Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007

As Seen On DVD: Nine Lives

by lkrory21
Nine Lives (2005, 115')
(Ελλ. Τίτλος: Εννέα Ζωές)
Σκηνοθεσία: Rodrigo Garcia
Παίζουν: Glenn Close, Sissy Spacek, Robin Wright Penn, Holly Hunter, Dakota Fanning, κλπ.

Ευχάριστη ανεξάρτητη έκπληξη...

Είδαμε σε DVD την ταινία Nine Lives (λίγο αργά αν σκεφτεί κανείς ότι είχε προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας του 2005...όπως και το Cronicas- το θυμάστε;) και πραγματικά ήταν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι θα περίμενα. Είναι νομίζω ένας ωραίος συνδυασμός απλότητας και οικονομίας στη κινηματογραφική γραφή και ταυτόχρονα μεστότητας νοημάτων και συναισθημάτων.

Το φιλμ, όπως συνάδεται και από τον τίτλο, πραγματεύεται τις εννιά ζωές, πιο συγκεκριμένα εννέα στιγμιότυπα από τις ζωές, ισάριθμων γυναικών.Πιθανόν να ακούγεται σαν μια ακόμη σπονδυλωτή ταινία αλλά σίγουρα είναι πολύ περισσότερα από αυτό, γιατί κύριο χαρακτηριστικό των στιγμιότυπων αυτών (διάρκειας μεταξύ 11 και 14 λεπτών το καθένα) είναι ότι πρόκειται για μια σκηνές συνεχείς, χωρίς την παρέμβαση του μοντάζ σε κανένα από τα κομμάτια. Αυτό δίνει θεατρικότητα σε κάθε κομμάτι αλλά και μια αίσθηση εγγύτητας του θεατή με τις ηρωίδες, χωρίς όμως (χάρη και στη χρήση steadicam) ταινία να γίνεται στατική.Ακριβώς επειδή λείπει το μοντάζ το κάθε κομμάτι δεν είναι ένα (αποκλειστικά) ένα συναισθηματικό κρεσέντο καθεμιάς από τις ηρωίδες αλλά μια ρεαλιστική καταγραφή μιας στιγμής από τη ζωή τους. Ενώ κάποιες από τις ηρωίδες βρίσκονται σε οριακές καταστάσεις, δεν θεωρώ ότι αυτές παρουσιάζονται ποτέ εξόφθαλμα υπερβολικές.

Η προβληματική διαφέρει από ιστορία σε ιστορία, με έναν ενδεχόμενο θεματικό άξονα να είναι το ζήτημα της απώλειας, είτε ενός προσώπου, είτε της ελευθερίας, είτε της αγάπης ή της εμπιστοσύνης, αλλά η κάθε ιστορία προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις.Η σύνδεση μεταξύ της κάθε βινιέτας υπάρχει μεν, αλλά είναι ιδιαίτερα χαλαρή.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν απλά μια καλή ιδέα ή ένα καλό σενάριο αν η ταινία δεν υποστηριζόταν από ένα καστ πολύ καλών ηθοποιών, που δίνουν προσωπικότητα και ολοκληρωμένη υπόσταση σε κάθε χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Kathy Baker, Glenn Close, Sissy Spacek, Robin Wright Penn, Holly Hunter, Dakota Fanning, αλλά και οJoe Mantegna.

Πέρα από αυτό βέβαια και ο σκηνοθέτης Rodrigo Garcia, δεν είναι «τυχαίος», αφού πέρα από γιος του συγγραφέα Gabriel Garcia Marques, έχει ήδη μια διαδρομή στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις κινηματογραφιστή στις ταινίες Reality Bites (..ταινία αναφορά για την Χ και post-X generation με τους Ethan Hawke, Wynona Ryder και Renee Zellweger και σκηνοθεσία Ben Stiller - 1994), Four Rooms, The Great Expectations, 21 Gramms και έχει σκηνοθετήσει επεισόδια των σειρών Carnivale (σημ.lkrory21 πρόσφατα ασχοληθήκαμε με αυτό!), The Sοpranοs και Six Feet Under ( να ‘ναι καλά το IMDB!). Η προηγούμενη ταινία του, Ten Things You Can Tell Just By Looking At Her, έχει αρκετά παρόμοιο προσανατολισμό, με σπονδυλωτές ιστορίες, αυτή τη φορά πέντε γυναικών, στην Καλιφόρνια και αρκετές κοινές πρωταγωνίστριες.

Πολύ καλή προσπάθεια που με άγγιξε πραγματικά σαν θεατή, χωρίς, να ξεπέφτει σε χιλιοειπωμένα συναισθηματικά κλισέ.

Uma

Links:
Nine Lives (Off.Site)
Nine Lives (IMDB)
Nine Lives (All Movie Guide)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου