Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Zwei

by lkrory21
2


Battles
Mirrored
(2007, Warp Records)
Δύστροπο, δύσκολο, χωρίς ψυχή, χωρίς σκοπό. Μερικά μόνο απο τα μειονεκτήματα που του προσάπτουν. Εμείς πάλι διαφωνούμε κάθετα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ως γνωστόν το παρόν blog "δεν ανακαλύπτει τη αμερική" ούτε περηφανεύεται π.χ. "εμείς τα λέγαμε για αυτούς το 1997 πριν φτιαχτούν ακόμα!". Τους Battles τους είδαμε πρώτα "ζωντανά" σε ένα festival στην Αυστρία το 2006 ξέροντας τους αμυδρά και μόνο ως όνομα. Ούτε τα EPs τους είχαμε ακούσει ούτε τίποτα (μετά το Mirrored τα ψάξαμε και τα βρήκαμε). Είχαμε γράψει τότε: "Δεν τους είχαμε ξανακούσει πριν από την συναυλία αλλά μας άρεσαν! Αν τύχει να παίξουν πουθενά και είστε εκεί κοντά, τσεκάρετε τους!" Σαν να λέμε: "εντάξει μωρέ, καλοί είναι". Στον ορυμαγδό κυκλοφοριών που ψάχνει ή τυγχάνει να ακούσει ή "πρέπει" (πολλά εισαγωγικά εδώ) να ακούσει κάποιος τους χάσαμε πάλι. Ήρθε όμως ένα χρόνο μετά το Mirrored και μας βρήκε αυτό. Και πάλι στην αρχή τους ψιλοαγνοήσαμε. Τα "φωνητικά" του 'Atlas' μας φάνηκαν από αστεία εως εκνευριστικά την πρώτη φορά. Το όλο concept μπερδεμένο σαν κουβάρι. Δύστροπο, δύσκολο, χωρίς ψυχή, χωρίς σκοπό.

Οι σταδιακές ακροάσεις όμως αποκάλυψαν ένα ξεχωριστό μουσικό έργο (ίσως η τελευταία λέξη να έπρεπε να είναι με κεφαλαιά γράμματα) που όμοιο του δεν θα βρείτε όχι στην εικοσάδα εδώ αλλά ούτε στην μουσική παραγωγή φέτος (για να μην πάμε και πιο πίσω) και ας κυκλοφόρησαν χιλια μύρια πιο experimental (ή 'πειραμάτικ' όπως αρέσκεται να τα αποκαλεί φίλος) ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τα άλμπουμς. Εδώ δεν λείπει και δεν περισσεύει τίποτα. Ούτε ακόμα και το χιούμορ (βλ. 'Rainbow').

Δύσκολο και δύστροπο; Όχι στην πραγματικότητα. Μόνο αν ψάχνεις κάτι ευάκουστο να γεμίσει τις ώρες σου ως background ή κάτι να σε "φτιάξει" ενώ πίνεις την μπύρα σου πριν βγεις να βρεις την παλιοπαρέα. Ετούτο εδώ θέλει χρόνο, προσοχή (αν το χρησιμοποιήσεις ως background θα σου σπάσει τα νεύρα!) και "ανοιχτά" αυτιά.

Και τότε τόσο η ψυχή του όσο και o σκοπός του εμφανίζονται ανάμεσα στους περίεργους ρυθμούς των ντραμς, στις αλλοπροσάλλες τονικότητες, στα ευφάνταστα μουσικά σχήματα, στα κιθαριστικά riffs που κάνουν κύκλους ή χτίζουν οικοδομήματα για να τα γκρεμίσουν σε μια στιγμή, στα ηλεκτρονικά στοιχεία, στα "φωνητικά" (και εδώ πολλά εισαγωγικά) και στην χρήση της "παραγωγής" ως ένα ακόμα όργανο (και όχι ως συμμάζεμα ή στρογγύλεμα).

Βαρύ αλλά όχι ασήκωτο, βιρτουόζικο αλλά όχι φαφλατάδικο, "περιέργο" αλλά όχι ασυνάρτητο.Η σχέση μας με τους Battles πλέον μπορεί να συνοψιστεί και στην φράση που είχε διαφημιστικό desktop wallpaper της Warp:
Battles (Official Site)
Battles (Myspace)

1 σχόλιο:

  1. gamwto. kai pano pou eixa apofasisei oti den antexo afto to album, diavazo touto do kai skeftomai na to akouso pali na do ti exo xasei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή