Κυριακή 28 Αυγούστου 2005

Movies: "The Island" (2005)

by lkrory21
The Island
Περιπέτεια/Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Michael Bay Παίζουν: Ewan McGregor, Scarlet Johansson, Steve Buscemi.

Γενικά:
Tο "The Island" (ελληνικά: Το Νήσι) είναι το τελευταίο πόνημα του "άρχοντα των blockbuster" Michael Bay, ο οποίος μας έχει προσφέρει το "The Rock", "Bad Boys", "Armageddon" και την υπερ-σούπα "Pearl Harbor". Οπότε μην περιμένετε το "The Island" να ξεφεύγει δραματικά από την συνταγή Καταδιώξεις-Πολλές Εκρήξεις -Και Ολίγον από πλοκή!. Μόνο που αυτή την φορά η πλοκή είναι λίγο πιο συνεκτική (δεν λείπουν οι τρύπες βέβαια), οι πρωταγωνιστές έχουν πολύ καλή χημεία, τα υπερβολικά εφφέ και οι καταδιώξεις είναι λίγο πιο συμμαζεμένα ενώ ως ταινία θέτει (αν και κάπως επιδερμικά) και κάποια φιλοσοφικά ερωτήματα όσον αφορά την γενετική. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η αλλαγή (προς το καλύτερο) του Michael Bay οφείλεται στο ότι είναι η πρώτη ταινία του χωρίς την παραγωγή του Jerry Bruckheimer, πάντως είναι ευπρόσδεκτη.

Η πλοκή:

Βρισκόμαστε στο 2019 και σε κάποιο αποστειρωμένο συγκρότημα χώρων όπου ζούνε επιζώντες της εκτεταμένης περιβαλλοντικής μόλυνσης που έχει καταστρέψει τη γη. Εκεί οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται υπό την επίβλεψη άλλων, ενώ καθημερινά γίνεται κλήρωση όπου ένας επιτυχών μεταφέρεται στο "νησί" το τελευταίο αμόλυντο και καθαρό σημείο στη γη. Ένας από τους κατοικούς αυτους ο Lincoln 6 Echo(Ewan McGregor) αρχίζει και έχει αμφιβολίες για την όλη κατάσταση και σταδιακά, με τη βοήθεια ενός τεχνικού(Steve Buscemi), αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα εκεί έξω από ότι του λένε. 'Οταν η φίλη του Jordan 2 Delta (Scarlet Johansson) κληρώνεται για το "νησί" προσπαθούν να ξεφύγουν... και η περιπέτεια αρχίζει.


Το "The Island", συνολικά,είναι μια πολύ καλή περιπέτεια η οποία είναι απολαυστική και
σε κρατά σε εγρήγορση κάνοντας σε να παραβλέπεις τα μειονεκτήματα της. Ένα μείγμα The Matrix, Gatacca, Minority Report και Code 46 το οποίο θα σας διασκεδάσει αρκετά αν την δείτε ως διασκέδαση και δεν είστε σινεφίλ-ταλιμπάν.

Θετικά:
  • Οι πρωταγωνιστές πολύ καλοι στους ρόλους τους.
  • Πολύ καλό supporting cast (Steve Buscemi, Djimon Hounsou, Sean Bean)
  • Ρεαλιστική απεικόνιση του μέλλοντος - Πολύ καλή η μείξη φουτουριστικών και παλαιών στοιχείων.
  • Η πρώτη σκηνή καταδιώξης(εντός του Section 6) κόβει την ανάσα. Έξοχη!
  • Η νύξη (αν και ρηχή όπως είπαμε) σε διάφορα ζητήματα όπως γενετική και επιχειρησιακές πρακτικές.

Αρνητικά:
  • Υπερβολική "γκρίζα" διαφήμιση προϊοντων (Microsoft, Nokia, Puma, ΧΒΟΧ).
  • Αρκετές τρύπες στην πλοκή (όχι όμως πολύ ενοχλητικές).
  • Ο παραλληλισμός της γενετικής με πρακτικές των Ναζί(ειδικά προς το τέλος). Μπορεί να υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτήματα και σκόπελοι στην γενετική αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε την πρόοδο της επιστήμης προς όφελος του ανθρώπου.
  • Το μάλλον "μελό" τέλος (αναπόφευκτο σε τέτοιου είδου ταινίες)


Links:
Official Site
All Movie Guide
IMDB


1 σχόλιο:

  1. συμφωνώ με πολλά απ'όσα έγραψες στα + και - της ταινίας...δεν κατάλαβα γιατί την έθαψαν οι κριτικοί...οκ άγγιζε επιδερμικά το θέμα της γενετικής με αμπαλάζ καταδιώξεις-εκρήξεις-γρήγορα αυτοκίνητα-όμορφη γυναίκα(δεν έμοιαζε πολυ με την Σαρλίζ?)αλλά ιτσ τζαστ ε μούβι και όχι επιστημονική διατριβή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή