Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2006

As Seen On DVD: DiG!

by lkrory21
Dig! (2004, USA, 107')
Σκηνοθεσία: Ondi Timoner
Παίζουν: Anton Newcombe, Courtney Taylor, κλπ.

Δεν χρειάζεται να είστε φανς ούτε των Dandy Warhols ούτε των The Brian Jonestown Massacre για να παρακολουθήσετε αυτό το πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ της Ondi Timoner με αφηγητή τον Courtney Taylor των D.W., το οποίο είχε προβληθεί και στις περυσινές Νύχτες Πρεμιέρας, αν θυμάστε.

To Dig!, μονταρισμένο από πάνω από 2000 ώρες λήψεων, μας δείχνει περί τα 7 χρόνια από την παράλληλη πορεία και σχέση αγάπης - μίσους μεταξύ των δύο αμερικάνικων γκρουπς με τους μεν Dandy Warhols να εκτοξεύονται στην κορύφη ενώ τους Brian Jonestown Massacre ένεκα της αλλοπρόσαλης στάσης του Anton Newcombe να παραμένουν στα στενά όρια του underground (παρά και την παραδοχή των ίδιων των D.W. ότι ήταν καλύτεροι από αυτούς) με άπειρες αλλαγές μελών, τσακωμούς, συλλήψεις και άλλα δεινά.

Θέματα όπως η μεγαλοφυία σε συνδυασμό με την μεγαλομάνια, οι ζήλειες και κόντρες μεταξύ μουσικών, η ατυχία ή η τύχη που μπορεί να οδηγήσει μια μπάντα στα ύψη ή στην διάλυση και το πως δουλεύει η μουσική βιομηχανία από τα μέσα διατρέχουν το φιλμ, για αυτό και αποτελεί must see για μουσικόφιλους-ες.

Χαρακτηριστική σκήνη: Οι Dandy Warhols μέσα σε αυτοκίνητο αφού έχουν λάβει ένα "δώρο" από τον Anton Newcom
be των BJM που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και σφαίρες με τα ονόματα τους(!):

- They're stalking us now. I will not have them anywhere near me again.
- I'll still buy their albums though.

Δεν προκαλεί φυσικά έκπληξη, ειδικά αν δείτε το φιλμ, το γεγονός ότι ο Anton Newcombe έχει αποκυρήξει το Dig! Δειτέ εδώ την άποψη του για το φιλμ (από το site των BJM).

Συνολικά ενδιαφέρον μουσικό ντοκυμαντέρ με δύο αρνητικά σημεία κατα την γνώμη μας. Οι D.W. έχουν την μερίδα του λέοντος στην παρουσίαση ενώ όσον αφορά τους BJM στέκεται περισσότερο στα παρα-μουσικά (τσακωμοί και κλωτσομπουνίδια επι σκηνής, κλπ) παρά στην ίδια την (έξοχη) μουσική τους. Περιλαμβάνει και σκηνές από την πρώτη επίσκεψη των D.W. στην Ελλάδα τον Μάρτη του 2001.

Εδώ το trailer:



Links:

Dig! (off.site)
Dig! (IMDB)
Dig! (Wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου