Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

[Through The Flux Capacitor: White Belly Rat]

by lkrory21
Πολύ πριν το dissing στους hip-hop κύκλους, η πρακτική ήταν ήδη διαδεδομένη στην Τζαμάικα και ποιος θα το έκανε καλύτερα από τον "θεότρελο" Lee 'Scratch' Perry...

Πάντα πίστευα ότι το 'White Belly Rat' απευθυνόταν στον Chris Blackwell της Island Records -καλά αυτόν τον κανόνισε στο 'Judgement In A Babylon' όπου περιλαμβάνεται και το επικό δίστιχο "Chris Blackwell is a vampire, sucking the blood of the sufferer, he killed Bob Marley and took his royalties"(!!!)-, αλλά τελικά, απ΄ ότι διαβάζω, η χολή εκτοξεύεται είτε προς τον Max Romeo ή προς τον Bunny Lee -το All Music Guide είναι σίγουρο πως πρόκειται για τον δεύτερο.

Ούτε ο ίδιος ο Perry δεν θα θυμάται φαντάζομαι, άλλωστε και με τους δύο τα τσούγκρισε και τα ξαναβρήκε πολλές φορές στην διάρκεια των ετών, αλλά παρ' όλα αυτά το ΄White Belly Rat' παραμένει από τα καλύτερα δείγματα dissing στην Reggae.

Lee 'Scratch' Perry - 'White Belly Rat'/Jah Lloyd – 'Judas De White Belly Rat' [Deejay version]
[White Belly Rat 7", 1976]


Bonus Track
Lee 'Scratch' Perry - 'Judgement In A Babylon'
[Judgement In A Babylon 12", 1981)

2 σχόλια:

  1. Το allmusic θεωρεί στόχο τον Bunny Lee, τον roots παραγωγό των 70s (Johnny Clarke, Cornell Campbell, I-Roy κ.ά.) όχι τον Bunny Wailer. Νομίζω όμως ότι κάνει λάθος, εξάλλου μαζί του ο Perry τα έβαλε πολύ αργότερα - βλ. το Colt the Game, όπου τον αποκαλεί υπεύθυνο της δολοφονίας του King Tubby (!)

    Στα liner notes του "The Upsetter: Essential Madness From The Scratch Files", ο πολύ πιο αξιόπιστος Ian McCann θεωρεί ότι το κομμάτι γράφτηκε για τον Bob Marley (αντιγράφω):

    An attack on Bob Marley. Perry had been working on some songs with him, but they were never to see the light of day in Marley’s lifetime. It wasn’t the first time they’d fallen out. Marley took Perry’s Barrett brothers rhythm section for his own band in 1972.

    Από άλλες πηγές αποδέκτης του χαρακτηρισμού "White Belly Rat" θεωρείται ο Max Romeo, εντύπωση που είχα κι εγώ πριν αρχίσω να ψάχνω τους δίσκους μου, με αφορμή το σημερινό σου ποστ. Άλλωστε με το μειωτικό "white belly" μοιάζει να φωτογραφίζει κάποιον με αρκετά πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα σε σχέση με τον μέσο Tζαμαϊκανό (ένα αρκετά διαδεδομένο είδος ενός ιδιότυπου ενδοκοινοτικού ρατσισμού), κατηγορία στην οποία εμπίπτει τόσο ο Marley όσο και ο Romeo.

    Όσο για τον Chris Blackwell, σήμερα ο Perry έχει ανακαλέσει, καθώς σε πρόσφατες συνεντεύξεις του τον αποκαλεί "a great man"!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Bunny Lee, ναι, τυπογραφικό εκ παραδρομής, διορθώθηκε. ;-) Thanks για την επισήμανση.

    Κατά τα άλλα, πολύ πολύ ενδιαφέροντα τα υπολοιπα σχόλια σου για το τραγούδι, προσθέσες πολλά

    Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή