Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

3 From 1 At 5 Audio II: Πειραγμένη Ήπειρος...

by lkrory21
Λένε πως η Ήπειρος είναι με βάση τα στατιστικά της ΕΕ η φτωχότερη επαρχία της Ευρώπης...

...Δεν γνωριζουμε αν αληθεύει αυτό στον οικονομικό τομέα (μήπως διαβάζει κανείς από Eurostat να διαφωτίσει;!) αλλά στο μουσικό θα πρέπει να είναι από τις πιο πλούσιες (πολυφωνικά, δημοτικά, κλπ) - για να μην πάμε καν στο φυσικό της περιβάλλον και την χλωρίδα και πανίδα της (βλ. και φώτο παραπάνω).

Παρακάτω στα τρία τραγούδια που ακολουθούν από ισάριθμές λίγο παλαιότερες κυκλοφορίες (circa 2000 - 2002) μπορείτε να βρείτε δείγματα της ηπειρώτικης μουσικής - όχι ατόφια αλλά δοσμένα και πειραγμένα μέσα από κρουστά σχήματα ή/και συνεργασίες με μουσικούς από άλλα χωροχρονικά σύμπαντα (Ινδία).

Στα δύο πρώτα (Ιδιο-Ρυθμον και Κρόταλα) ξεφεύγουμε από την καθαρά παραδοσιακή μουσική και πάμε σε ένα απλό αλλά λειτουργικό οργανικό και γήινο ethno-trance (περιγραφικά ο όρος όχι ως είδος) σχήμα με άξονα τα κρουστά, κάποιες λιτές γραμμές στα keyboards αλλά και φωνητικά (όσον αφορά τα Κρόταλα όπου συμμετέχει ο Βαγγέλης Καρίπης και το Πολυφωνικό της Ηπείρου).

Το τρίτο είναι μια μόνο στιγμή από τις πολλές (και εξίσου ενδιαφέρουσες) συμπράξεις Ελλήνων και Ινδών μουσικών πάνω στην παραδοσιακή μας μουσική από την ομώνυμη σειρά της
Saraswati. Πολύ ενδιαφέροντες κυκλοφορίες, τις ξαναβρήκαμε και ξαναθυμηθήκαμε προσφάτως σε ανακατατάξη της δισκοθήκης και τις συστήνουμε.

Για πάμε...

1. Ιδιό-Ρυθμον - 'Ήπειρος' (mp3)
Από το Αθάνωρ (2002, Man Data Sound / Hitchhyke)


Σημείωση: Στις αρχές του καλοκαιριού μάθαμε δυστυχώς από mic.gr ότι ο Ηλίας Τσαγκάρης, παραγωγός, μουσικός και υπεύθυνος εν πολλοίς για τον ήχο των πολύ ώραιων γκρουπ της Man Data Sound (Ιδιο-Ρυθμον, Dubient, Νότιος Ήχος κλπ) πέθανε.

2. Κρόταλα - 'Παράπονο' (mp3)

Από το Κρόταλα (2002, E-Terra)

3. Έλληνες Και Ινδοί - 'Χαιρετισμός - Πογωνίσιο Στα Δύο' (mp3)
Από το Έλληνες Και Ινδοί 1 (2000, Saraswati)


Αυτά προς το παρόν...

...See Ya In The Pit!

Links:
ManDataSound (off.site)
Saraswati (off.site)

Κρόταλα (Συνέντευξη στο Avopolis)
Κρόταλα (review στο Avopolis)

Φώτος
1: Ζαγοροχώρια (Από Wikimedia)
2: Σετ Κρουστών των Ιδιό-Ρυθμον (από το site της Man Data Sound)

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/10/08 12:04 μ.μ.

    Ωωωωωωωωω..(!!!)
    (Αυτά κάνεις και μας στέλνεις κατευθείαν στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς σε μία από τις πιο σουρρεαλιστικές συναυλίες evah) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοείς αυτό (περίπου στη μέση του Post) πριν δυο χρόνια, ε?

    Σούπερ φάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή