Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Το Παιχνίδι Με Τις Χάντρες...

by lkrory21
Όχι... Και πάλι δεν θα ασχοληθούμε με λογοτεχνία και το ομοτιτλο με το post μυθιστόρημα του Herman Hesse αλλά με τον τελευταίο δίσκο του βρετανού κιθαρίστα / συνθέτη James Blackshaw με τίτλο The Glass Bead Game που μόλις κυκλοφόρησε από την Young God Records του Michael Gira (βλ. The Swans, Angels Of Light, κλπ).

Για όσους-ες δεν τον γνωρίζουν ο 28χρονος κιθαρίστας κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό την πανέμορφη ακουστική - instrumental μουσική του (κάπου μεταξύ "πειραγμένης" folk και 'μετά'-κλασικής μουσικης - ας πούμε) σε CD-Rs ή/και μικρές δισκογραφικές εταιρείες (παράλληλα συμμετέχει και στο ντουέτο των Brethren Of The Free Spirit αλλά και στους αειθαλείς Current 93) λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια και δημιουργώντας έναν μικρό αλλά ταγμένο κύκλο "φανατικών".

Στο άρτι αφιχθέν καινούργιο του κομψοτέχνημα λοιπόν που ακούει στον τίτλο The Glass Bead Game περιλαμβάνονται μόλις πέντε, εκτεταμένες (και πάλι, αφού η μικρότερη είναι άνω των 5λεπτών και η μεγαλύτερη λίγο παραπάνω από 18!), συνθέσεις όπου τον πρωτεύοντα ρόλο έχει η κιθάρα, το αρμόνιο και το πιάνο του ταλαντούχου James ενώ συμμετέχουν και οι Joolie Wood (βιολί, φλάουτο, κλαρινέτο), John Contreras (τσέλο) και η Lavinia Blackwall (φωνητικά) κάνοντας τον δίσκο να ακούγεται και κατά τι "γεμάτος" σε σχέση με τις προηγούμενες, κάπως πιο μινιμαλιστικές κυκλοφορίες του και έτσι, ίσως, πιο "εύληπτος" (με την καλή έννοια και πάντα συγκριτικά μιλώντας!).

Στην πραγματικότητα βέβαια, δεν μπορεί κανείς να περιγράψει αυτόν τον δίσκο (όπως και τους προηγούμενους άλλωστε) χωρίς να περιπέσει σε πολλές κοινοτυπίες ή/και υπερβολές. Γιαυτό σας συστήνουμε να ψάξετε και να ακούσετε -αν θέλετε βέβαια και αν σας φάνηκαν θελκτικά τα παρραπάνω!- το The Glass Bead Game μόνοι-ες σας κάποιο ήσυχο βραδάκι διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο (ίσως και το ομότιτλο, γιατί όχι;). Το εν λόγω άλμπουμ αποτέλεσε πάντως αυτές τις ημέρες μια άψογη ηχητική συντροφιά σε μια ακόμα ανάγνωση του πιο αγαπημένου ίσως ιστορικού - μετα-ιστορικού μυθιστορήματος για αυτά εδώ τα μέρη, του Εκκλησιαστή (2001, Εκδόσεις Τραυλός) {βλέπε Q} του/των Luther Blisset.

Δείτε ως δείγμα την μόνο με κιθάρα εκτέλεση του εναρκτήριου 'Cross' (το οποίο μπορείτε να 'κατεβάσετε' ως δωρεάν mp3 από την αντίστοιχη σελίδα της Young God Records) κάπου στο Raval της Βαρκελώνης τον Δεκέμβρη του 2008 (via Videotapas)


Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Links:
James Blackshaw (Myspace)
James Blackshaw (All Music Guide)
The Glass Bead Game (Young God Records page)



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου