Τρίτη 23 Μαΐου 2006

(Un)Known Pleasures: Fisherman Style (2006)

by lkrory21
The Congos and Friends - Fisherman Style (2006, Blood & Fire)


Η καλύτερη εταίρεια reggae επανεκδόσεων (Blood & Fire) συναντά την καλύτερη ίσως ομάδα παραγωγών μοντέρνου dub (Rhythm & Sound) για ένα (διπλό!) one-rhythm album βασισμένο στο καλυτερο τραγούδι - ύμνο (Fisherman) ενός από τα καλύτερα και κλασσικότερα roots reggae albums (Heart Of The Congos) παραγωγής ενός (Lee 'Scratch' Perry) εκ των σημαντικότερων παραγωγών της... Ιαμαϊκής! Όχι και άσχημα έτσι;

Η Blood & Fire (της οποίας όλες οι κυκλοφορίες συστήνονται ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ) μάζεψε μια πλειάδα νέων και παλαιών reggae τραγουδιστών να ηχογραφήσουν versions του "Fisherman" των The Congos από το all-time classic roots album Heart Of The Congos του 1977. Horace Andy, Max Romeo, Big Youth, Gregory Isaacs, Dillinger αλλά και πολλά νέα ονόματα συνεισφέρουν στις 22 (!!) νέες εκτελέσεις του "Fisherman". Στο πρώτο cd θα βρείτε τις ...παλιές καραβάνες ενώ στο δεύτερο τα ..."ψάρια" (με την εξαίρεση του Gregory Isaacs). Επιπλέον η Blood & Fire περιλαμβάνει και το αυθεντικό (στην αρχή του 1ου cd) από τους Congos αλλά και μια dub version (στο τέλος του δεύτερου cd) από τους Upsetters του Lee 'Scratch' Perry από το 1977 αμφότερα.

Την παραγωγή και μίξη των νέων ηχογραφήσεων ανέλαβε η βερολινέζικη ομάδα Rhythm & Sound. Οι Moritz Van Oswald και Mark Ernestus που αποτελούν τους Rhythm &Sound είναι γνωστοί από τις παραγωγές τους στην Basic Channel (την οποία άλλωστε κατέχουν!) με διάφορα ψευδώνυμα και σε διάφορα είδη μουσικής (minimal, techno, dub, κλπ).

Οι εκτελέσεις κυμαίνονται από κλασσικές dj style versions από Big Youth, Prince Jazzbo,κλπ, καθαρόαιμες reggae (Horace Andy, κλπ), μια απίστευτη instrumental εκτέλεση με σαξόφωνο από τον Dean Fraser μέχρι το... "Jig Jig Jig" του Early One, πραγματικού ψαρά από την Τζαμαϊκα όπου κυριολεκτεί στιχουργικά! Κάθε τραγουδιστής πάντως προθέτει το δικό του στιχουργικό τόνο.

Γεγονός είναι ότι πιθανόν να σας πέσει βαρύ να ακούσετε ολόκληρο ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει 24 παραλλαγές του ίδιου τραγουδιού! Παρ' όλα αυτά το Fisherman Style είναι μια από τις σημαντικότερες reggae κυκλοφορίες φέτος και αν είστε φαν του είδους πρέπει να το τσεκάρετε οπωσδήποτε! Για τους υπόλοιπους: ξεκινήστε πρώτα από το Heart Of the Congos και έρχεστε μετά από εδώ.

Tracklist:
01.Fisherman - Congos
02.Feed A Nation - Big Youth
03.Love Love Love - Horace Andy
04.Give Praises - Max Romeo
05.Master Builder - Tony Tuf
06.Live Good Today - Prince Jazzbo
07.Man Should Know - Freddie McGregor
08.Fishermans Anthem -Dean Fraser
09.Fisherman Style - U Roy
10.Captain Of The Ship - Sugar Minott
11.Row Fast - Dillinger
12.Let Your Love - Mykal Rose
13.Going Home - Luciano
14.Whitewash Walls - Lutan Fire
15.Carthage / PAUL St HILAIRE 3:30
16.Make Poverty History - Country Culture
17.Jig Jig Jig - Early One
18.Nuh Worry Your Mind - MacLaw
19.Fisherman Melody - Mr Raggamonica
20.Spot And Beat The Bank - Gregory Isaacs
21.Behold Jah Live - Ricky Chaplin
22.Nine To Five - Lucan I
23.Enjoy your Blessings - Al Pancho
24.Bring The Mackaback
dub - Upsetters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου