Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2005

As Seen On DVD: "War Of The Worlds(2005)"

by lkrory21
War Of The Worlds(2005, 116')
Ελλ. O Πόλεμος Των Κόσμων
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Tom Cruise, Dakota Fanning, Miranda Otto, Tim Robbins, κλπ.

Εισαγωγή.
Το κλασσικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του H.G.Wells (μπορείτε να το βρέιτε ως e-book από το Gutenberg εδώ) που αναφέρεται σε επίθεση αρειανών στην γη στην βικτωριανή Αγγλία έχει μεταφερθεί σε διάφορα formats κατα καιρούς. Η αλληγορία και η υποννοούμενη αντιστοίχιση του πολέμου γήινων-αρειανών στο μυθιστόρημα με τις τακτικές της Μ.Βρεττανίας στις αποικίες της μπόρεσε επιτυχημένα να μεταφερθεί εύστοχα με τις κατάλληλες προσαρμογές κατα περίπωση και σε άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Παλαιότερες εκδόσεις
Υπάρχει η κλασική ραδιοφωνική μετάδοση με την προσαρμογή της στην μεσοπολεμική Αμερική από τον Orson Welles την παραμονή του Halloween το 1938 που προκάλεσε πανικό στους κατοικούς της Νέας Υόρκης και του New Jersey με την αληθοφάνεια της και έπαιξε έξυπνα με τους φόβους των Αμερικάνων για την ναζιστική Γερμανία. Το κλασσικό κινηματογραφικό έργο του 1953 λαμβάνει χώρα στην τότε Καλιφόρνια και στηρίζεται πάνω στο ψυχροπολεμικό κλίμα και την διαμάχη Η.Π.Α. - Ε.Σ.Σ.Δ. Τέλος υπάρχει και η μεταφορά σε διπλό δίσκο από τον Jeff Wayne στα τέλη της δεκαετίας του '70 με συνδυασμό αφήγησης από τον Richard Burton και μουσικής / τραγουδιών στα πλαίσια του Progressive rock της εποχής με εκτεταμένη και έξυπνη χρήση των synthesizers της εποχής και με συμμετοχές rock αστέρων της εποχής όπως ο Phil Lynott των Thin Lizzy. Εμείς θα ασχοληθούμε με την πρόσφατη μεταφορά από τον S.Spielberg που σημειωτέον κόστισε πάνω από 120.000.000 δολλάρια. Ο Spielberg είχε σχέδιασει να γυρίσει το "War Of The Worlds" πολλά χρόνια πριν αλλά όπως αναφέρει και το All Movie Guide περίμενε ώστε να καταλαγιάσει το κύμα ταινιών με εξωγήινους που ξεκίνησε με το μετριότατο "Independence Day"(ελλ. "Ημέρα Ανεξαρτησίας").

Πλοκή.
Ο τόπος και ο χρόνος σε αυτή την μεταφορά είναι η σύγχρονη Αμερική και πιο συγκεκριμένα το New Jersey. Ο Ray Ferrier(Tom Cruise) είναι ένας λιμενεργάτης που πρόκειται να κρατήσει τα παιδιά του με τα οποία έχει προβληματικές σχέσεις για το Σ/Κ, την μικρή και προβληματική(αλλεργίες, κλειστοφοβία, κλπ) Rachel (Dakotta Fanning) και τον "κλασσικό" κλεισμένο στον εαυτό του έφηβο Robbie (Justin Chatwin), μιας και η πρώην γυναίκα του Mary Ann (Miranda Otto) προκειταί να επισκεφθεί με τον νέο συζυγό της τους γονείς στην Βοστώνη. Τα περίεργα καιρικά φαινόμενα αρχικά δίνουν την θέση τους σε μια τρομακτική επίθεση εξωγήινων ενάντια στο ανθρώπινο γένος και ο Ray προσπαθεί με μάλλον αλλοπρόσαλλο τρόπο να σώσει την οικογένεια του ενώ όλα τριγύρω καταστρέφονται.




Σχόλια.
Θα μπορούσε εύκολα να το απορρίψει κανείς ως τυπικό blockbuster αλλά στην πραγματικότητα όμως είναι μια καλή και ιδιαίτερα σκοτεινή, αν και κάπως ελεύθερη, μεταφορά του μυθιστορήματος στη Αμερική της μετά 11/9 εποχής από τον "μάστορα" των υπερπαραγωγών S.Spielberg. "Είναι οι τρομοκρατές;" ρωτάει η κατατρομαγμένη στα όρια της υστερίας Rachel καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν ενώ καταρρέει η υπερκείμενη γέφυρα πάνω στα φτωχόσπιτα (μεταξύ αυτών και το σπίτι του Ray).

Το κλίμα είναι σκοτείνο και ευτυχώς λείπουν τόσο το χιούμορ όσο και οι πολλές γλυκανάλατες σκηνές αναπόφευκτα συνήθως σε τέτοιες ταινίες. Τα εφφέ ως συνήθως εντυπωσιακότατα ενώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον ήχο που είναι άψογα σχεδιασμένος και εκτελεσμένος (ειδικα το DTS στο DVD). Σημαντικό πάντως είναι και το γεγονος ότι κρατά και πολλά στοιχεία που εμφανίζονται σε όλες τις εκδόσεις όπως η μορφή των εξωγήινων σκαφών(τα γνωστά "Τρίποδα"), οι ακτινές θερμότητας, η αφαίμαξη ανθρώπων και τα "κόκκινα χόρτα".

Το έργο ξεκινά με την κλασσική αφήγηση προσαρμοσμένη στο σήμερα φυσικά (η φωνή του Morgan Friedman είναι δεόντως επιβλητική). O Tom Cruise παίζει ικανοποιητικά τον ρόλο του χωρισμένου πατέρα που κατατρομαγμένος και μπερδεμένος προσπαθεί να σώσει την οικογενειά του χωρίς σχέδιο όμως και με πολλαπλά προβήματα συννενόησης με τα παιδιά του. Ένας σχεδόν αντι-ήρωας σε μεγάλη σύγχυση και οι πράξεις του αμφιλεγόμενες. Είναι πειστικός στον ρόλο του και ευτυχώς αποφύγαμε έναν ήρωα τύπου "Bruce Willis με φανελλάκι σώζει τη γη" ή αστείες σκηνές στην "Ημέρα Ανεξαρτησίας" όπου ο Will Smith "κυβερνά" χωρίς εκπαίδευση ένα εξωγήινο σκάφος(!!!). Μεγάλο ατού της ταινίας είναι οι εξαιρετικές και πειστικές ερμηνείες τόσο από την μικρή Dakota όσο και από τον Justin Chatwin στους ρόλους των παιδιών. Πολύ καλή και η ερμηνεία του Tim Robbins στο ρόλο του στο τρίτο μέρος της ταινίας ως πρώην οδηγός ασθενοφορού που έχει ταμπουρωθεί στο κελλάρι του και "τρελλαίνεται".

Σύνοψη.
Φυσικά στο έργο αν και καλό δεν λείπουν οι ατέλειες. Κυριότερες ατέλειες είναι το μάλλον βεβιασμένο τέλος και κάποια ασυνέχεια στην πλοκή ή καλύτερα μη ικανοποιητική εξήγηση για το πως σώθηκε ο μικρός Robbie. Η ανάγκη να βαθμολογηθεί ως PG-13 για τις αμερικάνικες αίθουσες ώστε να μπορούν να το δουν και παιδιά άνω των 13 δυστυχώς κάνει σχετικά "ελαφριές"(είναι δυνατές πάντως) για έναν ενήλικα τις "τρομακτικές" σκηνές και τις επιθέσεις των εξωγήινων.Εν κατακλείδι μια πολύ καλή υπερπαραγωγή επιστημονικής φαντασίας που στέκεται καλύτερα από άλλες πρόσφατες υπερπαραγωγές. Ενδιαφέρον.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία αναφοράς(πχ ο τόπος που εξελίσσεται η ιστορία, ατάκες, κλπ) τόσο στην προηγούμενη κινηματογραφική εκδοχή(συμμετέχουν και ηθοποιοί από εκει σε διάφορους μικρούς ρόλους) όσο και στην ραδιοφωνική μετάδοση του 1938.
Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μεταφορές, στο παρόν έργο δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι οι εξωγήινοι είναι αρειανοί.

LINKS:
Official Site
AMG Review (2005 version)
IMDB (2005 Version)
AMG Review (1953 version)
IMDB (1953 Version)
Jeff Wayne's Musical Version
Mercury Theatre
(Περιλαμβάνει σε mp3 την αυθεντική ραδιοφωνική μετάδοση του 1938 από τον O.Welles)
War Of The Worlds (e-text)
(Το πλήρες κείμενο του βιβλίου σε txt ή html μορφή από Project Gutenberg)

Σημείωση: H φωτογραφία είναι από το επίσημο site της ταινίας και παρουσιάζεται εδώ για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/11/05 4:48 μ.μ.

    man i tainia einai treli soupa
    me ton tom krouz na apodiknyei peritrana pos den exei talento oute gia deigma,an den ypeirxe to spooky koritsaki pou klevei tis kardies kai tis entyposeis i tainia den tha sonotan me tipota.
    ta visual effects einai apsoga,alla i tainia telionei les kai den ypeirxe allo film diathesimo i paragogos na to plerosei...akoma klaio ta 7 euros pou edosa ,pali kala pou to eida se therino kai ypia kai kana 2 mpiritses kato apo to selinofos.
    vevaia peri orexeos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά την γνώμη μου είναι καλή ταινία για το είδος της(blockbuster) όχι όμως χωρίς ατέλειες, οι κυριότερες από τις οποίες αναφέρονται στο ποστ...

    Έχει ενδιαφέρον ως μεταφορά στην σύγχρονη Αμερική της τρομοϋστερίας, Φυσικά θα είχε ενδιαφέρον και μια καλή μεταφορά απο μεγάλο στούντιο και με καλούς ηθοποιούς του αυθεντικού μυθιστορήματος όπως είναι (Βικτωριανή Αγγλία, κλπ).

    Όσον αφορά τον ...σαϊεντολόγο Tom, σίγουρα εν γένει είναι αδιάφορος αλλά εδώ τον βρήκα πιο πειστικό από ότι π.χ. ο Β.Willis ή ο W.Smith σε αντίστοιχα έργα Ε.Φ.(όχι όμως από τον M.Gibson στον "Οιωνό").

    Εν κατακλείδι, δεν είμαι και ο μεγαλύτερος φαν των μπλοκμπάστερς ("not my cup of tea" που θα έλεγαν οι Αγγλοσάξωνες) αλλά αυτό ήταν καλό και μου κράτησε το ενδιαφέρον.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κινηματογράφος μπορεί να είναι και απλή διασκέδαση/ψυχαγωγία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/11/05 8:45 μ.μ.

    me vriskeis symfono apla perimena kati kalytero ontas fan ton sci-fi
    tainion kai mias kai mazeutikan ena karo nomateoi kai ena tsouvali ντολαρς
    apla opos panta polys doros gia to tipotα

    ΑπάντησηΔιαγραφή