Τρίτη 18 Απριλίου 2006

As Seen On DVD: Crónicas

by lkrory21
Crónicas (2004, 108')
Σκηνοθεσία: Sebastian Cordero

Παίζουν: John Leguizamo, Damian Alcazar, Leonor Watling, κλπ.

Γενικά:
Γρήγορο σε ρυθμό θρίλερ από την Λατινική Αμερική (Εκουαδόρ / Μεξικό) που
διαπραγματεύεται έξυπνα την τηλεδημοσιογραφική δεοντολογία (ή την ανυπαρξία αυτής) και πως το κυνήγι του "μεγάλου" ρεπορτάζ που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.


Πλοκή:
O δημοσιογράφος Manollo Bonilla (
John Leguizamo) και η ομάδα του βρίσκονται σε μια απομονωμένη αγροτική περιοχή του Εκουαδόρ για λογαριασμό ενός ισπανόφωνου τηλεοπτικού σταθμού από το Μαϊάμι για να καλύψουν την ιστορία του "Τέρας του Μπαμπαχόγιο" ενός ασύλληπτου κατα συρροή δολοφόνου που έχει βιάσει και σκοτώσει δεκάδες παιδιά. Μετά το πέρας της κηδείας των τελευταίων θυμάτων του δολοφόνου, ένας ντόπιος, ο Vinicio Cepeda (Damian Alcazar), χτυπά κατα λάθος και σκοτώνει με το φορτηγάκι του ένα μικρό παιδί. Το συγκεντρωμένο πλήθος επεμβαίνει με οργή και προσπαθεί να τον λυντσάρει και να τον πυρπολήσει. Προσπαθώντας ο Manollo Bonilla και ο καμεραμάν να πλησιάσουν για καλύτερες λήψεις, καταφέρνουν (σχεδόν από λάθος) να τον σώσουν από την μανία του πλήθους. Ο Manollo μαθαίνει ότι ο Vinicio (ο οποίος βρίσκεται πλέον στην φυλακή) πιθανώς έχει πληροφορίες για το Τέρας του Μπαμπαχόγιο. Οι ενδείξεις και τα στοιχεία που συλλέγει τον οδηγούν σε μια αλήθεια πιο τρομακτική...

Σχόλια:
Καλογυρισμένο και σκληρό θρίλερ το Cronicas δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει εντύπωση είναι η ρεαλιστική εικονογραφία του. Αυθεντικές εικόνες από τα βουτηγμενα στην φτώχια και την λάσπη χωριά του Εκουαδόρ που σχεδόν κλέβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς σχεδόν παγώνει τον θεατή που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του παζλ χωρίς όμως να κουράζει. Η θεματολογία και πλοκή η συμπυκνώνονται σε πρώτο επίπεδο έξοχα στο tagline της ταινίας: "If it's on TV, it must be the Truth". Η αναζήτηση για δημοσιογραφικά θέματα που οδηγούν στην επιτυχία και στην κάλυψη των ηδονοβλεπτικών αναγκών του τηλεοπτικού κοινού μπορεί να υπερτερεί της αναζήτησης της αλήθειας; Το ρεπορτάζ του Manollo ελευθερώνει από την φυλακή έναν αθώο ή τον πιθανό δολοφόνο και βιαστή δεκάδων ανήλικων; Το έργο δεν απαντά σε κανένα ερώτημα, ούτε καν στο ποιος είναι τελικά το Τέρας του Μπαμπαχόγιο. Αντίθετα αφήνει μπόλικο homework για την σκέψη του θεατή.

Ο J.Leguizamo άψογος στον ρόλο του ανερχόμενου δημοσιογράφου που προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο, παρακάπτωνταςτις τοπικές αρχές ή και τον νόμο, και πατώντας πάνω σε πτώματα (κυριολεκτικά) να βρει τον δρόμο για την "μεγάλη επιτυχία". Ο Damian Alcazar επίσης συγκλονιστικός στον ρόλο ενός φαινομενικά απλού πωλητή βίβλων που όμως κρύβει πολλά μυστικά ενώ σοκάρει στην σκηνή της φυλακής που στέκεται σε μια άκρη καλυμμένος με περιττώματα για να μην του επιτεθούν οι υπόλοιποι φυλακισμένοι.

Συμπερασματικά, το
Cronicas είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε μιας και ωθεί στην κατανάλωση φαιάς ουσίας και όχι στην κατανάλωση ποπ-κορν.

Links:
Off. Site
IMDB

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/4/06 1:00 π.μ.

    Πολύ καλή τανία αλλά και πολύ σκληρή.
    Θα έλεγα πως με αριστοτεχνικό τρόπο,
    ξετυλίγονται δυο διαφορετικές ιστορίες.
    Η μία του ανθρωποφάγου τέρατος που λέγεται τηλεόραση και η άλλη του ανθρώπου-τέρατος που βασάνιζε μέχρι τέλους ανήλικα παιδιά. Και οι δύο πολύ ρεαλιστικές και διδακτικές. Προσωπικά προτιμώ το κομμάτι που αναφέρεται στη "δημοσιογραφία". Ήταν περισσότερο εγκεφαλικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή