Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Un)Known Pleasures: Balancing Lakes

by lkrory21
Barry Lynn
Balancing Lakes (2008, Planet Mu Records)

O 28χρονος βορειοιρλανδός
παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής Barry Lynn είναι περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Boxcutter. Ως Boxcutter έχει κυλοφορήσει ήδη δύο δίσκους, Oneiric (2006) και Glyphic (2007), στην Planet Mu του Mike Paradinas (βλέπε μ-ziq) στην γενική κατεύθυνση του dubstep . Ο ορός dubstep χρησιμοποιείται εδώ για να καταλαβαινόμαστε, γιατί η μουσική του Boxcutter ξεπερνάει τα τυπικά όρια αυτής της κατηγοριοποίησης και τείνει πιο προς αυτό που oνομάζουμε IDM.

Η τελευταία του κυκλοφορία όμως έχει τον τίτλο Balancing Lakes και έρχεται με το κανονικό όνομα του αντί για Boxcutter. Ο λόγος φυσικά είναι ότι περιέχει προσωπικές ηχογραφήσεις από την περίοδο 2002 - 2005 πριν ακόμα χρησιμοποιήσε το παραπάνω ψευδώνυμο.

Σε αυτές τις ηχογραφήσεις είναι άμεσα προφανές ότι ακόμα δεν έχει "κατασταλάξει" μουσικά ο Barry Lynn και περιδιαβαίνει με άνεση διάφορες υποκατηγορίες αυτού που ονομάζουμε "ηλεκτρονική μουσική". Είναι αλήθεια βέβαια ότι συλλογές τέτοιου είδους με "και καλά" πρωτόλεια tracks πολλές φορές απλά λειτουργούν ως cash cows (όπως θα λέγανε οι φίλοι μας οι αμερικάνικοι) γεμάτες με δεύτερης διαλογής leftovers που κυκλοφορούν πιο πολύ στην λογική "τώρα που γυρίζει" παρά ως συνειδητή προσπάθεια αποκρυστάλλωσης της δημιουργικής πορείας
ενός καλλιτέχνη (τσσσ!).

Ευτυχώς στην περίπτωση του φίλτατου Barry δεν ισχύει αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περιλαμβάνονται και και κάποια μάλλον συνηθισμένα tracks στο
...Selected Barry Lynn Recordings 2002 -2005 (το πιάσατε το υποννοούμενο, ε; Δεν είναι τυχαίο μιας και το πνεύμα του ...Richard περιδιαβαίνει σε αρκετά tracks!) αλλά στο σύνολο της στέκεται άψογα ως κυκλοφορία. Πάντως στα πιο mid tempo κομμάτια (όπως τα δύο εναρκτήρια), το σκοτεινό 'November Dub' του τέλους, κλπ τα πάει λίγο καλύτερα απ' ότι στις πιο 'drill n bass' στιγμές. Άλλα "τραγούδια" που ξεχωρίζουν είναι τα 'Fieldtrip (Butterfly Maid Remix)' και 'Loving Dub'.

Μπορείτε να ακούσετε δείγματα στην αντίστοιχη σελίδα της Planet Mu και να αποφασίσετε και μόνοι-ες σας αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε με το εν λόγω άλμπουμ. Εμείς πιστεύουμε πως αξίζει και πολύ μάλιστα!

Tracklist:
01. Abort, Retry, Fail.
02. Something With M In It
03. Loving Dub
04. New Orleans
05. Lattice Shimmer
06. LTI
07. Early Reflection
08. Hayfever Dub
09. Leafy Imprint
10. London
11. J-Set Jogwheel
12. Metric Cypher
13. Fieldtrip (Butterfly Pair Mix)*
14. November Dub*

*=μόνο στο CD και στiις επίσημες Download versions (Bleep, EMusic, κλπ).

Links:
Boxcutter (MySpace)
Planet Mu (Official Site)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου