Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2006

Κάλγκαρυ – Το Τέξας του Καναδά

by lkrory21
Μια χιουμοριστική άποψη για την πόλη Calgary του Καναδά από τον φίλο μας Αόρατο Λεμετζόγλου που επισκεφθηκε πρόσφατα Η.Π.Α. - Καναδά.


Καθώς ετοιμαζόμουν για το ταξίδι μου στο Κάλγκαρυ, στο μυαλό μου περιστρέφονταν ιστορίες που μου διηγούνταν οι γονείς μου όντας μετανάστες εκεί για 15 χρόνια. Κάτι οι ιστορίες, κάτι ότι η πόλη αυτή ήταν η γενέτειρά μου και ο τόπος ο οποίος με φιλοξένησε τα πρώτα 4 τρυφερά χρόνια της ζωής μου με έκανε να φαντάζομαι το Κάλγκαρυ σαν το Καμελότ μου όπου κάποτε θα φιλοξενούσε την στρογγυλή μου τράπεζα – τον τόπο όπου θα κατέληγα αφού ενηλικιωνόμουν.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Κάλγκαρυ δεν μπορείς να μην προσέξεις τους εθελοντές του αεροδρομίου με τα λευκά καουμπόϊκα καπέλα τους. Η δουλειά μυρίζει άγρια δύση και τελευταία φορά που ίππευσα άλογο ήταν στην πλατεία κυψέλης όπου έπρεπε να το «ταίσω» εικοσάρικα. Με παρέλαβε ο αδερφός μου από το αεροδρόμιο όπου με πήγε στο σπίτι όπου έμενε. Περιμένοντας υπομονετικά να φτάσουμε για να αράξω λιγάκι έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι, άρχισα να αναρωτιέμαι, πότε θα φτάσουμε στην πόλη ατενίζοντας έξω από το παραθυρό μου βλέποντας μόνο δάση και σκόρπια σπίτια. Μου πήρε λίγη ώρα και λίγη βοήθεια από τον αδερφό μου να καταλάβω ότι είχαμε ΗΔΗ μπει στην πόλη και ότι τα δάση που βλέπω ήταν πάρκα και αυλές κτηρίων.

Η δουλειά μυρίζει Άγρια Δύση και τελευταία φορά που έριξα με περίστροφο φόραγα ακουστικά και καθόμουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου.

Το πρώτο μπαρ στο οποίο πήγα λεγόταν “Brother Jimmy’s” και η διακόσμηση αποτελούνταν από μηχανές Harley, μπιλιάρδα, κρανία αγελάδων και γιάπηδες. Προσπάθησα να δω πέρα από την διακόσμηση και την μουσική, που παρεπιπτώντος έπαιξε και μερικά κομμάτια από Of A Revolution και να βιώσω το ρεύμα του τόπου, την ψυχή που εκφράζει το συλλογικό ασυνείδητο των Καλγκαριανών. Soberness is futile. Η τεκίλα και η μπύρα με προλάβανε πριν καταφέρω να συντονιστώ στην νυχτερινή ζωή επαρκώς.

Το επόμενο μπαρ που πήγαμε λεγόταν “Cowboys” και μέχρι εκείνο το σημείο δεν μου έκανε εντύπωση. Η δουλειά είχε βρωμίσει προ πολλού και εγώ δεν πιστεύω στα αποσμητικά. Το “cowboys” σύμφωνα με τους ιθαγενείς είναι ορόσημο στο Κάλγκαρυ, αυτό ήταν κάτι που όσο και να προσπάθησα δεν μπόρεσα να το αντικρούσω. Το “Cowboys” είναι ένα σύγχρονο σαλούν για τον άντρα του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με μία συζήτηση που είχα με έναν από τους ιθαγενείς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο κόσμος κυκλοφορούσε με εξάσφαιρα στην ζώνη τους. Από αυτό το σημείο και έπειτα δεν δυσκολεύτηκα να πιστέψω τίποτε άλλο που μου αφηγήθηκάν οι αυτόχθονες γύρω από τα τελετουργικά τους ουίσκια.

Προτού φύγω από το Κάλγκαρυ υποσχέθηκα στους ντόπιους ότι θα επιστρέψω ξανά το καλοκαίρι όπου διοργανώνεται το μεγάλο Ρόντεο φεστιβάλ “Stampede” όπου σύμφωνα με φήμες όλη η πόλη φοράει τις μπότες τις και οι μπάτσοι μοιράζουν πρόστιμα σε όποιον δεν κρατάει μπριζόλα και μπύρα στο χέρι του.

Links:
Wikipedia(Calgary)
Calgary (City Official Site)

1 σχόλιο:

  1. Οι αγελάδες από fiberglass που με τόσο γούστο (?!) κοσμούσαν κάθε γωνια των δρόμων της πόλης δεν υπάρχουν πια? Άλλωστε, είτε Calgary είτε cowtown πεις σε έναν Καναδό, το ίδιο και το αυτό είναι! :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή