Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007

At The Movies: Das Leben der Anderen

by lkrory21
Das Leben der Anderen (2006, 137')
Ελλ.τίτλος: Οι Ζωές Των Άλλων.

Σκηνοθεσία: Florian Henckel von Donnersmarck
Παίζουν: Martina Gedeck, Ulrich Muhe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, κ.α.

Δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς τα τελευταία χρόνια ταινία (και μάλιστα γερμανική!) να προσελκύει τόσο κόσμο στους κινηματογράφους μόνο και μόνο από την "από στόμα σε στόμα" διάδοση. Και χωρίς αμφιβολία, οι υψηλές προσδοκίες που γεννιούνται με τόσο κάλα σχόλια από όσους-ες το έχουν δει επιβεβαιώνονται.


Πλοκή:
Ο λοχαγός της περιβόητης ΣΤΑΖΙ Gerd Wiesler (Ulrich Muhe) έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του θεατρικού συγγραφέα Georg Dreyman (Sebastian Koch) και της φίλης του Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck). Οι κύριοι λόγοι είναι οι υπόνοιες για την πίστη του προς το καθεστώς παρά την εμφανή νομιμοφροσύνη του (μιας και έχει σχέσεις με αντιφρονούντες) αλλά και η ζήλεια του υπουργού Bruno Hempf (Thomas Thieme) που θέλει την Christa-Maria. Με αφορμή την αυτοκτονία του αντιφρονούντα θεατρικού σκηνοθέτη ALbert Jerska (Volkmar Kleinert) μια σειρά γεγονότων (μεταξύ αυτών τελικά και η πτώση του Τείχους και η ενοποίηση της Γερμανίας) θα αλλάξουν την ζωή όλων...

Σχόλια:
Στο Das Leben Der Anderen δεν θα βρείτε σε καμία περίπτωση το ostalgie κλίμα του Goodbye Lenin (που ασχολείται επίσης με τα τεκταινόμενα στην Ανατ. Γερμανία λίγο πριν την πτώση του Τείχους) παρά τις λίγες καυστικές στιγμές γέλιου που προκαλούνται περισσότερο από την παράνοια της λειτουργίας της ΣΤΑΖΙ παρά ηθελημένα. Ορθά ο Schottkey χαρακτηρίζει στο blog του το Das Leben Der Anderen ως ανάποδο καθρέφτη του Goodbye Lenin. Καμία ωραιοποίηση έστω και ιδεατή του καθεστώτος και κανένας συναισθηματισμός.

Η διάψευση της ρήσης του υπουργού στην αρχή "οι άνθρωποι δεν αλλάζουν" (όχι πάντα όμως προς το καλύτερο) είναι το μοτίβο που διαπερνά ως μήνυμα η ταινία εν μέσω της σκληρής κριτικής προς το καθεστώς της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. H σκηνοθεσία του Florian Henckel von Donnersmarck είναι παραπάνω από άψογη ενώ οι ηθοποιοί ιδανικοί στους ρόλους τους. Ξεχωρίζουν οι Ulrich Muhe ως λοχαγός Gerd Wiesler, ο Hans-Uwe Bauer ως ο αντιφρονούντας συγγραφέας Paul Hauser που δεν κρατά το στόμα του κλειστό και η Martina Gedeck ως Christa-Maria Sieland.

Δεν θα πούμε πολλά περισσότερα από εδώ μιας και έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα για το Das Leben Der Anderen παρά το "κλασικό" και πολυφορεμένο: Αν δεν την έχετε δει ως τώρα, να το κάνετε οπωσδήποτε. Η πιο ωραία ταινία που έχουμε δει ως τώρα μέσα στο 2007 (συμπεριλαμβανομένων DVD, κλπ, κλπ).


Εδώ το trailer:






Links:
Das Leben Der Anderen (Off.site - Γερμανικό)
The Lives Of Others (Off.site - Αγγλικό)
Das Leben Der Anderen (IMDB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου