Πέμπτη 9 Ιουνίου 2005

(Un)Known Pleasures - KLF "Chill Out"(1990)

by lkrory21

The KLF: Chill Out [5/12 Feb 1990]
LP: 1990 UK (KLF Communications; JAMS LP5)
CD: 1990 UK (KLF Communications; JAMS CD5)
LP: 1991 US (WaxTrax! Records; WAX 7155)
CS: 1991 US (WaxTrax! Records; WAXCS 7155)
CD: 1991 US (WaxTrax! Records; WAXCD 7155)
1. 1:47 Brownsville Turnaround On The Tex-Mex Border
2. 1:29 Pulling Out Of Ricardo And The Dusk Is Falling Fast
3. 3:01 Six Hours To Louisiana, Black Coffee Going Cold
4. 2:35 Dream Time In Lake Jackson
5. 7:40 Madrugada Eterna
6. 1:08 Justified And Ancient Seems A Long Time Ago
7. 3:01 Elvis On The Radio, Steel Guitar In My Soul
8. 9:24 3 a.m. Somewhere Out Of Beaumont
9. 5:56 Wichita Lineman Was A Song I Once Heard
10. 1:16 Trancentral Lost In My Mind
11. 3:34 The Lights Of Baton Rouge Pass By
12. 1:41 A Melody From A Past Life Keeps Pulling Me Back
13. 1:26 Rock Radio Into The Nineties And Beyond
14. 0:16 Alone Again With The Dawn Coming Up



Μια και το αναφέραμε στο προηγούμενο (Un)Known Pleasures ας κάνουμε και μια παρουσίαση του αλμπουμ που ουσιαστικά ξεκίνησε ολόκληρη την ambient/ambient house/ambient dub σκηνή στην δεκαετία του 90. Μια μικρή αναδρομή των KLF κάναμε και σε εκείνο το post. Σκοπεύουμε στο άμεσο μέλλον μια πλήρη παρουσίαση των πεπραγμένων του πραγματικά αλλοπρόσαλλου ντουέτου(Bill Drummond και Jimmy Cauty). Το παρόν cd όμως είναι αριστούργημα ambient που πρέπει να ακούσετε "ξαπλωμένοι αναπαυτικά σε μαξιλάρια με μόνο φως τη φλόγα ενός κεριού" όπως συνιστούσαν οι KLF εκείνο τον καιρό.

Μια απίστευτη μίξη ήχων, samples, synth riffs από δικά τους τραγούδια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε σε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό "ambient" ταξίδι. Ανάμεσα σε άλλα θα ακούσετε ήχους από τραίνα, πουλιά, σκυλιά, πρόβατα, νερά που τρέχουν, παραδοσιακά τραγούδια από Μογγολία, ομιλίες, pedal steel κιθάρες, τον Elvis σε ένα πειραγμένο "In The Ghetto", το "Albatross" των Fleetwood Mac, samples από 808 State, Jesus Loves You, τηλεευαγγελιστές, bits απο τηλεόραση/ραδιόφωνο, το ριφφάκι του δικού τους "Justified And Ancient" σε παραλλαγές και πολλά άλλα. Ένα "Νοτιο" Αμερικανικό ύφος διαχέεται σε όλο το ταξίδι χωρίς όμως να επιβάλλεται στην όλη ατμόσφαιρα που πλησιάζει ελαφρώς το "κοσμικό". Για την ιστορία, πολλά από τα samples που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το δίσκο δεν είναι field recordings αλλά από την σειρά δίσκων BBC Sound Effects και ειδικά το #17. Αυτό δεν μειώνει την αξία του δίσκου όπως θα υπέθετε κανείς αλλά αντιθέτως αποδεικνύει την μαεστρία και την ικανότητα των Drummond και Cauty οι οποίοι, χρησιμοποιώντας "πολυφορεμένα" samples και τραγούδια, δημιούργησαν κάτι εντελώς νέο και πρωτότυπο.

Το "Chill Out" μιξαριστηκε live στο στούντιο εκεί στις αρχές του 1990 από τους KLF με μόλις δύο cd players, μερικά cd's και ένα synthesizer. Είναι ένα ιδεατό ταξίδι με τραίνο στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στην νότια - νοτιοδυτική Αμερική (αυτό είναι προφανές βέβαια και από τους τίτλους των "τραγουδιών") αν και τον καιρό που ηχογραφήθηκε κανείς εκ των δύο μελών των KLF είχε πατήσει το πόδι του εκεί. Παρ' όλη την πολύ μεγάλη γκάμα από samples το Chill Out δεν είναι "μπουκωμένο" αλλά ρέει άνετα και ευχάριστα όπως ένα τραίνο πάνω στις γραμμές. Όπως προείπαμε αν και δεν είναι το πρώτο ambient house αλμπουμ, είναι αυτό που ουσιαστικά ξεκίνησε όλοκληρη την σκηνή.

Το Chill Out μπορείτε να το βρείτε ως εισαγωγής από Αμερική (αλλά σε πολύ λογικές τιμές, πρόσφατα το είδαμε σε αθηναϊκό δισκοπωλείο μόλις 10€). Βάλτε το να "παίξει" και αφεθείτε σε ένα πραγματικό chill out και όχι με την τρέχουσα παρεξηγημένη-πολυφορεμένη έννοια του όρου. Πριν σας πάρει ο ύπνος, μην ξεχάσετε να σβήσετε το κερί...

Περισσότερες πληροφορίες και άρθρα: www.klf.de

Σημείωση: H αμερικάνικη έκδοση είναι χωρισμένη σε 14 tracks και διαρκεί 30 δευτ. λιγότερο. Η βρεττανική (δυστυχώς κατηργημένη) είναι 1 track cd.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου