Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2005

(Un)Known Pleasures:"Jeff Wayne's Musical Version of The War Of The Worlds"(1978)

by lkrory21
Jeff Wayne & Various Artists
"Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds" (1978, Columbia Records)


Μιας και αναφερθήκαμε σε αυτό στο review του dvd της υπερπαραγωγής "War Of The Worlds" τις προάλλες ας δούμε αυτό την ιδίοτυπη μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος σε διπλό δίσκο γεμάτο αφήγηση, τραγούδια και οργανικά περάσματα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας από τον βρεττανό παραγωγό / μουσικό Jeff Wayne.

O Jeff Wayne σχεδίαζε την μεταφορά κάποιου κλασσικού μυθιστορήματος σε κάποιου είδους μουσική παραγωγή αρκετά χρόνια πριν την δημιουργία του "WOTW". Όταν κατέληξαν αυτός και η γυναίκα του στο μυθιστόρημα του H.G.Wells, και πάλι το σχέδιο ήταν για μονό άλμπουμ με 10-12 τραγούδια χωρίς αφήγηση. Παρόλα αυτά η παραγωγή μεγάλωσε με τον καιρό και τελικά δημιουργήθηκε αυτό το εντυπωσιακό (ειδικά σε βινύλιο) έργο.

Το cast που συμμετέχει ήταν εντυπωσιακό για την εποχή και συμμετείχαν πολλοί σταρς . Gary Osborne(συνεργάτης του Elton John ) στους στίχους των τραγουδιών, ο "πολύς" Richard Burton στην αφήγηση, η ηθοποιός/τραγουδίστρια Julie Convington, o τραγουδιστής David Essex(θυμάστε το "Rock On"?), o Phil Lynott των Thin Lizzy (o οποίος είναι απίστευτος στον ρόλο του "τρελλαμένου" παπά που πιστεύει ότι οι εξωγήινοι είναι ο Διάβολος!), o Chris Thompson των Manfred Mann, κλπ και πολύ γνωστοί session μουσικοί όπως ο Chris Spedding στις κιθάρες, κλπ.

Οι ηχογραφήσεις και όλη η παραγωγή κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο και κόστισαν 240.000 λίρες Αγγλίας (περίπου 1.000.000 σήμερα!) εκ των οποίων έβαλε 75.000 η βρεττανική εταιρεία CBS (και χωρίς υποχρέωση να το κυκλοφορήσει!) και τα υπόλοιπα ο ίδιος ο Jeff Wayne.

Στο μουσικό μέρος (τραγούδια και οργανικά περάσματα) το ύφος κινείται κάπου μεταξύ Progressive Rock και Hard Rock αλλά περιλαμβάνει και πιο "κλασσικά" περάσματα. Υπάρχει εκτεταμένη και εφυής χρήση των synthesizers της εποχής όπως ARP, Yamaha αλλά και το κατασκευασμένο για την περίσταση "Thunderchild"(Το όνομα σχετίζεται με την ιστορία). Να σημειώσουμε εδώ ότι πολλές από τις "μονομαχίες" κιθάρας / Keyboards καθώς κάποια εκτεταμένα περάσματα - "σόλο" από τα Keyboards είχαν ηχογραφηθεί "ζωντανά" χωρίς overdubbing!

Φυσικά το πέρασμα του χρόνου δεν έχει φερθεί καλά σε όλα τα τραγούδια και κάποια ακούγονται κάπως παιδικά ή ελαφρώς παρωχημένα σήμερα αλλά σε γενικές γραμμές ο δίσκος είναι εντυπωσιακός για τα δεδομένα της εποχής του και ακούγεται με άνεση ακόμα και σήμερα. Αυτό που ακούγεται ακόμα εντυπωσιακό είναι η στεντόρεια φωνή του Richard Burton που είναι στον ρόλο του αφηγητή / δημοσιογράφου. Η εκφορά του λόγου και το καλογραμμένο script σε βάζουν αμέσως στην ατμόσφαιρα του έργου και σε συνδυασμό με τα εφφέ στο background ή κάποια μικρά μουσικά περάσματα ανάμεσα στις αφηγήσεις, πείθει. Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε επίσης στο εκπληκτικό artwork στο βινύλιο που περιελάμβανε και 16σελιδο booklet με εντυπωσιακές εικονογραφήσεις στιγμιότυπων της ιστορίας.

O δίσκος είχε μεγάλη επιτυχία στην Βρεττανία όπου έμεινε στα charts για χρόνια αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου επανηχογραφήθηκε δύο φορές στα ισπανικά και μία στα γερμανικά. Στην Αμερική το άλμπουμ γνώρισε κάποια πρόσκαιρη επιτυχία, ειδικά η μπαλάντα "Forever Autumn" που σκαρφάλωσε στο Top40 αλλά κάποια καθυστέρηση στην τροφοδοσία των καταστημάτων δίσκων με αντίτυπα το οδήγησε στην λήθη. Παρ΄όλα αυτά, όπως αναφέρεται και στο All Music Guide, κίνησε το ενδιαφέρον πολλών DJs στο μεγάλο χωνευτήρι της Νέας Υόρκης λόγω των εκτεταμένων περασμάτων από synthesizers τα οποία χρησιμοποιούσαν στα dj sets στα clubs και για αυτό αναζητούσαν για χρόνια (αν και κατηργημένο) το συγκεκριμένο LP.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, ο δίσκος ξεχάστηκε. Το 1995 όμως επανακυκλοφόρησε σε 2πλο CD με έξτρα κομμάτια και άρχισε μια δεύτερη ζωή. Το 2001 κυκλοφόρησε και μια συλλογή με remixes σε τραγουδια ή instrumentals από καλλιτέχνες της electronica όπως οι Apollo 440. Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε σε διπλό CD remastered αλλά και σε 7πλό(!!!) Box set με πολλά outtakes από τις τότε ηχογραφήσεις, remixes, ένα DVD με λήψεις από τις ηχογραφήσεις αλλά και το booklet με τις εικονογραφήσεις που κοσμούσε την αυθεντική έκδοση.

Εν κατακλείδι, μια ενδιαφέρουσα μουσική μεταφορά με τον Richard Burton στην αφήγηση, καλό progressive rock της εποχής και ωραίες φωνές στα τραγούδια. Ακούγεται βράδυ με ακουστικά και κλειστά φώτα... Coming Houston...

"The chances Of anything coming from Mars are a million to one", he said "The chances of anything coming from Mars are a million to one - but still they come!"

Tracklist(CD):
Disc 1
01 Eve of the War
02 Horsell Common and the Heat Ray
03 The Artilleryman and the Fighting Machine
04 Forever Autumn
05 Thunder Child
Disc 2
01 Red Weed, Pt. 1
02 The Spirit of Man
03 Red Weed, Pt. 2
04 Brave New World
05 Dead London
06 Epilogue, Pt. 1
07 Epilogue, Pt. 2

Links:
Official Site
AMG (Jeff Wayne)
AMG (album review)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου