Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

[Υποψηφιότητες Όσκαρ 2015: Τι μας άρεσε, τι κράζουμε και τα φαβορί (;)]

by The Hungry Reviewer

Πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για ένα θεσμό που σίγουρα δε βραβεύει τις καλύτερες ταινίες (δεν υπάρχει τέτοια βεβαιότητα στο σινεμά έτσι κι αλλιώς), είναι καθαρά αμερικανοκεντρικός και αποτελεί ένα πανηγύρι διαφήμισης και πρόμο. Παρόλα αυτά ακόμα συζητιέται από όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν. Πού να φανταζόμασταν όταν ο Wes Anderson έκανε το Rushmore ή ο Alejandro González Iñárritu το Amores Perros ότι φέτος θα πάρουν εννιά υποψηφιότητες τα φιλμ τους.

Με εννιά υποψηφιότητες έκαστο λοιπόν το Grand Budapest Hotel και το The Birdman, όπως είχε φανεί και από τις Χρυσές Σφαίρες, έχουν το προβάδισμα. Το The Imitation Game (για το Βρετανό πατέρα των υπολογιστικών μηχανών Allan Turing) μόνο και μόνο επειδή είναι μια καλή ταινία κομμένη και ραμμένη στα οσκαρικά πρότυπα κατάφερε να μαζέψει οκτώ. Δύσκολα θα ξεχωρίσει αλλά έτσι νομίζαμε και για το Λόγο του Βασιλιά (Τhe King's Speech) και τελικά “σάρωσε” σχεδόν. Το Boyhood έχει 6 υποψηφιότητες, αλλά είναι ως τώρα το φαβορί των κριτικών και πήγε καλύτερα στις Χρυσές Σφαίρες.

Το ότι πήρε 6 υποψηφιότητες το American Sniper είναι σχεδόν φάρσα, μία περισσότερο από το προσωπικά αγαπημένο μου Foxcatcher (που ευτυχώς εδώ πήγε καλύτερα από Χρυσές Σφαίρες και BAFTA), ενώ στις 5 έφτασε και το biopic- τι άλλο;- The Theory of Everything για τον Steven Hawking και τη γυναίκα του, αλλά και το indie καταβολών Whiplash που στηρίζουμε με πάθος, θυμίζοντας λίγο την περίπτωση του Beasts of The Southern Wild.

Το Mr.Turner δυστυχώς για τον πρωταγωνιστή του Timothy Spall πήρε μόνο τεχνικές υποψηφιότητες και φωτογραφία, ενώ και το Selma έμεινε τελικά σχεδόν στην απέξω με την μοναχική στις μεγάλες κατηγορίες υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία να συνοδεύει αυτή του καλύτερου τραγουδιού, στην οποία είναι φαβορί.

Επίσης εξέπλησε δυσάρεστα η απουσία του Lego Movie από τα animation ενώ στην αναμενόμενη -μετά την ανακοίνωση της longlist των εννιά- πεντάδα των ξενόγλωσσων ξεχωρίζει το Ιda. Αναλυτικά οι υποψηφιότητες και η αποψάρα μου για τις βασικές κατηγορίες:
Kαλύτερης Ταινίας: Σχεδόν αναμενόμενη η οκτάδα (αντί για 9 που ήταν τα τελευταία χρόνια). Μέσα το Whiplash. Μέσα και ο Κλιντ Ιστγουντ με τα κονέ του στην Ακαδημία- προσωπικά το American Sniper δε με πείθει και προφανώς με τρελό σπρώξιμο πήρε τόσες υποψηφιότητες. Έξω το Foxcatcher (αίσχος) και το Gone Girl (θα το βάζαμε αν μας ρωτάτε). Οριακά φαβορί το Boyhood, χωρίς να είμαι καθόλου σίγουρη.
American Sniper
Birdman
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Theory of Everything
Whiplash 
Α' Αντρικού: Mέσα ο Steve Carell για το Foxcatcher -κάτι είναι και αυτό- μέσα και ο πιο υπερτιμημένος ηθοποιός των τελευταίων ετών Bradley Cooper για το Sniper. Tα άλλα ήταν τα αναμενόμενα λίγο ως πολύ με αυτούς που υποδύονται τις ιδιοφυίες με προβλήματα να παίρνουν υποψηφιότητες και τον Michael Keaton για το Birdman. Έξω ο David Oyelowo για το Selma, έξω και ο Ralph Fiennes για τον Wes Anderson, έξω ο Jake Gyllenhall για το Nightcrawler. Το παίζουμε σχεδόν 50-50 για τους κατόχους των Σφαιρών Redmayne και Κeaton, με τον πρώτο να προηγείται λόγω αβανταδόρικου ρόλου.
Steve Carell, Foxcatcher
Bradley Cooper, American Sniper
Benedict Cumberbatch, The Imitation Game
Michael Keaton, Birdman
Eddie Redmayne, The Theory of Everything 
A' Γυναικείου: Eπιτέλους μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: μέσα η Cotillard για το Δύο Μέρες μια Νύχτα, κατά τα άλλα ό,τι περιμέναμε περίπου.΄Εξω -ευτυχώς- η Amy Adams για το αίσχος που λέγεται Big Eyes. Mέσα η Reese Witherspoon για το Wild, έξω τελικά η Aniston για το Cake που είχε τον τελευταίο καιρό momentum για υποψηφιότητα. Πολύ δύσκολα το χάνει η Julianne Moore για το Still Alice, μακάρι να το πάρει η Cotillard αν και μάλλον οι πολύ καλές χολιγουντιανές διασυνδέσεις της έφεραν την υποψηφιότητα για μια ταινία-αριστούργημα που άφησαν σκανδαλωδώς έξω από τις υποψηφιότητες των ξενόγλωσσων (μια κατηγορία βέβαια παραδοσιακά με ροπή στο ό,τι να ναι).
Marion Cotillard, Two Days, One Night
Felicity Jones, The Theory of Everything
Julianne Moore, Still Alice
Rosamund Pike, Gone Girl
Reese Witherspoon, Wild
Β' Γυναικείου: H κατηγορία της Patricia Arquette και όλων των υπόλοιπων που μάλλον δεν έχουν και πολλές ελπίδες. Προφανώς κάθε χρόνο υπάρχουν μέλη της Ακαδημίας που απλά ψηφίζουν Meryl Streep χωρίς να ξέρουν καν πού και αν παίζει- δεν εξηγείται αλλιώς. Το Into the Woods κατά τα λοιπά πήγε άπατο. Έξω η Chastain για το The Most Violent Year και η Rene Russo για το Νightcrawler και μέσα η Laura Dern που παίζει τη μητέρα της Reese Weatherspoon στο ...Wild αλλά μάλλον αυτό μικρή σημασία έχει.
Patricia Arquette, Boyhood
Laura Dern, Wild
Keira Knightley, The Imitation Game
Emma Stone, Birdman
Meryl Streep, Into the Woods 
B' Αντρικού: Aντίστοιχα η κατηγορία του J.K. Simmons και των υπόλοιπων που μάλλον θα περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου για φετος. Και δίκαια! Η ερμηνεία του στο Whiplash είναι σαρωτική και οι μόνες αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κάποιος είναι για το αν ο ρόλος είναι Α' ή Β' αλλά και γιατί ο παρτενέρ του Miles Teller δεν ακούστηκε καθόλου. Κρίμα για τον υπερσυμπαθή Mark Ruffalo πάντως που είναι ακόμη αρκετά υποτιμημένος θεωρώ.
Robert Duvall, Τhe Judge
Ethan Hawke, Boyhood
Edward Norton, Birdman
Mark Ruffalo, Foxcatcher
J.K. Simmons, Whiplash 
 
Σκηνοθεσίας: Μια καλή τετράδα συμπληρώνεται με τον ύπνο του The Imitation Game. Έξω η AvaDuVernay για το Selma, στην οποία ελπίζαμε στην πρώτη υποψηφιότητα για γυναίκα Αφροαμερικανίδα σκηνοθέτιδα και γιατί όχι και νίκη. Πολύ κρίμα. Ο Linklater φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα, θεωρώντας οτι ακολουθούν οι Wes Anderson και Iñárritu. Θα ήθελα να δω το Bennett Miller αλλά μάλλον πολύ δύσκολο. Χαίρομαι πάντως που η “αόρατη” σκηνοθεσία του στο Foxcatcher αναγνωρίστηκε.
Alejandro  González Iñárritu, Birdman
Richard Linklater, Boyhood
Bennet Miller, Foxcatcher
Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel
Morten Tydlum, The Imitation Game 
Διασκευασμένου Σεναρίου: To Whiplash μπήκε σε αυτή την κατηγορία σχεδόν καταλάθος γιατί ο σκηνοθέτη του γύρισε μια παρόμοια μικρού μήκους για να βρει λεφτά να χρηματοδοτήσει το σενάριο του... αλλά έστω και έτσι πήρε άλλη μια υποψηφιότητα και μακάρι να πάρει και το βραβείο. Δεν έχουμε δει το Inherent Vice ακόμη- μια ταινία που μόνο εδώ αναγνωρίστηκε αφού μάλλον είναι high as a kite το κλίμα της για την πάει η Ακαδημία. Έξω και από εδώ το Gone Girl (όπως και από τη σκηνοθεσία και από παντού εκτός της Rosamund Pike), ίσως γιατί ο David Fincher δεν ασχολήθηκε με πρόμο πολύ πολύ, όπως διαβάζουμε.
American Sniper
The Imitation Game
Inherent Vice
The Theory of Everything
Whiplash
Πρωτότυπου Σεναρίου: Η μοναδική αναγνώριση του Nightcrawler. Μαζί του το Foxcatcher (δίκαια για μένα). Στις Χρυσές Σφαίρες το πήρε το Birdman οπότε θα του δώσουμε το προβάδισμα, αν και φαίνεται περισσότερο μια ταινία κινηματογραφικής βιρτουοζιτέ και όχι σεναρίου.
Birdman
Boyhood
Foxcatcher
The Grand Budapest Hotel
Nightcrawler

Φωτογραφία: Παραδοσιακά αυτές οι υποψηφιότητες αφήνουν χώρο για ελαφρώς ασυνήθιστες επιλογές. Έτσι χώρεσε το εκπληκτικά φωτογραφημένο Ida, αλλά και ο βετεράνος Roger Deakins για την πατάτα Unbroken της Angelina Jolie. Επίσης έξω ο Robert Elswit που γύρισε δύο από τις πιο ωραία φωτογραφημένες ταινίες της χρόνιάς το Ιnherent Vice και το Nightcrawler αλλά μέσα το Mr. Turner. Θεωρώ ότι όλοι παίζουν.
 Birdman
The Grand Budapest Hotel
Ida
Mr. Turner
Unbroken



Ξενόγλωσσης Ταινίας: Παραδοσιακά ο,τι να ναι κατηγορία με καλές ταινίες και random επιλογές πολύ συχνά να συμπληρώνουν την πεντάδα. Είπαμε στηρίζουμε Ιda αλλά το ρώσικο Leviathan πήρε τη Χρυσή Σφαίρα ενώ το Wild Tales είναι crowd pleaser.
Ida
Leviathan
Tangerines
Timbuktu
Wild Tales 

Kαι οι υπόλοιπες κατηγορίες:
Μοντάζ
American Sniper
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Whiplash

Τραγούδι
The Lego Movie
Selma
Beyond the Lights
Glenn Campbell: I’ll Be Me
Begin Again

Πρωτότυπη Μουσική
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Interstellar
Mr. Turner
The Theory of Everything

Kοστούμια
The Grand Budapest Hotel
Inherent Vice
Into the Woods
Maleficent
Mr. Turner

Μακιγιάζ και Κομμώσεις
Foxcatcher
The Grand Budapest Hotel
Guardians of the Galaxy

Σχεδιασμός Παραγωγής
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Interstellar
Into the Woods
Mr. Turner

Μοντάζ Ήχου
American Sniper
Bidman
The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Interstellar
Unbroken

Μείξη Ήχου
American Sniper
Birdman
Interstellar
Unbroken
Whiplash

Οπτικά Εφέ
Captain America: The Winter Soldier
Dawn of the Planet of the Apes
Guardians of the Galaxy
Interstellar
X-Men: Days of Future Past

Μικρού Μήκους
Aya
Boogaloo and Graham
Butter Lamp
Parvaneh
The Phone Call

Μικρού Μήκους, Κινούμενο Σχέδιο
The Bigger Picture
The Dam Keeper
Feast
Me and my Moulton
A Single Life

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Crisis Hotline
Johanna
Our Curse
The Reaper
White Earth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου