Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2006

As Seen On DVD: Manderlay(2005)

by lkrory21
Manderlay(2005, 139')
Σκηνοθεσία: Lars Von Trier
Παίζουν: Bryce Dallas Howard, Isaach De Bankole, Danny Glover, Willem Dafoe, κ.α.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας για την Αμερική από τον Δανό Lars Von Trier που ως γνωστόν λόγω της φοβίας του για τα ταξίδια δεν έχει επισκεφθεί ποτέ. Συνεχίζει από που σταμάτησε το "Dogville" και ο κύκλος θα κλείσει με το "Washington" το 2007.

Πλοκή:

H Grace (Bryce Dallas Howard) φεύγοντας από το Dogville με τον πατέρα της (Willem Dafoe) περιπλανιέται στον αμερικάνικο νότο φτάνοντας σε μια απομονωμένη φυτεία στο Manderlay όπου υπάρχουν ακόμα σκλάβοι παρά τα εβδομηντα χρόνια από την απελευθέρωση. Εκεί 'απελευθερώνει' τους σκλάβους και προσπαθεί να αντικαταστάσει την τυπική κοινωνική - ιεραρχική δομή της φυτείας με αυτή μιας ισότιμης αυτοοργανωμένης κοινότητας.

Σχόλια:

Το σκηνικό είναι παρόμοια λιτό και θεατρογενές όπως στο Dogville. Η σκηνοθετική ματιά του Lars παραμένει η ίδια όπως και η χρήση της ψηφιακής hand-held κάμερας που σε βάζει μέσα στην "δραση" και σε κάνει ουσιαστικά μέλος της μικροκοινωνίας του Manderlay. Η θεματολογία μετατοπίζεται στα φυλετικά στερεότυπα που όχι μόνο μας επιβάλλουν αλλά πολλές φορές επιβάλλουμε στον εαυτό μας. Παράλληλα βρίσκουμε και έναν πιο σύγχρονο παραλληλισμό και πιο συγκεκρίμενα στον πόλεμο του Ιράκ. Μια σκληρή κριτική ματιά στην επιβολή της "δημοκρατίας" και των προτύπων μας σε άλλους ανθρώπους πολλές φορές με βία. Για παράδειγμα, η Grace θα χρησιμοποιήσει τους γκάνγκστερς που της άφησε ο πατέρας για να συγκαλέσει τους πρώην σκλάβους σε κοινοτικό συμβούλιο ή για να τους διδάξει την συνεργασία και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Όλα αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται σκληρά, σχεδόν μηδενιστικά, από τον σκηνοθέτη που, αν και δεν αφήνει εκείνο τον "κόμπο" στο στομάχι που άφησε το 'Dogville', καταφέρνει να βάλει τον θεατή σε πολλές σκέψεις.

Οι ηθοποιοί αποδίδουν καλά τους ρόλους τους. Ιδιαίτερη μνήμεια θα πρέπει να γίνει στον Danny Glover που παίζει εξαιρετικά το ρόλο του παλαιότερου σκλάβου και στην Bryce Dallas Howard,έχει παίξει και στο "Σκοτεινό χωριό" του M. Night Shyamalan, που αποδίδει πολύ καλά τον ρόλο που άφησε την στάμπα της η Nicole Kidman.

Συνολικά πολύ καλό έργο, μας αφήνει με προσμονή για την τρίτη ταινία της τριλογίας. Δώστε προσοχή και στους τίτλους του τέλους.

Links
Official Site
IMDB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου