Τετάρτη 21 Ιουνίου 2006

Vienna Calling #9

by lkrory21
Διακόπτουμε την... προσωρινή διακοπή του blog για να πάμε στην Βιέννη όπου στις αρχές του 20ου αιώνα ο περίφημος Κύκλος της Βιέννης, αποτελούμενος από τους κορυφαίους τότε φιλοσόφους της λογικής θεωρίας και επιστημολογίας, ήταν το επίκεντρο της ανάπτυξης της φιλοσοφίας του λογικού εμπειρισμού και θετικισμού... εκατό χρόνια μετά η Uma μας μεταφέρει στιγμιότυπα από την "καλλιτεχνική ζωή" της πολής...

Καλημέρα από την Βιέννη σε όλους-ες.



Το γεγονός της εβδομάδας εδώ στη Βιέννη είναι φυσικά η επίσκεψη του G.W.Bush σήμερα. Θα λάβει χώρα και μεγάλη διαδήλωση (οι διοργανωτές ελπίζουν σε 10.000+ κόσμο). Θα πάμε και θα σας πούμε αν και εδώ που τα λέμε δεν περιμένουμε και κάτι ιδιαίτερα δυναμικό. Κατα τα λοιπά, το καλοκαίρι έχει φθάσει και εδώ και μας "ψήνει" ήδη για τα καλά! Επιπλέον είδαμε πολλές συναυλίες μικρού σχετικά βεληνεκούς τον τελευταίο ενάμιση μήνα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν μας απογοήτευσαν.

Ξεχωρίζουν οι Tinariwen (link στα γαλλικά) που μας άρεσαν πολύ αλλα και ο Mathew Herbert, του οποίου οι εκκεντρικότητες επι σκηνής ήταν απολαυστικότατες!. Ψάξτε να ακούσετε τον νέο δίσκο του Scales, ο οποίος σύμφωνα με το Pitchfork Media ήδη θεωρείται ένα από τους καλύτερους της χρονιάς.

Απο εκεί και πέρα: Είδαμε τις Chicks On Speed μαζί με τον Maximilian Haecker και πολλά άλλα λιγότερο γνωστά ονόματα σε ένα υπαίθριο free event. Γνωστές οι C.O.S. και πολύ καλός και ο M.H. αν και όχι για τρελλά κέφια. Πολύ δυνατές και οι Lesbians On Ecstasy (πέρασαν και από Ελλάδα με υπερτριπλάσιο εισιτήριο... έλεος!) με κύριο χαρακτηριστικό τον... "στρατευμένο" ήχο.

Για να μην πάμε σε τελείως άγνωστα ονόματα να πούμε ότι είδαμε τους DAT Politics - electro εκ Γαλλίας και πολύ fun στο live αλλά και το νέο όνομα της Constellation την πολύ καλή επίσης Carla Bozulich. Είδαμε και τον Ariel Pink που δεν μας τρέλανε κιόλας, η αλήθεια είναι! Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν και δύο underground festivals με πειραματική μουσική το Club 5 και το Baustelle (εργοτάξιο). Το πρώτο απλωμένο σε ...πέντε σαββατοκύριακα όπου σε κάθε ένα από αυτά παρουσιαζόταν πειραματική μουσική απο καλλιτέχνες από πέντε διαφορετικές πόλεις (Bratislava - Σλοβακία, Brno - Τσεχία, Lubjlana - Σλοβενία, Graz και Linz - Αυστρία). Το δεύτερο λάμβανε χώρα σε ένα υπο κατασκευή σταθμό του μετρό (εξ ου και το όνομα), που και μόνο γι αυτό άξιζε η επίσκεψη και μεταξύ άλλων είχε και μια performance με βιολί από έναν από τα σημαντικότερα ονόματα της μινιμαλιστικής μουσικής, τον Tony Konrad.

Δυστυχώς όμως από συναυλίες δεν καταφέραμε να δούμε Dresden Dolls, Zutons, Venetian Snares και ...όχι πως δεν χαλάστηκα που έχασα τους New Order στην Αθήνα αλλά τι να γίνει... μην τα θέλουμε και όλα δικά μας!
Από εκεί και πέρα αν βρεθείτε προς τα μέρη μας εδώ στην Βιέννη απλά ...τρέξτε στην έκθεση Summer Love - Ψυχεδελική Τέχνη της δεκαετίας του 60, όπου μας έφτιαξε την μέρα όταν την επισκέφθήκαμε με τις εικόνες αλλά και κάποιες μοναδικές 60's installations! Strongly recommended επίσης είναι και η έκθεση Why Pictures Now? που επικεντρώνεται στις visual arts της εποχής μας (film, Video, photography, κλπ) και ιδιαίτερη εστίαση στην μετανάστευση και τις σχέσεις Αφρικής - Ευρώπης. Food for thought! H πρώτη λαμβάνει χώρα στην Kunsthalle Wien και η δεύτερη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης. Και οι δύο χώροι βρίσκονται εντός του Museumsquartier.

Αυτά από εδώ, σας αφήνουμε για να πάμε στον επαναστατικό... περίπατο κατά του G.W. Bush και θα τα πούμε σύντομα στην Αθήνα...

Uma

Φώτο: λεπτομέρεια από το φυλλάδιο της έκθεσης στην Kunsthalle Wien.
Y.Γ. To παρόν blog θα επιστρέψει σε μια πιο κανονική ροή από Δευτέρα 26/6/2006... more or less!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου