Κυριακή 19 Ιουνίου 2005

(Wanted Dead Or A)LIVE: KRAFTWERK 18/6 G.Fest

by lkrory21
Kraftwerk Live
18/6 Ανοιχτό γήπεδο Beach Volley.
G.Fest


"...Οι παππούδες γ......αν και δείρανε" είπε ένας φίλος μόλις τελείωσε το show των "Beatles της ηλεκτρονικής σκηνής" και φυσικά προσυπογράφουμε. Μια από τις πιο σημαντικές συναυλίες του φετινού καλοκαιριού και από τις πιο σημαντικές ever στην Ελλάδα και είχε μόλις 2200 "κομμένα" εισιτήρια, ένα μάλλον απογοητευτικό νούμερο για ένα τέτοιου βεληνεκούς συγκρότημα. Αν υπολογίσουμε και τα σχόλια διαφόρων στο κοινό ότι η προσέλευση του κόσμου στην "μπουζουκομάνα" Θεσ/νίκη (αν ήταν κάποιος-α από σας ας στείλει review/εντυπώσεις, κλπ) "ήταν η μικρότερη που είχαν από τότε που πρωτοφτιάχτηκαν", τι να πει κανεις; Το κοινό δεν εκτίμησε τη σημασία; Η δαφήμιση δεν ήταν αρκετή;

Στο καθαρό μουσικό και οπτικό μέρος(φυσικά αλληλένδετα) τώρα ήταν ότι ακριβώς θα περίμενε κανείς και ακόμα καλύτερα. Ξεκίνησαν γύρω στις 10 και κάτι με την αυλαία κάτω και το "The Man Machine". Ανοίγοντας η αυλαία, μας αποκάλυψε τους Kraftwerk με κουστούμια μπροστά από τα laptops τους. Σχεδόν ακούνητοι και "μηχανικοί", συνέχισαν με το "Expo 2000(Planet Of Vision)", το "Tour De France" (στην νέα version και αμέσως μετά στην εκτέλεση του 1983), "Vitamin", "Autobahn", "The Model"(εδώ αρχισε το κοινό αρχισε να "ζεσταίνεται"), "Neon Lights", "Radioactivity"(όπου οι πρώτες νότες της μελωδίας προκάλεσαν πανικό) και ακολουθεί η τριλογία "Trans Europe Express/Abzug/Metal Auf Metal".

Η αυλαία κλείνει και ένα λεπτό αργότερα ενώ ακούγεται το μέτρημα από το 1 στο 8 στα γερμανικά ανοίγει πάλι. Οι Kraftwerk έχουν αλλάξει μόνο γραββάτες βάζοντας νέες με ένα κόκκινο φωτάκι και ξεκινά μια επιλογή τραγουδιών από το "Computerworld"(ComputerWelt) του 1981 που περιλαμβάνει τα "Numbers", "Computerworld", "It's More Fun To Copmpute"(ποιο άλλο συγκρότημα θα έιχε τέτοιο τίτλο τραγουδιού και δεν ακουγόταν τελείως "geek"?) και "Pocket Calculator". Η αυλαία κλείνει για δεύτερη φορά. Ακούγονται τα πρώτα bleeps του "We Are The Robots" και ανοίγοντας η αυλαία αποκαλύπτωνται τέσσερα ρομπότ(!) στη θέση των Kraftwerk να χορεύουν μηχανικά ξεσηκώνοντας το κοινό.

Η αυλαία κλείνει για τρίτη φορά και μόλις ανοίγει εμφανίζονται πάλι οι Kraftwerk με μαύρες ολόσωμες φόρμες με πράσινες φωσφορίζουσες γραμμές να παίζουν το "ElektroKArdiogramm". Αν και ομολογουμένως ήταν "κάπως" να βλέπεις τους 55+ Ralf και Florian(Τα μόνα εναπομείναντα μέλη από τη "χρυσή περίοδο") έτσι ντυμένους, ομολογουμένως ταίριαζε απόλυτα στο οπτικό μέρος. Συνέχισαν με το "Aerodynamik" και έκλεισαν με το "
Boing Boom Tschak / Music Non Stop". Ενώ έπαιζε το τελευταίο τραγούδι αρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από σκηνής έκαστος με μια βαθειά υπόκλιση. Τελευταίος ο "πρώτος μεταξυ ίσων" Ralf όπου λέγοντας "Thank You, Good Night, Aufwiedersehen" (η μόνη αλληλεπίδραση με το κοινό πέρα από κάτι χαμόγελα και μπόλικο robot-dance!) αποχώρησε και στη συνέχεια έκλεισε για τελευταία (δυστυχώς) φορά η αυλαία ενώ συνέχιζε το Musik Non Stop. Σε ένα ιδιότυπο καθαρά Kraftwerk-ικό χαιρετισμό τα φώτα γύρισαν και φώτισαν το κοινό ενώ εκανε fade out το Musik Non Stop.

Να προσθέσουμε ότι όλα σχεδόν τα τραγούδια παίχτηκαν σε ελαφρά πιο "σύγχρονες" αγγλογερμανικές εκτελέσεις ενώ τo οπτικό μέρος καθε τραγουδιού ήταν πολύ καλό. Σκηνές από τραίνα, από τον "Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας", αυτοκινητόδρομους, κομπιουτεράκια και άλλα πολλά εναλλάσονταν με απόλυτη ακρίβεια ανάλογα με την θεματολογία κάθε τραγουδιού.

Η ζωντανή ιστορία της Ηλεκτρονικής Μουσικής εμφανίστηκε μπροστά μας και δεν μπορούμε παρα να πούμε το κλισέ, "Όποιος δεν ήρθε, έχασε". Στα παραλειπόμενα του G.Fest ως διοργάνωση να εκφράσουμε τα θετικά σχόλια μας για το μπάρ G.Bar που έχει στηθεί και που πολύς κόσμος έμεινε μετά τη συναυλία ακούγοντας καλή μουσική δίπλα στη θάλασσα. Αν έλειπαν και τα σύρματα που μας χώριζαν από αυτή, θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Ραντεβού την Τετάρτη στους Aphex Twin/Four Tet/κλπ αν και εκεί απ' ότι μάθαμε, και εκεί η προπώληση είναι υπερ του δέοντως απογοητευτική(μόλις 600 εισιτήρια). Αν αληθεύει ότι και οι Megadeth, ένα ισχυρό συναυλιακό χαρτί μιας και το metal κοινό είναι πιστό, δεν πήγαν καλά (μόλις 1100 - 1200 άτομα;) , τότε το G.Fest μάλλον πάσχει στο promotion ή είναι κάπως ακριβό... Η Astra/Gagarin μάλλον υπερεκτίμησε τα συναυλιακά δεδομένα του Ελλαδιστάν.
UPDATE 17:24: Ακυρώθηκε η ηλεκτρονική ημέρα του G.Fest που αναφέρεται λόγω της πολύ χαμηλής προπώλησης. Μετά παραπονιόμαστε όλοι-ες γιατί δεν γίνονται συναυλίες.... Αμα δεν πηγαίνoυμε... Δέχομαι ότι είναι πολλές και ακριβές(ορισμένες) φέτος οι συναυλίες αλλά και πάλι... Στο αντίποδα οι Duran Duran, ένα ξοφλημένο εδώ και δύο δεκαετίες ποπ γκρουπ σπάει όλα τα ρεκόρ προπώλησης... Άγνωσται αι βουλαί του ελληνικού κοινού...



ΕΙΔΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παρασκευή 17/6 Πολυτεχνειούπολη
Ambientrancedelika
Οργάνωση: ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Βρεθήκαμε στο δεύτερο κλασσικό ραντεβού μετα το Indie Free Festival των "τρομοκενιτών". Αρκετός κόσμος (πάνω από 1000 άτομα διασκορπισμενα στο χώρο) και δύο σκηνές (1 Psychedelic/Trance και 1 Ambient/Chill Out). Ο περισσότερος κόσμος ήταν στην Psychedelik/Trance σκηνή χορεύοντας μέχρι τελικής πτώσεως. Στη δεύτερη σκηνή (που είχε πολύ λιγότερο κόσμο αναλογικά αλλά εμείς εκεί αράξαμε!) προβάλλονταν το
Naqoyqatsi του Goddfrey Reggio ενώ ambient/chill out μελωδίες κατεκλυσαν το χώρο. Μια ακόμα καλή free εκδηλωση.

1 σχόλιο:

  1. Ακυρώθηκαν οι Aphex Twin/Le Tigre/Fourtet/Kid 606; ΟΚ..ας μην παραπονούμαστε τελικά, είναι αυτό που λένε 'μα αυτό θέλει ο κόσμος, Duran Duran και Black Sabbath, τι Κraftwerk και Aphex Twin, ποιος τα ακούει αυτά..'

    ΑπάντησηΔιαγραφή