας αν είστε fan του σύγχρονου αμερικανικού indie. Ήδη πάντως θεωρούνται από διάφορους έγκριτους κριτικούς ως η νέα μεγάλη ελπίδα του εν λόγω είδους.

Tracklist:
01.
New Haven Township, Michigan
02.
The Absence
03.
Arthur Ferguson (Police Officer)
04.
1985-86 Edmonton Oilers season
05.
Longnose stingray
06.
Bolivia at the 2004 Summer Olympics
07.
Boston-area streetcar lines/old
08.
Earl of Nottingham
09.
Luis Alberto Moore
10.
Kids in the Way
11.
Coed-y-Brenin

Links:
Gene Leahy Mall (off.site)
Gene Leahy Mall (Myspace)

P.S. Μην ψάξετε αγωνιωδώς τους Gene Leahy Mall. Είναι μέρος ενός ακόμα blog-όπαίχνιδού και της πρόσκλησης σε αυτό από τον Schottkey. Οι οδηγίες είναι οι εξής:

1. Μπαίνεις στο wikipedia.
2. Αναζητάς την επιλογή "random article" (πάνω αριστερά). Πατάς μια φορά. Το λήμμα που θα βγει είναι το όνομα της μπάντας σου.
3. Πατάς άλλη μια φορά το "random article". Το λήμμα που θα βγει είναι ο τίτλος του άλμπουμ της μπάντας σου.
4. Πατάς "random article" άλλες έντεκα φορές. Τα λήμματα που θα βγουν είναι το track list του άλμπουμ.
5. Καλείς άλλους πέντε να κάνουν το ίδιο.

...και η σκυτάλη δίνεται στους / στις Mean Mr Mustard's Sister, Fotoart Blog, Κωνσταντινο Νικολόπουλο (όταν σταματήσει να καθαρίζει τουαλέτες ή να φυλά σκοπιές!) και όποιος-α άλλος-η θέλει και μπορεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου