Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007

3 From 1 At 5: 80s Charity Songs!

by lkrory21
Δεν μπορεί... θα τα θυμάστε όσοι-ες τα προλάβατε να υπερπροβάλλονται... Ενας σκασμός καλλιτέχνες, χαμογελαστοί και ροδαλοί κρατώντας με το ένα χέρι τα ακουστικά στο αυτί ή να χτυπάνε παλαμάκια, να τραγουδάνε για την Αφρική και τα πεινασμένα παιδάκια...
Υποκρισία και αυτοπροβολή ή συμβολική κίνηση μεγάλης σημασίας όμως για την αφύπνιση του δυτικού κόσμου + ότι μαζεύτηκαν μεγάλα πόσα (άραγε πήγανε εκεί που ήτανε να πάνε); Διαλέγετε και παίρνετε.

1) Band Aid - "Do They Know It's Christmas?" (1984, single)





Η ιδέα να γραφτεί ένα τραγούδι που να συμμετέχουν πολλοί stars με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την Αφρική γεννήθηκε στον Bob Geldoff (που έχει γράψει το τραγούδι μαζί με τον Midge Ure των Ultravox) βλέποντας στις ειδήσεις την κατάσταση στην Αιθιοπία. Συμμετέχουν Phil Collins, Sting, Boy George, Paul McCartney, Paul Weller, μέλη των U2, Duran Duran, Bananarama (τις θυμάστε αυτές;), κλπ. Ο B. Geldoff υπολόγιζε να μαζευτούν περί τις 70.000 λίρες, τελικά μαζεύτηκαν πολλά εκατομμύρια και ήταν το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Αγγλία για πολλά χρόνια.

2) U.S.A. For Africa - "We Are The World" (1985, single)




Εδώ η ιδέα ήταν του Harry Belafonte και του μάνατζερ του που βλέποντας την ανταπόκριση στους Band Aid στην Μ.Βρετανία σκέφτηκαν να πράξουν κάτι ανάλογο και αμερικάνοι καλλιτέχνες. Το τραγούδι έγραψαν οι Michael Jackson και Lionel Richie. Συμμετέχουν Bob Dylan, Ray Charles, Tina Turner, Bruce Springsteen, Billy Joel, Diana Ross, Cindy Lauper, κλπ. Ως single πούλησε 7.500.000 αντίτυπα ενώ μαζεύτηκαν περί τα 50.000.000 δολλάρια.

3) Hear 'n Aid - "Stars" (1985, single)




Τέλος, λίγο μετά το 'We Are The World' ήρθε η ανταπόκριση της Hard Rock / Heavy Metal κοινότητας. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Ronnie James Dio, Vivian Campbel και Jimmy Bain (κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα στους Dio τότε) και μουσικά θυμίζει αρκετά το 'Rainbow In The Dark' των ιδίων. Συμμετέχουν Rob Halford (Judas Priest), Geoff Tate (Queensryche), Yngwie Malmsteen, μέλη των Blue Oyster Cult, Quiet Riot, Iron Maiden, Journey, κλπ. Πιστό στις metal φόρμες περιέχει και πεντάλεπτο solo κιθάρα από 7-8 διαφορετικούς κιθαρίστες! Συγκεντρώθηκαν περί το 1.000.000 δολλάρια από τις πωλήσεις του single και του album.

Links
'Do They Know It's Christmas' (Wikipedia)
'We Are The World' (Wikipedia)
Hear 'N Aid - 'Stars' (Wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου