Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

3 From 1 At 5 Audio III: Folk Until You Drop!

by lkrory21
Από την ειδομένη υπό σύγχρονη ματιά μουσική παράδοση της Ηπείρου που είδαμε πρόσφατα, περνάμε απέναντι τον Ατλαντικό και πάμε στην αμερικάνικη ήπειρο για ολίγη folk. Κοινό στοιχείο στις τρεις ηχογραφήσεις που ακολουθούν είναι η Meg Baird, φωνάρα και βασικό μέλος των Espers (που θα είχαμε δει πρόσφατα αλλά δεν "έκατσε". Φτου!) αλλά και της ιδιαίτερα ενεργής folk σκηνής από την Philadelphia.

Η φίλτατη Meg πέρα λοιπόν από την ενασχόληση της με το βασικό της γκρουπ ηχογραφεί σόλο (πέρισυ έβγαλε το πολύ καλό Dear Companion στην Drag City / Wichita), ηχογραφεί με την αδελφή της Laura ως The Baird Sisters (έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμς διαθέσιμα από την ιστοσελίδα τους) ενώ συνεργαζέται κατά διαστήματα και με άλλες καλλιτέχνιδες όπως την βρετανίδα Sharon Kraus και την "συνάδελφο" από τους Espers και τσελίστρια Helena Espvall όπως στο άλμπουμ Leaves From Off The Tree (2006). Κατα βάση όλες έχουν συνεργαστεί και/ή ηχογραφήσει μεταξύ τους (και μέ άλλους-ες!) σε όλους του πιθανούς συνδυασμούς - κάτι που κάνει δύσκολο αλλά παράλληλα και ενδιαφέρον το να παρακολουθήσει την πορεία τους.

Τα δύο πρώτα τραγούδια είναι κλασικά παραδοσιακά αμερι
κάνικα folk σε πανέμορφες εκτελέσεις ενώ οι αδελφές Baird παίρνουν το 'Silver Raven' του Gene Clark (δες και εδώ) και το κάνουν τελείως country / appalachian folk αφαιρώντας τα πιο cosmic / ψυχεδελικά στοιχεία της αυθεντικής εκτέλεσης. Πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή πραγματικά - ειδικά αν έχετε υπ' όψιν σας την εκτέλεση από το No Other του 1974. Εν γένει όλες οι κάτωθι είναι ωραίες κυρίες, έχουν ωραίες φωνές και διαλέγουν ωραία τραγούδια οπότε ...για πάμε!

1. Meg Baird - 'The Cruelty Of Barbry Allen' (mp3)

από το Dear Companion, 2007, Drag City

2. Meg Baird, Helena Espvall, Sharron Kraus - 'The Derry Dems Of Arrow' (mp3)

από το Leaves From Off The Tree, 2006, Bo'Weavil Recordings

3. The Baird Sisters - 'Silver Raven' (mp3)

από το Lonely Town, 2008, Self Released.

Αν όσα διαβάσατε και ακούσατε σας φάνηκαν θελκτικά τότε "βουτήξτε" άφοβα στα παραπάνω αντίστοιχα άλμπουμς γιατί το αξίζουν πραγματικά. Παρεπιπτόντως αν ενδιαφέρεστε και για μια ωραία συλλογή με διασκευες σε τραγουδια του Gene Clark, περάστε από το πολύ καλό αμερικάνικο blog When You Awake για την πρόσφατη και πολύ επιτυχημένη mixtape τους με τίτλο Gene Clark Goes Twang.


Αυτά προς το παρόν...

...See Ya In The Pit!


Links:

Meg Baird (off.site)
Meg Baird (Myspace)

Laura Baird
(off.site)

The Baird Sisters (off.site)
The Baird Sisters (Myspace)

Sharron Kraus (off.site)
Sharron Kraus (Myspace)

Helena Espvall (off.site)
Helena Espvall (Myspace)


Φώτος:
1. Meg Baird
2 - 3. Τα αντίστοιχα εξώφυλλα
4. The Baird Sisters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου