Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005

(Un)Known Pleasures: Yoshimi Battles The Pink Robots

by lkrory21

The Flaming Lips
"Yoshimi Battles The Pink Robots"
(2002, Warner Bros)

Είναι αρκετές φορές που κάποιος -α μπορεί να ανακαλύψει ένα καλό αλμπουμ ετεροχρονισμένα. Είτε γιατί του διέφυγε τον καιρό που πρωτοκύκλοφόρησε με τον ολοένα αυξανόμενο πλήθος νέων κυκλοφοριών ή γιατί δεν πείστηκε από τα (συνήθως εύκολα) διθυραμβικά σχόλια του εξειδικευμένου τύπου ή γιατί απλά ήταν "αλλού" μουσικά. Άλλωστε με την έλευση του Internet, των MP3 και των P2P, το πλήθος των πληροφοριών έχει γιγαντωθεί και είναι αρκετά δύσκολο πια να ξεχωρίσει κανείς την "ήρα από το σταχυ"... Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει πλέον (νόμιμη ή ...παράνομη) πρόσβαση (η εξάπλωση δε της DSL έκανε ευκολότερα τα πράγματα) σχεδόν στο σύνολο του όγκου ηχογραφημένης μουσικής, από το πιο μικρό γκρουπάκι μέχρι τον τελευταίο (και μάλλον ...μέτριο) δίσκο των Coldplay πριν καν κυκλοφόρησει! Αυτό μπορεί να είναι καλό μεν αλλά απ' την άλλη δυσκολεύει αφάνταστα τις επιλογές.

Ετσί λοιπόν κάτι μας παρακίνησε (λίγο η περιέργεια, λίγο η τιμή, κλπ) και πήραμε το "Yoshimi Battles The Pink Robots" των Flaming Lips, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2002 από την Warner Bros, σε προσφορά σε μεγάλο δισκοπωλείο του κέντρου των Αθηνών. Ένα άλμπουμ που είχε πάρει διθυραμβικές κριτικές από τον εγχώριο και ξένο, ηλεκτρονικό και έντυπο, μουσικό τύπο. Μέχρι και "Pet Sounds των 90's" είχε χαρακτηριστεί. Αδίκως; Θα το δούμε πιο κάτω.

Οι Flaming Lips καταρχήν υπάρχουν ως συγκρότημα από τις αρχές της δεκαετίας του 80 κινούμενοι πάντα στον ψυχεδελικό alternative/indie pop rock ήχο και είναι ένα αρκετά ιδίοτυπο συγκρότημα. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους, για ένα διάστημα είχαν κοινό μέλος με τους Mercury Rev, έχουν εμφανιστεί στην σειρά "Χτυποκάρδια στο Beverly Ηιlls"(!!!) ερμηνεύοντας την μοναδική επιτυχία τους, έχουν κάνει σουρρεαλιστική performance art (το διαβόητο πλέον Parking Lot Experiment, μια ολοκληρωμένη περιγραφή μπορείτε να δείτε εδώ) και έχουν συνεργαστεί με τους Chemical Brothers και τους Thievery Corporation (στο "The Cosmic Game").

Το "Yoshimi Battles The Pink Robots" είναι ένα σχεδόν concept αλμπουμ και κινείται στον άξονα "Καλό εναντίον Κακού". Από το εναρκτήριο "Fight Song" μέχρι το instrumental στο τέλος "Approaching Pavonis Mons by Balloon (Utopia Planitia)", οι Flaming Lips παίζουν ένα περίεργο pop+rock κράμα με πολλές ηλεκτρονικές αναφορές που όμοιο του δύσκολα θα βρείτε. Αν και το στυλ "αργές μελωδίες, γρήγορα πειραγμένα beats στο υπόβαθρο" εχει πολυφορεθεί τα τελευταία χρόνια, η συνθετική ικανότητα των Flaming Lips σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή και τους πολυ καλούς και σουρρεαλιστικούς στίχους δίνουν έναν άλλο τόνο. Κάτι σαν "οι 10cc παίζουν πιο ψυχεδελικά και τζαμάρουν με τους Autechre σε παραγωγή Brian Wilson", αν θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε πολυαγπαημένες εκφράσεις των εκάστοτε μουσικοκριτικών και την Yoshimi (η οποία έχει βέβαια μαύρη ζώνη στο καράτε όπως μας πληροφορούν στο "Yoshimi Battles The Pink Robot (pt.1)") να πολεμά τα ροζ ρομπότς και να σώζει την ανθρωπότητα. Αδιαμφισβήτητα highlights του δίσκου είναι το προαναφερόμενο κομμάτι και το "Do You Realize?" (το οποίο είχε κυκλοφορήσει ως single και είχε χρησιμοποιηθεί σε διαφήμιση της εταιρείας υπολογιστών HP) αν και όλα τα κομμάτια του δίσκου στέκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Το δε artwork του δίσκου είναι πάρα πολύ καλό και ταιριάζει άψογα στο μουσικό κλίμα. Αν θα θέλαμε να βρούμε κάποιο μειονέκτημα, θα λέγαμε ότι η παραγώγη, ενώ είναι ιδιαίτερα προσεγμένη όπως προείπαμε, ορισμένες φορές είναι υπερ του δέοντως "φορτωμένη" και δεν αφήνει κάποια τραγούδια να "αναπνεύσουν".

Τελικά καμμιά φορά οι ευκολοι διθύραμβοι των μουσικοκριτικών δεν είναι και τελείως αστήρικτοι...

Links:
Official Site
Βιογραφία από Allmusic
Κριτική 1 (Pitchfork Media)
Κριτική 2 (Allmusic)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου