Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

(Un)known Pleasures: Buckingham Nicks

by lkrory21
Buckingham Nicks
Buckingham Nicks (1973, Polydor)


Θεωρητικά αυτό το άλμπουμ θα έπρεπε να είναι πολύ πιο γνωστό, να έχει επανεκδοθεί και ματα-επανεκδοθεί σε remastered versions με bonus tracks, alternate takes, κλπ, κλπ. Και όμως πέρα από την αρχική έκδοση του σε βινύλιο και μια επανέκδοση ακόμα το 1976 ( + κάποιες bootleg versions σε cd αργότερα), το εν λόγω άλμπουμ περιέργως έχει μείνει στο στάτους "υποσημείωση της ιστορίας ενός υπερεπιτυχημένου 70s γκρουπ" αν και δεν θα έπρεπε λογικά!

Πρώτον, και κύριον φυσικά, λόγω της πολύ όμορφης μουσικής που περιλαμβάνει και δεύτερον -αν δεν αναγνωρίσατε τα όνοματα των συντελεστών- οι Lindsey Buckingham και Stevie Nicks (που στο εν λόγω LP αναγράφεται Stevi!) ένα περίπου χρόνο αργότερα εισχώρησαν στους Fleetwood Mac και συνετέλεσαν κατά πολύ στην μετέπειτα εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία τους εμπορικά αλλά και καλλιτεχνικά - αν και σε διαφορετικό ήχο σε σχέση με αυτά που έπαιζαν ως τότε.


To πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς φυσικά είναι το ...εξώφυλλο με την γυμνή φωτογράφιση των δύο συντελεστών και το πόσο όμορφη ήταν η Stevie στα νιάτα της. Αν δεν ήταν και η αφεντομουτσουνάρα του μυστακοφόρου Lindsey να ...κρύβει τα πάντα θα είχαμε ακόμα καλύτερη άποψη αλλά ας είναι... Anyway ας πάμε στο περιεχόμενο καλύτερα. Δέκα μόλις tracks, εκ των οποίων τα δύο είναι σύντομα instrumentals στην ακουστικη κιθάρα ('Stephanie' και 'Django' - το γνωστό jazz standard δια χειρός John Lewis) και συνολική διάρκεια 35 λεπτά, το άλμπουμ πραγματικά εκπλήσσει με το πρώτο άκουσμα: τόσο καλό είναι!

Εντυπωσιακά καλοπαιγμένο μελωδικό 70s pop rock, όχι πολύ μακριά από την πορεία που ακολούθησαν αργότερα οι Fleetwood Mac αλλά στο πιο "ακουστικό" / folk ή για να το αντιστρέψουμε εδώ θα βρείτε τις βάσεις του μετέπειτα ήχου των F.M., με τα διπλά φωνητικά του Lindsey και της Stevie να κλέβουν την παράσταση όπως και το αλάνθαστο παίξιμο του Lindsey στην κιθάρα (παίζει και το μπάσο και percussion σε κάποια από τα tracks).
Δύσκολα ξεχωρίζει κανείς κάποιο track από το σύνολο αλλά αν έπρεπε σώνει και καλά τότε αυτά είναι τα 'Without A Leg To Stand On', 'Long Distance Winner' και 'Don't Let Me Down Again'. Κάποια από τα τραγούδια εμφανίστηκαν αργότερα σε άλμπουμ των Fleetwood Mac (όπως π.χ. το 'Crystal') αλλά νομίζουμε ότι οι εδώ εκτελέσεις ίσως είναι και καλύτερες!

Η συνέχεια των Buckingham Nicks είναι λίγο πολύ γνωστή (σε αντίθεση με το εν λόγω άλμπουμ!). Το άλμπουμ πήρε πολύ καλές κριτικές στην εποχή του αλλά "πάτωσε" εμπορικά. Λίγο μετά ο Mick Fleetwood άκουσε το 'Frozen Love' σε κάποιο studio και ζήτησε από τον Lindsey να ενταχθεί στο γκρουπ. Αυτός έθεσε ως απαράβατο όρο να ενταχθεί και η Stevie Nicks... The rest is history.

Anyway, ακολουθεί ένα track από τον δίσκο για να καταλάβετε γιατί μιλάμε.

Buckingham Nick - 'Without A Leg To Stand On'
(mp3, VBR, 2,5MB)

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Tracklist:
01. Crying In The Night
02. Stephanie
03. Without A Leg To Stand On
04. Crystal
05. Long Distance Winner
06. Don't Let Me Down Again
07. Django
08. Races Are Run
09. Lola (My Love)
10. Frozen Love

Links:
Buckingham Nicks (All Music Guide review)
Buckingham Nicks (Wikipedia)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου