Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005

Notes From The Digital Underground #6

by lkrory21
The Conet Project
"To soundtrack της κατασκοπείας είναι η φωνή ενός μικρού κοριτσιού που εκφωνεί στα βραχέα μονότονες σειρές αριθμών"

Αν ασχολήστε ως ραδιοερασιτέχνης ίσως και να έχει τύχει κάποιο βράδυ να ακούσετε στα "βραχέα" μια αντρική ή γυναικεία φωνή να εκφωνεί μονότονα σειρές από φαινομενικά τυχαίους αριθμούς ή γράμματα: 542... 542 ... ή ...Yankee Foxtrot Hotel... Yankee Foxtrot Hotel... Αν όμως δεν έχει τύχει έχετε την ευκαιρία να τα ακούσετε σε μια από τις πιο ιδιότυπες συλλογές ηχητικών αποσπασμάτων από καταβολής δισκογραφίας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Οι επονομαζόμενοι Number Shortwave Stations είναι σταθμοί στα βραχέα που εκπέμπουν σε συγκεκριμένες συνηθως ώρες και συχνότητες κωδικοποιημένα μυνήματα με την μορφή σειρών αριθμών ή γραμμάτων συνήθως στα αγγλικά αλλά υπάρχουν πολλοί στα γερμανικά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η περίοδος που κυρίως εκπέμπαν ήταν κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου αλλά αρκετοί σταθμοί συνεχίζουν έως σήμερα. Το ποιοι εκπέμπουν, ποιοι τα λαμβάνουν αλλά και ποιο είναι το περιέχομενο των μεταδιδόμενων μυνημάτων είναι άγνωστο. Μετεωρολογικά δεδομένα, δεδομένα που αφορούν την ναυσιπλοϊα και κατασκοπεία είναι οι πιο διαδεδομένες υποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση καμία κυβερνητική υπηρεσία από κανένα κράτος δεν έχει παραδεχθεί την ύπαρξη των σταθμών. Η πιο πιθανή εξήγηση για αυτούς που παρακολουθούν το ζήτημα είναι αυτή της κατασκοπείας. Περισσότερα για το ζήτημα διαβάστε στο πλήρες επί του θέματος site του Simon Mason (Έχει γράψει και βιβλίο για το ζήτημα) και στην Wikipedia.

Η συλλογή "The Conet Project" της Irdial (κανονική εταιρεία ηλεκτρονικής μουσικής που διέθεσε τον καταλογο της δωρεάν στο Ίντερνετ πριν μερικά χρόνια) περιέχει τέσσερα cd (είτε προς πώληση ή ως δωρεάν download από το archive.com) με αποσπάσματα από τέτοιους σταθμούς από ιδιωτικές συλλογές ραδιοερασιτεχνών ενώ πολλά από αυτά είναι ηχογραφημένα έως και 25 χρόνια πριν. Πιθανόν να έχετε ακούσει samples σε ηχογραφήσεις των Stereolab, Porcupine Tree και Wilco. Σειρές αριθμών ή γραμμάτων στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσσικά, μικρά μουσικά αποσπάσματα με γνωστές μελωδίες που συνήθως σηματοδοτούν την αρχή της μετάδοσης και πολλά ραδιοφωνικά παράσιτα αποτελούν το υλικό της συλλογής.

Ακούστε την συλλογή αργά το βράδυ στο σκοτάδι και ειναι σχεδόν σίγουρο ότι σκοτεινές εικόνες από γιγάντιαιες ραδιοφωνικές κεραίες, κατασκόπους, ιστορίες από τον Ψυχρό Πόλεμο θα κατακλύσουν τα όνειρα σας. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει αποκρυπτογραφηθει κανένα από τα μυνήματα τόσα χρόνια λόγω και του πιθανολογούμενου τρόπου κρυπτογράφησης με one time pads που είναι σχεδόν αδύνατο να "σπάσει". Δεν ξέρει κανείς τα μυνήματα αυτά μεταφράζονται σε εντολές εκτέλεσης κάποιου "διπλού" κατάσκοπου, συντεταγμένες στατιωτικών εγκαταστάσεων ή απλά μετεωρολογικά δεδομένα από την Κρακοβία ή η θέση κάποιου δεξαμενόπλοιου στην Β.Θάλασσα.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και περίεργες ηχογραφήσεων που περιέχουν καλά κρυμμένα μυστικά...

UPDATE: Μπορείτε να βρείτε ένα mp3 από την συλλογή στην στήλη δεξία στο τμήμα "mp3 of the week"

Links:

Archive.com - Conet
Irdial

Irdial - Conet Project
Wikipedia article
Simon Mason


Φώτο: Το εξώφυλλο της συλλογής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου