Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

[Stardog Champions]

by lkrory21
Θυμηθήκαμε στην χθεσινή εκπομπή στον Poplie την εμβληματική μπάντα από το Seattle που άκουγε στο όνομα Mother Love Bone. Και δεν πράξαμε καθόλου άσχημα. Ας τους θυμηθούμε και από εδώ...
Ακριβώς λίγο πριν την πτώση του 80s poser / glam / sleaze / hair metal -θυμηθείτε την θεϊκη ατάκα του Mickey Rourke στο The Wrestler- και την μετέπειτα άνοδο του grunge και γενικότερα του alternative rock (που εν τέλει κατήντησε το ίδιο φορμαλιστικο και κενό περιεχομενου, βλ. Creed, κλπ), μια πενταμελής μπάντα από το Seattle με frontman τον ταλαντούχο Andrew Wood (που χάθηκε όμως σε ηλικία μόλις 24 ετών από υπερβολική δόση) δεν γέμισε απλά το κενό αλλά δημιουργησε κάτι καινούργιο χρησιμοποιωντας τα καλύτερα στοιχεία από τα δύο είδη.

Best of both worlds λοιπόν: η δυναμική των Led Zeppelin και εν γένει του κλασικότροπου rock δοσμένη όμως με έναν μοντέρνο τρόπο (αργότερα αυτό θα ονομαζότανε grunge αλλά το 1989 δεν είχε ακόμα όνομα!) συνδυασμένη άψογα με την"αλητεία" και το feel-good attitude του 80s glam rock που είναι εμφανέστατα στην εκφορά των στίχων και στο στήσιμο επί σκηνής από τον Andrew αλλά και σε τραγούδια όπως το 'Holly Roller' ή το 'Mindshaker Meltdown' που δεν ακούγονταν καθόλου παραίτερα σε δίσκο των LA Guns, των Faster Pussycat ή ακόμα και των Poison!
Οι Mother Love Bone πρόλαβαν να αφήσουν πίσω τους μόλις ένα EP (Shine, 1989) και ένα άλμπουμ (Apple, 1990) αφού διαλύθηκαν με τον θάνατο του Andrew Wood τον Μάρτη  του 1990 ενώ από τις στάχτες τους ξεπήδησαν εν μέρει οι Pearl Jam αφού βασικά μέλη των MLB ήταν οι Stone Gossard (κιθάρα) και Jeff Ament (μπάσο) με ενδιάμεσο σταθμό τους Temple of the Dog παρέα με τους Chris Cornell (Soundgarden), Eddie Vedder & Mike McCready (μετέπειτα Pearl Jam) και τον ομώνυμο δίσκο του 1991 που ήταν φόρος τίμης και μνήμης προς τον Andy

Η μετέπειτα τεράστια επιτυχία των PJ με το άλμπουμ Ten (αλλά και εν γένει του grunge / alternative rock ήχου) και η χρήση του 'Chloe Dancer/Crown Of Thorns' (από το EP Shine) στο soundtrack της ταινίας Singles (του Cameron Crowe) έστρεψε τα φώτα και προς τους MLB με αποτέλεσμα η Mercury / Polygram να κυκλοφορήσει την διπλή συλλογή Mother Love Bone (1992) -που περιλαμβάνει το Apple, το Shine και ένα ακυκλοφόρητο track-, και την οποία αξίζει να έχετε στην συλλογή σας.

Για αρχή τσεκάρετε τα 2 επίσημα video των MLB, ειδικά το 'Stardog Champion' με την έξυπνη χρήση παιδικής χορωδίας 20+ χρόνια πριν τους Dead Man's Bones.

Mother Love Bone - 'Stardog Champion'


Mother Love Bone - 'Holly Roller'


Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Links:
Mother Love Bone (All Music Guide)
Mother Love Bone (Wikipedia)
Mother Love Bone (Last.FM)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου