Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005

As Seen On DVD: "Land Of The Dead"

by lkrory21
Land of the Dead (2005, 97’)
Σκηνοθεσία: George A. Romero
Παίζουν: Dennis Hopper, Asia Argento, Simon Baker, κλπ

Η επιστροφή του G.Romero στο είδος που τον έκανε διάσημο. Το LOTD είναι η συνέχεια στην τριλογία που περιλαμβάνει την «σημαντικότερη ταινία τρόμου των τελευταίων πενήντα χρόνων», κατά τον Stephen King, «Night Of The Living Dead”(1968) και τα “Dawn Of The Dead”(1978) και «Day Of The Dead”(1985).

Πλοκή:
Βρισκόμαστε στην σύγχρονη εποχή όπου οι «ζωντανοί νεκροί» έχουν επικρατήσει σχεδόν στο σύνολο του κόσμου. Επιζώντες έχουν καταφύγει σε μια θωρακισμένη πόλη καλά φρουρούμενη από εκπαιδευμένους μισθοφόρους όπου έχει τα χαρακτηριστικά κοινωνίας φεουδαρχικού τύπου. Η πόλη βρίσκεται υπό την διοίκηση του Kaufman (D.Hopper) και ορισμένων άλλων τυχοδιωκτών που ζουν πολυτελέστατα σε έναν τεράστιο ουρανοξύστη ενώ οι υπόλοιποι επιζώντες φυτοζωούν εντός των τειχών. Έξω από τα τείχη ορδές από ζόμπι αναπτύσσουν σιγά σιγά μια πρωτόγονη λογική και προσελκύονται από τα φώτα της πόλης. Μέσα από τα τείχη, η οργή, η απογοήτευση και η αναρχία εντείνονται. Ο τρόμος αρχίζει...

Σχόλια:
Το τέταρτο μέρος της σειράς του Romero δεν προσθέτει πολλά στη φήμη του σκηνοθέτη χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι το έργο δεν είναι απολαυστικό και δεν κρατάει σε υψηλό επίπεδο τα βασικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων τριών. Τα έργα του Romero πέρα από τα (καλογυρισμένα) λουτρά αίματος και τις ακραίες σκηνές κανιβαλισμών και απόλυτου τρόμου δεν είναι απλά ανούσιες ταινίες τρόμου της σειράς με σκοπό απλά την πρόκληση. Η πολιτική αλληγορία καταρχήν είναι πάντα παρούσα, από την κριτική στην ρατσιστική Αμερική της πρώτης ταινίας μέχρι την κριτική στη σύγχρονη Αμερική και τον πόλεμο στο Ιράκ στο LOTD. Στο “Making Of” που περιλαμβάνεται στο DVD αναφέρεται ρητά ότι ως πρότυπο για τον αδίστακτο Kaufman (σε πολύ καλή ερμηνεία από τον D.Hopper), o Romero είχε τον υπουργό Άμυνας των Η.Π.Α. Donald Rumsfeld! Επιπλέον η γραφή σε όλα τα έργα δείχνει μια δυσπιστία για τον άνθρωπο και τις ικανότητες του να ανταπεξέλθει . Σαν ο Romero να θεωρεί σίγουρη ότι σε οποιαδήποτε στιγμή κινδύνου η ανθρωπότητα θα επιλέξει τον δρόμο που θα την φέρει σίγουρα στην καταστροφή. Αυτή η μηδενιστική τάση είναι φανερή στο ζοφερό τέλος όλων των ταινιών που αφήνουν ελάχιστες χαραμάδες ελπίδας.

Εν κατακλείδι, το LOTD είναι μια καλή και ενδιαφέρουσα συνέχεια της ιστορίας της επικράτησης των «ζωντανών νεκρών» χωρίς βέβαια να δρέπει δάφνες πρωτοτυπίας σε σχέση με τα προηγούμενα τρία έργα και ειδικά με την συγκλονιστική πρώτη ταινία (δείτε εδώ παλαιότερη αναφορά μας σε αυτή).

Links:
Official Site
IMDB
All Movie Guide
Homepage Of The Dead
Άρθρο του Stephen King για την τετραλογία του Romero.

Φώτο: Εύγλωττη σκηνή από την ταινία! (Δεν σας θυμίζει την μικρή Καρεν που καννιβαλίζει τον πατέρα της στο NOTLD?)

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/12/05 10:02 π.μ.

    romero rules!!
    plaka exei to tainiaki me kalo zombie mood,osoi syxenontai i den tous aresoun i tous sokaroun oi kanibalistikes taseis ton "bromylon" as paroun na doun ton isnogoud.

    ΑπάντησηΔιαγραφή